Fondul Proprietatea a pierdut primul proces cu un actionar

Luni, 26 Iulie 2010, ora 19:43

   

Fondul Proprietatea a pierdut primul proces cu un actionar
Fondul Proprietatea a pierdut primul proces cu un actionar, iar Statul Roman este obligat sa isi rascumpere actiunile acordate la valoarea lor reala.

Avocatul Iulian Lepa a reusit sa castige in instanta peste 400.000 de lei, despagubire pentru o proprietate care nu mai putea fi restituita in natura.

Precedentul pe care juristul l-a creat poate cauza statului roman gauri usturatoare in buget, pentru ca si alti fosti proprietari ar putea urma exemplul lui Lepa.

Avocatul a revendicat in baza Legii 10 o casa in Arad proprietatea bunicii lui si pentru ca imobilul nu a mai putut fi restituit in natura, statul i-a dat 1.000.000 actiuni la Fondul Proprietate, pe care le detine de 5 ani si pe care nu le poate valorifica decat daca le vinde pe piata neagra, la 25-30% din valoarea lor nominala.

Valoarea unei actiuni la FP este de 1 leu/ actiunea, adica 1.000.000 lei (aproximativ 250.000 euro). Avocatul a dat statul in judecata suparat ca i s-au dat niste hartii fara valoare concreta pe care nu le poate transforma bani."Eu am castigat 407.000 lei si am cerut un milion. Suma nu este foarte mare fiindca, oricum, nu s-a pus problema unor sume colosale. Dar, stau si ma intreb: daca vine unul ca Malaxa (magnat care a fost considerat drept intemeietorul industriei romanesti moderne n.r.) si castiga procesul? Si-l va castiga acum fiindca situatia nu este deloc diferita de a mea. Ce se intampla?

Statul va trebui sa isi rascumpere in totalitate, si in acel caz, actiunile acordate prin Fondul Proprietatea, la valoarea lor reala. Sunt primul care a castigat un astfel de proces, am mai cautat alte cazuri, dar, desi sunt cateva procese in desfasurare, sunt mai prost gestionate si treneaza", a explicat Lepa, pentru Inpolitics.

Omul, avocat de profesie, sustine ca un astfel de proces nu presupune nicio bataie de cap din punct de vedere al efortului juridic.

"Acum, exista precedentul. Procesul este extrem de simplu deoarece nu exista martori care trebuie sa fie audiati, tot ce se discuta se discuta pe baza de inscrisuri si se finalizeaza, totul, la primul termen de judecata", precizeaza Iulian Lepa.

Iulian Lepsa sustine ca a castigat procesul datorita corectitudinii judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti. "Sincer va spun, meritul nu este al meu, este al judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti care au dat dovada de corectitudine si au demonstrat ca Romnia chiar a intrat in Europa", a conchis juristul.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor