Hayssam, doi ani de inchisoare pentru fuga din tara - complicii sai, achitati

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 12:17
2858 citiri
Hayssam, doi ani de inchisoare pentru fuga din tara - complicii sai, achitati
Foto: Arhiva

Fratii lui Omar Hayssan si omul de afaceri Mustafa Tartousi au fost achitati, luni, de magistratii Curtii de Apel Oradea, in timp ce sirianul, - acuzat de implicare in rapirea a trei reporteri romani la Bagdad - a primit doi ani de inchisoare cu executare.

Sentinta data de judecatori, dupa sase ani de zile, nu este insa definitiva si poate fi atacata de procurori cu recurs, potrivit Romania Tv.

Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, pentru inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, Omar Hayssam, respectiv pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si inlesnit, impreuna cu Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.

Cercetarile facute in faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - in primul caz - si de ordin familial - in cel de-al doilea caz".

In 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie a mentinut decizia de condamnare, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare a omului de afaceri Omar Hayssam.

Sirianul Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Probleme medicale

Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la sedinta de judecata in urma careia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucuresti a admis solicitarea.

La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar in 30 iunie a fugit din Romania la bordul unei nave. Sefii serviciilor de informatii si procurorul general al Romaniei si-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.

Presedintele Traian Basescu declara, in 9 februarie 2011, la TVR, ca Omar Hayssam "este bine-merci" si nu mai are cancer. Presedintele preciza ca partea romana stie unde se afla acesta pentru ca este subiect de discutie cu partea siriana. "Stim precis si unde este, si e bine-mersi, sanatos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era cand l-a operat unul din medicii faimosi ai patriei", spunea atunci Basescu.

Relatii Romania-Siria

In 5 mai 2009, Ministerul Justitiei a transmis autoritatilor competente siriene, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, cererea de comisie rogatorie formulata de Curtea de Apel Bucuresti in dosarul nr. 8263 /2/2007, adica dosarul in care armatorul Mustafa Tartoussi si alte persoane sunt judecate pentru fuga sirianului din Romania. Cauza a fost stramutata la Curtea de Apel Oradea.

Procedura de extradare intre Romania si Republica Araba Siriana este reglementata, in prezent, de Conventia intre Republica Socialista Romania si Republica Araba Siriana privind asistenta juridica in materie civila, familiala si penala Ratificata prin Decretul 70/1979, publicat in Buletinul Oficial nr 19 din 5 martie 1979.

Potrivit acestui tratat bilateral, partile contractante se angajeaza sa-si predea reciproc, potrivit regulilor si conditiilor prevazute in prezenta conventie, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei, persoanele care se gasesc pe teritoriul uneia din cele doua parti contractante. Decizia in sensul extradarii sau nu a unei persoane din Republica Araba Siriana in Romania este luata exclusiv de autoritatile siriene dupa primirea cererii de extradare.

Potrivit articolului 30 al tratatului in vigoare, prin exceptie, nu pot fi extradate din Republica Araba Siriana "persoanele care la data primirii cererii de extradare sunt cetateni ai partii solicitate".

Ce spune avocatul lui Hayssam

In 23 martie 2011, Ion Cazacu - avocatul care il apara pe Omar Hayssam in procesul in care acesta este acuzat de inselarea mai multor firme de leasing cu capete-tractor Volvo, pe care le-a exportat cu acte false in Siria si Egipt - afirma, la Curtea de Apel Bucuresti, ca a depus la instanta un document provenit, la cererea familiei sirianului, de la Procuratura generala din Siria, prin care se atesta "negru pe alb" faptul ca Omar Khaled Hayssam executa o pedeapsa de patru ani intr-o inchisoare din Republica Siriana.

In 9 ianuarie 2012, Omar Hayssam a fost eliberat din arest, de catre autoritatile siriene, care au informat ca pedeapsa data acestuia in 2008, de patru ani de inchisoare pentru infractiuni la legea sigurantei statului, a fost executata.

In 10 ianuarie 2012, avocatul care l-a aparat pe Omar Hayssam, Ion Cazacu, afirma ca exista un document oficial de la Procuratura generala a Siriei, transmis tatalui sirianului, in care se arata ca exista o deciziei de executare a patru ani de inchisoare, incepand cu 9 ianuarie 2008. Potrivit avocatului, prin deductie, in 9 ianuarie 2012 pedeapsa a fost considerata executata.

Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

In 17 octombrie 2011, procesul celor care i-au inlesnit fuga lui Omar Hayssam din tara a intrat in dezbatere, dupa ce judecatorul a anuntat ca nu va acorda un nou termen pentru localizarea si instiintarea sirianului despre cauza.

In 17 iulie 2012, avocatii fratilor Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud si cel al omului de afaceri Tartousi Mustafa au fost anuntati de judecatorul Curtii din Oradea ca pana la urmatorul termen al procesului, stabilit pentru 24 septembrie, sa-si formuleze concluziile si pledoariile finale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#complici Omar Hayssam achitati, #Omar Hayssam rapire jurnalisti , #proces