Instanta suprema a decis ca nu e competenta sa judece dosarul Loteria II

Vineri, 23 Octombrie 2009, ora 20:58
1359 citiri
Instanta suprema a decis ca nu e competenta sa judece dosarul Loteria II

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, vineri, ca nu este competenta sa judece dosarul Loteria II, in care Gheorghe Copos este unul dintre invinuiti, dupa ce Tribunalul Bucuresti si-a declinat competenta, in favoarea instantei supreme, pe 27 mai.

La termenul de vineri, o parte dintre avocati, inclusiv procurorul, au sustinut ca dosarul trebuie sa ramana la Tribunalul Bucuresti. Ceilalti aparatori, printre care si Gheorghita Mateut, avocatul lui Copos, au aratat ca dosarul este de competenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), pe motiv ca este vorba despre un conflict negativ de competenta (n.red. niciuna dintre cele doua instante nu considera ca este competenta) in functie de calitatea persoanei. Mai exact, Mateut a sustinut ca Gheorghe Copos a fost trimis in judecata in perioada in care era senator.

Desi avocatii au aratat ca magistratii Completului de 9 judecatori al ICCJ ar trebui sa decida care instanta este competenta sa judece Loteria II, inalta Curte a decis sa trimita dosarul direct la tribunal.

Dupa aflarea deciziei, avocatul Gheorghita Mateut a declarat ca va face o sesizare catre Completul de 9 judecatori, in vederea stabilirii competentei.

Magistratii Tribunalului Bucuresti au decis, pe 27 mai, sa decline competenta privind judecarea procesului Loteria II in favoarea inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa ce avocatii lui Copos, acuzat de spalare de bani impreuna cu alte 12 persoane, au ridicat exceptia necompetentei.

Avocatii lui George Copos au sustinut, la termenul de pe 20 mai, ca inalta Curte de Casatie si Justitie este instanta competenta pentru solutionarea dosarului Loteria II, avand in vedere ca o parte din presupusele fapte de care Copos este acuzat ar fi fost savarsite in perioada in care era senator, adica incepand cu 17 noiembrie 2004.

Procesul Loteria II, in care fostul vicepremier George Copos, fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis si Camelia Voiculescu au fost trimisi in judecata de DNA, pentru manipularea pietei de capital, a inceput pe 22 ianuarie 2008 la Tribunalul Bucuresti.

Pe 29 decembrie 2008, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata pe cei trei - alaturi de alte zece persoane - fiind acuzati de manipulare a pietei de capital, dupa ce o societate a lui Copos a creat un prejudiciu de 600.000 de dolari Fondului Proprietatii de Stat.

Citește și:
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Alina Gorghiu: „Colaborarea cu PSD, la momentul acesta, este una bună, e una necesară”
Preşedintele Senatului Alina Gorghiu a declarat că la acest moment colaborarea cu PSD este ”una bună, e una necesară” pentru a asigura stabilitatea. Totodată, aceasta l-a criticat pe...
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Ce șanse are Nicolae Ciucă să fie uns candidatul PNL pentru alegerile prezidențiale. ”Toată lumea joacă cu mai multe variante”
Purtătorul de cuvânt al PNL Ionuț Stroe a sugerat în urmă cu câteva zile că premierul Nicolae Ciucă ar putea fi candidatul partidului pentru prezidențiale din 2024, afirmând că în...