Ziare.com

Motivarea condamnarii tortionarului Ficior: Ii batea, schingiuia si infometa pe detinuti. De foame mancau serpi cruzi

Joi, 25 August 2016, ora 17:58

   

Motivarea condamnarii tortionarului Ficior: Ii batea, schingiuia si infometa pe detinuti. De foame mancau serpi cruzi
Instanta Curtii de Apel Bucuresti arata, in motivarea prin care Ioan Ficior a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare, ca regimul de detentie instaurat la Periprava si Colonia Grind era deosebit de dur, detinutii fiind batuti, infometati si lasati fara asistenta medicala.

Mai mult, in momentul in care vreunul dintre ei murea, gardienii replicau ca se cheltuieste mai putin pentru hrana.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au tratat regimul de detentie descris de supravietuitori intr-un capitol distinct al motivarii deciziei prin care Ion Ficior, fostul comandant al penitenciarului Periprava a fost condamnat la inchisoare cu executare pentru crime impotriva umanitatii.

Curtea de Apel Bucuresti noteaza, in documentul citat, marturia lui B.O. care arata, in detaliu, ororile la care era supus el, dar si ceilalti detinuti incarcerati in Periprava si tabara de munca Grind.

Totodata, judecatorul arata ca, in perioada 1958-1963, in care colonelul Ioan Ficior a exercitat functii de conducere la colonia de munca Periprava, a fost aplicat "un regim de detentie extrem de dur, carcaterizat prin batai si schingiuiri, aplicate de comandant sau de subordonatii sai, lipsa conditiilor elementare de trai, lipsa asistentei medicale, regim care a condus la decesul a 103 detinuti".

Judecatorul mai arata ca au fost identificati de cercetatorii IICCMER peste 50 supravietuitori si au fost intervievati 21, relatarile a 14 dintre ei conturand regimul de exterminare aplicat de Ioan Ficior.

Martorul B.O., se arata in motivare, era condamnat la 15 ani munca silnica si la 10 ani degradare civica, pentru infractiunea de uneltire contra ordinii sociale, de Tribunalul Militar Brasov. El a relatat ca a fost arestat in iunie 1958 din Caminul Studentesc Mihai Eminescu din Iasi.

A fost incarcerat in 14 locuri de detentie. Initial, la Securitatea din Iasi, apoi Securitatea Uranus din Bucuresti (august 1958), Securitatea Brasov (august -septembrie 1958), Penitenciarul Codlea (septembrie 1958-ianuarie 1959), Penitenciarul Gherla, de acolo plecand in lagare de munca, in inchisorile din Vacaresti, Fortul 13 Jilava, Galati, Braila, iar in final, in lagarele de munca din Delta Dunarii apartinand Unitatii Militare 0830 si care erau conduse de Ficior.

In Delta Dunarii a fost la recoltat de stuf si la alte munci agricole si de constructii in perioada anilor 1960-1962, cand comandant era Ficior. Martorul relateaza ca ultima oara a fost incarcerat la sectia Grindu - Periprava.

La sfarsitul anului 1959 si inceputul anului 1960, Delta avea centrul la Periprava, sectia Grindu, iar Ficior era comandant, inclusiv peste bacurile unde se aflau cel putin 500 de detinuti politici si toate erau conduse de inculpat.

"A taiat stuf in Delta si de foame a mancat serpi cruzi. Foamea era cumplita, groaznica. A muncit la indiguirea Baltii Brailei, iar norma de pamant era de 3,2 metri cubi, pamant ce trebuia sapat la o distanta de 50 metri de baza digului, apoi pamantul trebuia incarcat intr-o roaba cu varf, roaba trebuia dusa la dig si rasturnata si adusa inapoi in pas alergator la baza. Daca roaba nu era incarcata cu varf, detinutul era batut cu batele si injurat.

La stuf, norma era de 15 maldari de stuf, taiati, legati si transportati la malul Dunarii. Stuful era taiat si la 500-600 metri de baza, astfel incat, transportul era pe distante lungi. Norma nu putea fi realizata si detinutii erau batuti cu lemn peste degetele inghetate. Deplasarea la munca se facea printr-un culoar pazit de militari, din 50 in 50 de metri. Orice legatura cu exteriorul era intrerupta, detinutii nu aveau pachet, nu aveau drept la scrisori", retine instanta in baza declaratiei lui B.O.

Doi din trei detinuti politici, arata instanta, aveau tuberculoza din cauza conditiilor mizere de viata, conditiile de igiena si asistenta medicala lipsind cu desavarsire.

Exista o infirmerie, o baraca a inaptilor, insa acestia nu erau folositi la muncile silnice. Conditiile de igiena erau inexistente pe bac. In partea dreapta a bacului erau aruncate materiile fecale iar din apa de pe partea stanga a bacului beau apa detinutii. Cand era solicitata asistenta medicala pentru cate un detinut muribund, replica era "da-l in muma-sa, ca mai avem o bucata de paine in plus pentru republica!".

Bataia era aplicata pentru motive minore. In timpul cat fostul detinut B.O. a fost incarcerat la Periprava, au murit 10 dintre cunoscutii sai, unul dintre ei fiind comandantul de tancuri, Duca.

Cauzele deceselor erau lipa medicatiei, muncile silnice, alimentatia slaba, bataile, care erau zilnice. Conditiile de munca erau grele peste tot, normele erau mari, infometarea era cumplita, se mai arata in motivare.

Citeste alte marturii cutremuratoare din dosar.

Tortionarul Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de munca de la Periprava, a fost condamnat, in 30 martie, la 20 de ani de inchisoare, decizia dispusa de Curtea de Apel Bucuresti nefiind definitiva.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre motivare condamnare Ion Ficior
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 4285 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Astia sint comunistii

..securistii,mirlandezii care au condus si conduc inca tara.Inapoiati,cazuti din copac,omoara oameni,dau pomewni trintorilor,pun betivii satuluyi in functii de conducere ,urasc intelectualii(ca orice prost),asta-i romania!Tara inapoiatilor,unde PSD cistiga la greu,unde o retardos ca firea este primar general,unde securistul voiculescu este multimilionar(ar trebui sa taie stuf,alaturi de ceilalti borfasi,nu sa 'scrie' carti in pirnaie).Muriti ba!Huo ficior,securisti,imbuibati cu pensii speciale pentru nimic,trintori din armata,politie,pensionari de lux la 45 de ani cu pensii speciale si compensatii.Ia mai muriti bai odata,sa nu va bucurati de pensii,ca sint din bani furati de la noi!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor