Naum Ciomu spune ca ar avea nevoie de 120 de ani pentru a achita daunele

Joi, 10 Iunie 2010, ora 18:34
3991 citiri
Naum Ciomu spune ca ar avea nevoie de 120 de ani pentru a achita daunele

Fostul medic Naum Ciomu a sustinut, joi, la Tribunalul Bucuresti, unde s-au incheiat dezbaterile in procesul in care Spitalul Panduri ii cere sa returneze aproximativ 275.000 de euro, banii platiti pana in prezent pacientului mutilat in 2004, ca ar avea nevoie de 120 de ani pentru a plati daunele.

Tribunalul Bucuresti a incheiat, joi, dezbaterile in procesul in care Spitalul Theodor Burghele (Panduri) l-a dat in judecata pe Naum Ciomu, caruia ii cere sa returneze 275.000 de euro, primele doua transe din daunele in valoare de 500.000 de euro, pe care fostul medic si unitatea medicala au fost obligate, in solidar, sa le plateasca lui Ion Jiga, pacientul caruia Ciomu i-a sectionat penisul.

In fata instantei, Ciomu a raspuns, joi, intrebarilor formulate de avocatul Spitalului Panduri, declarand, pentru prima data, ca si-a asumat intrega vina pentru incidentul din 2004, chiar daca in momentul in care a suferit atacul cerebral care a dus la greselile facute in cursul operatiei, si rezidentul care participa la interventie este posibil sa fi folosit bisturiul. Ciomu a sustinut ca si-a asumat toata raspunderea, pentru ca "nu a vrut sa ii distruga acestuia cariera".

De asemenea, Naum Ciomu a recunoscut ca a facut mai multe manevre gresite in timpul operatiei la care a fost supus Ion Jiga, insa a subliniat ca acestea s-au datorat accidentului vascular-cerebral pe care l-a suferit in timpul interventiei. Pe de alta parte, actualul profesor universitar a precizat ca nu a stiut ca spitalul a fost somat de Jiga sa ii plateasca daunele dispuse prin sentinta penala ramasa definitiva si ca a aflat din presa ca unitatea a cerut Primariei banii pentru daune si ca a achitat deja doua transe, in urma unui acord de esalonare a datoriei incheiat cu fostul sau pacient.

Intrebat daca recunoaste ca este "evident" ca este vina lui pentru evenimentele produse si ca este doar obligatia sa sa achite daunele decise, Ciomu a spus doar ca suma de bani este exagerat de mare si nu are cum sa o plateasca.

Si spitalul ar trebui sa plateasca o parte din suma

Avocata lui Ciomu a cerut instantei sa respinga cererea spitalului, sustinand ca a fost prematur introdusa, avand in vedere ca datoria catre Jiga va fi achitat integral abia in 2011. Pe de alta parte, a sustinut avocata, nu este normal sa achite doar Ciomu daunele, avand in vedere ca, imediat dupa producerea accidentului, niciunul dintre cei prezenti in sala de operatii nu a facut nimic pentru a reduce efectele greselii clientului sau, deci si Spitalul trebuie sa plateasca macar o parte din suma de 500.000 de euro.

Pe de alta parte, reprezentantul Spitalului Panduri a aratat ca deciziile penale il identifica doar pe Ciomu drept vinovat pentru incident, unitatea fiind doar un garant al faptului ca daunele vor fi platite. Mai mult, avocata spitalului a precizat ca procesul se refera doar la aproximativ jumatate din suma datorata lui Jiga, iar pentru restul sumei urmeaza sa fie deschise alte dosare, pe masura ce transele vor fi achitate.

Tribunalul Bucuresti urmeaza sa ia o decizie in acest dosar peste o saptamana.

Ciomu sustine ca daunele sunt prea mari

La iesirea din sala de judecata, Ciomu si avocata sa au sustinut ca daunele la care au fost obligati sunt prea mari, iar pentru ca legea prevede ca din salariu nu i se poate retine mai mult de o treime, ar avea nevoie de 120 de ani pentru a achita intreaga suma. Ipoteza a fost confirmata si de avocata Spitalului Panduri, care insa a spus ca, in functie de decizia instantei, vor fi gasite alte modalitati pentru recuperarea datoriei.

Spitalul Panduri a cerut, in 2009, Tribunalului Bucuresti sa-l oblige pe Naum Ciomu sa-i restituie prima transa, de 200.000 de euro, pe care institutia a platit-o catre Ion Jiga, victima medicului, motivand ca Ciomu este singurul vinovat pentru accidentul produs in timpul operatiei la care a fost supus Jiga. Ulterior, reprezentantii spitalului au achitat inca o transa, de 75.000 de euro, astfel incat suma imputata lui Ciomu a fost majorata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Naum Ciomu proces plangere daune mari , #proces