Penescu si-a bagat mita pentru Solomon in contabilitate: nume de cod "comision" sau "protocol"

Vineri, 16 August 2013, ora 17:22
2164 citiri
Penescu si-a bagat mita pentru Solomon in contabilitate: nume de cod "comision" sau "protocol"

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie considera evident faptul ca Antonie Solomon a luat mita de la Cornel Penescu, banii respectivi fiind mentionati in registrele firmei Pic drept "comision" sau "protocol", potrivit motivarii deciziei prin care fostul primar al Craiovei a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) mentioneaza, in documentul citat, ca "inculpatul Solomon Antonie, in calitatea de primar al municipiului Craiova, avea cunostinta de faptul ca SC PIC SA a construit fara autorizatie de construire, intrucat a aplicat amenda de 100.000.000 lei, insa ulterior nu a mai dispus intrarea in legalitate, omitand aceasta situatia in cazul autorizatiei de construire emise sub nr. 303/2006".

Potrivit instantei, remiterea mitei in schimbul emiterii autorizatiei de construire pentru firma lui Penescu este un fapt "evident".

"Ca s-a remis mita este evident si din faptul ca initial cererea de emitere a autorizatiei de construire a fost respinsa, iar ulterior, dupa remiterea mitei, fara sa se intample nimic care sa schimbe situatia de fapt, cererea de emitere a autorizatiei de construire a fost solutionata favorabil de primarul municipiului Craiova - Antonie Solomon", se arata in motivare.

Conform interceptarilor de la dosar, Cornel Penescu a spus ca s-a intalnit cu primarul Solomon si ca a rezolvat "problema".

Despre o suma in cuantum de 10.000 de euro data ca mita, in motivare se precizeaza ca aceasta "se regaseste mentionata la Registrul de casa tinut de invinuitul Pieca Gheorghita, admistrator al SC PIC SA, cu mentiunea: 'Comisioane primar Craiova - 35,050.00'", banii reprezentand atunci echivalentul in lei a sumei de 10.000 de euro.

"Inculpatul Penescu Gheorghe Cornel tinea o evidenta stricta a tuturor sumelor platite, inclusiv a celor cu titlu de mita, care insa ca si justificare se regaseau cu mentiunea 'comision', 'protocol'", se mai arata in motivare.

Tot in motivare, judecatorii arata ca faptele lui Antonie Solomon, "care in calitate de primar al municipiului Craiova si de presedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulatiei Rutiere si Pietonale a municipiului Craiova, in perioada februarie 2006 - noiembrie 2006, a primit cu titlu de mita, in baza unei rezolutii infractionale unice, suma totala de 50.000 euro, in mai multe transe de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, (...) intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor de luare de mita in forma continuata".

La 11 iulie, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare in dosarul de coruptie, potrivit unei decizii luate de instanta suprema, aceeasi pedeapsa fiind dispusa in cazul omului de afaceri Cornel Penescu.

Conform hotararii instantei, Solomon, in prezent senator PP-DD, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si trei ani de interzicere a unor drepturi, pentru luare de mita.

ICCJ a dispus condamnarea fostului primar si la un an de inchisoare pentru fals intelectual, acesta urmand sa execute pedeapsa cea mai grea, respectiv trei ani de inchisoare si trei ani de interzicere a unor drepturi.

Tot in cazul lui Solomon, instanta a dispus confiscarea sumei de 50.000 de euro, reprezentand suma luata de acesta drept mita.

Cornel Penescu a primit tot trei ani de inchisoare cu executare, pentru dare de mita.

Dragos George Stancu a fost condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, pentru dare de mita. Instanta a stabilit in cazul acestuia un termen de incercare de trei ani si sase luni.

Gheorghita Pieca a primit o pedeapsa de un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, cu un termen de incercare de trei ani.

Instanta a mai dispus mentinerea sechestrului pentru suma de 50.000 de euro ridicata de procurori de la domiciliul lui Solomon, in cazul celorlalti inculpati fiind ridicata masura asiguratorie asupra bunurilor mobile si imobile.

ICCJ mai hotarat anularea inscrisurilor falsificate, respectiv a autorizatiei de construire nr. 303/16.03.2006 si a procesului verbal de receptie partiala datat 27.03.2006 intocmit de inculpatul Pieca.

Decizia din 11 iulie nu este definitiva, ea putand fi atacata la Completul de cinci judecatori al instantei supreme.

In acest dosar, Antonie Solomon este acuzat ca ar fi primit 50.000 de euro mita de la un actionar principal al firmei PIC din Pitesti, Cornel Penescu, pentru a-i facilita acestuia diverse servicii in Craiova.

Procesul a inceput la Tribunalul Arges, iar apoi a fost stramutat la Tribunalul Galati, in iulie 2010, si a ajuns la instanta suprema in februarie 2013, dupa ce Solomon a devenit senator.

Citeste si:
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Kelemen Hunor neagă scandalul din coaliție și spune că Iohannis „a vrut să ştie care sunt priorităţile pentru perioada următoare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că reprezentanţii partidelor din coaliţie nu s-au "certat", însă au întâlniri dese pentru a discuta pe teme de actualitate. În ceea ce...
Scandal în USR după ce 700 de membri s-au plâns că nu au putut vota la alegerile pentru filiala din diaspora. Schimb de replici între Ghinea și Ramona Strugariu
Scandal în USR după ce 700 de membri s-au plâns că nu au putut vota la alegerile pentru filiala din diaspora. Schimb de replici între Ghinea și Ramona Strugariu
Alegerile pentru noul birou de conducere a USR Diaspora au stârnit un nou scandal după ce aproximativ 700 de membri s-au plâns că nu pot vota, iar Biroul Național (BN) al partidului a refuzat...