PNL afla vineri daca alegerea primarilor intr-un tur e constitutionala

Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 08:06
4241 citiri
PNL afla vineri daca alegerea primarilor intr-un tur e constitutionala
Foto: lemnuncs.com

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) judeca vineri contestatia PNL privind hotararea de guvern care stabileste data alegerilor locale la 5 iunie, proces in care liberalii vor sa invoce exceptia de neconstitutionalitate a alegerii intr-un singur tur de scrutin.

La sedinta de judecata de luni, au depus cereri de interventie in dosar PNTCD Dolj si Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Consilierii juridici prezenti in sala au cerut termen pentru a analiza cererile si pentru a formula raspunsuri, informeaza News.ro.

Reprezentantul Executivului a aratat ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) se circumscrie sferei ministerelor si, in consecinta, are rolul de a pune in executare actele Guvernului. Avocatul PNL a sustinut in fata instantei ca nu se impune introducerea AEP in cauza, cererea PNL fiind una simpla, fara ca in dosar sa fie solicitate daune.

Instanta a decis ca AEP si MAI sa fie introduse in cauza, pe motiv ca ambele entitati sunt coinitiatoare ale proiectului atacat.

Pentru citarea AEP in proces, Curtea de Apel Bucuresti a amanat dezbaterile pentru vineri.

PNL a depus in 9 martie, la Curtea de Apel Bucuresti, cererea de anulare a hotararii de guvern care stabileste data alegerilor locale, instanta stabilind pentru luni 11 aprilie primul termen de judecata, la Sectia a VIII-a contencios administrativ si fiscal.

In cadrul procesului in contencios administrativ, Guvernul, care are calitatea de parat, depune la dosar o intampinare privind sesizarea PNL de anulare a HG 51/2016. Curtea de Apel Bucuresti va stabili daca cererea este admisibila si daca trimite sesizarea la Curtea Constitutionala.

PNL a recurs la aceasta procedura deoarece hotararile Guvernului nu pot fi atacate direct la Curtea Constitutionala.

Liberalii sustin ca organizarea alegerilor intr-un singur tur de scrutin va duce la schimbarea a numai 16-17 procente dintre actualii alesi locali, insa organizarea a doua tururi de scrutin ar duce la peste 70 la suta de primari noi.

Alegeri locale 2016: Mai putini romani inscrisi in Registrul Electoral

Purtatorul de cuvant al PNL, Ionut Stroe, a declarat, pentru News.ro, ca inca mai exista suficient timp pentru o decizie a Curtii Constitutionale, pentru extinderea procesului electoral prin organizarea turului doi la alegerile locale din luna iunie.

"Solicitarea PNL adresata Curtii de Apel priveste, in cadrul procedurii de contencios administrativ, sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin, fara a se tine cont de conditia majoritatii. Noi spunem ca aceasta formula este neconstitutionala pentru ca ignora acest principiu esential al democratiei atunci cand suntem in fata unei decizii - majoritatea decide", a spus Ionut Stroe.

Alegeri locale 2016: Sondajele si influenta DNA. Cine are sanse in Bucuresti

El a aratat ca alegerea intr-un singur tur inseamna "ca o minoritate decide, iar primarul ales beneficiaza doar de increderea unei minoritati, dar si de neincrederea unei majoritati din comunitate, care nu l-a votat".

"Asadar, alegerile intr-un singur tur consideram ca sunt constitutionale doar daca mandatul de primar este obtinut cu cel putin 50% plus 1 din voturile exprimate. Altfel, trebuie organizat al doilea tur cu primii doi clasati, pentru a indeplini principiul majoritatii, la fel cum s-a intamplat din 1992 pana in 2012. Avem speranta ca actiunea PNL va fi admisa de instanta, iar ulterior Curtea Constitutionala ne va da dreptate", a mai declarat purtatorul de cuvant al PNL, pentru News.ro.

Potrivit HG 51/2016, care a intrat in vigoare in 22 martie, alegerile locale au loc in 5 iunie, pentru primari, consilii locale si consilii judetene.

La alegerile locale din acest an, presedintele consiliului judetean nu va mai fi ales prin vot direct, ci la fel ca inainte de 2008. Astfel, va fi desemnat presedinte unul dintre consilierii judeteni.

Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Cât de posibil este un USL 2.0 după alegerile din iunie. Analist: ”Dacă alianța nu-și va maximiza scorul electoral, va apărea ruptura”
Ion M. Ioniță, analist politic și jurnalist, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre importanța alegerilor europarlamentare din luna iunie, probabil cele mai...
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
”Le este teamă de mine”. Declarația lui Cătălin Cîrstoiu despre contracandidații săi, în fața unor sticle cu ”tărie”
Candidatul PSD-PNL pentru Primăria Generală a Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, afirmă că le-a cumpărat, de la un târg din curtea Ministerului Agriculturii, câte o sticlă de tărie...
#PNL contestatie alegeri un tur, #alegeri locale primari un tur , #proces