Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Procesul fugii lui Hayssam: Avocatii trebuie sa formuleze concluzii

Marti, 17 Iulie 2012, ora 23:09
1193 citiri
Procesul fugii lui Hayssam: Avocatii trebuie sa formuleze concluzii
Foto: Arhiva

Avocatii fratilor Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud si cel al omului de afaceri Tartousi Mustafa au fost anuntati, marti, la Curtea de Apel Oradea, ca pana la urmatorul termen in proces sa-si formuleze concluziile si pledoariile finale, magistratul anuntand ca va trece la judecarea cauzei.

La Curtea de Apel Oradea s-a desfasurat, marti, un nou termen de judecata in dosarul fugii din Romania a omului de afaceri sirian Omar Hayssam, in cadrul caruia s-au audiat noi martori propusi de avocatii fratilor Omar - Hayssam, Mukhles si Mahmoud -, respectiv de aparatorul omului de afaceri Tartousi Mustafa, proprietarul vasului Iman T, cu care Omar Hayssam ar fi fugit din tara.

Menajera lui Omar Hayssam: Sirianul a fost in Romania "cel putin" pana in 3 iulie 2006

Este vorba despre Costica Burta si Anghel Solvet, doi paznici ai complexului rezidential zona Navodari 20, unde isi avea domiciliul sirianul, respectiv doi angajati ai firmelor patronate de fratii Omar, care au intarit sustinerile inculpatilor, si anume ca Omar Hayssam nu a fugit din tara in noaptea de 29/30 iunie 2006, ci s-a aflat in Bucuresti, la fel ca fratii sai, Mukhles si Mahmoud.

Ambii paznici au declarat chiar ca Omar Hayssam ar fi fost in tara in vara anului 2006, unul dintre ei fiind convins ca l-a vazut plecand de acasa intr-un Hummer, in 11 iulie.

Anghel Solvet a afirmat ca in dimineata respectiva l-a vazut pe Omar Hayssam intr-un Hummer negru care a oprit in trafic imediat dupa ce a iesit din curtea complexului, langa un autoturism Mercedes care venea din sens opus.

"Masinile au stationat, iar portiera din spate a Hummer-ului s-a deschis. L-am vazut clar pe Omar Hayssam, pe bancheta din spate, unde era incadrat de doua persoane, doi barbati. A discutat cateva secunde cu soferul din Mercedes, iar apoi a plecat", a declarat Anghel Solvet, afirmatiile sale fiind similare cu cele ale unui martor sub acoperire, audiat in luna mai de instanta, sub numele fictiv de Radu Vasile.

Daca Solvet si-a adus aminte ca data la care l-a vazut pe Hayssam era 11 iulie, colegul sau, Costica Burta, nu a reusit sa spuna cand anume l-a intalnit pe sirian.

"Eu l-am vazut si in curtea interioara a complexului, prezenta lui era una obisnuita. Dar nu pot sa spun exact cand, era vara anului 2006, iunie, iulie", a declarat Burta.

Alti doi martori, angajati ai fratilor Omar, au venit in fata Curtii de Apel Oradea pentru a sustine faptul ca Mukhles si Mahmoud au fost in Bucuresti in 29, respectiv 30 iunie 2006.

"Eu m-am intalnit cu fratii Omar in curtea complexului in seara zilei de 29 iunie, era ziua in care sotia mea pleca in Siria, de aceea imi aduc aminte asa de bine, si am stat de vorba cu mai multi vecini", a spus in fata judecatorului Bassam Nasar, consilier economic al fratilor Omar.

Tot in cadrul dezbaterilor de marti, avocatii au incercat sa amane din nou cauza, solicitand un nou termen pentru audierea a noi martori, cerere admisa de judecatorul Traian Munteanu, insa doar cu amendamentul ca, in cazul in care acestia nu se vor prezenta, va declara cercetarea judecatoreasca incheiata.

"Va rog ca pe termenul de 24 septembrie sa va pregatiti si concluziile scrise si pledoariile, deoarece voi trece la judecarea cauzei", a spus judecatorul.

Aceasta este o procedura finala a procesului, fiind urmata de pronuntarea unei sentinte.

Dosarul privind fuga din Romania a lui Omar Hayssam se judeca la Curtea de Apel Oradea dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, in mai 2009, cererea de mutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucuresti.

La sfarsitul lunii noiembrie 2007, procurorii i-au trimis in judecata pe Mustafa Tartoussi, Mukhles si Mahmoud Omar, pentru inlesnire a iesirii din tara a unei persoane despre care se cunostea ca este cercetata pentru fapte de terorism, precum si pe Omar Hayssam, pentru trecere frauduloasa a frontierei de stat.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 23-30 iunie 2006, Mustafa Tartoussi ar fi planificat si inlesnit, impreuna cu Omar Mahmoud si Omar Mukhles, iesirea frauduloasa din Romania a lui Omar Hayssam, desi cunostea faptul ca acesta a fost trimis in judecata pentru acte de terorism prin organizarea si finantarea operatiunii de rapire a trei jurnalisti romani in Irak.

Cercetarile facute in faza de urmarire penala au relevat faptul ca plecarea din tara a lui Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, cu ajutorul inculpatilor Mustafa Tartoussi, Mukhles Omar si Mahmoud Omar, aport justificat de "considerente de ordin material - in primul caz - si de ordin familial - in cel de-al doilea caz".

Corlatean, despre extradarea lui Hayssam: Romania si-a facut datoria, Siria nu

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis condamnarea, in lipsa, la 20 de ani de inchisoare a omului de afaceri Omar Hayssam, judecatorii respingand recursul promovat de avocatii sirianului, care cerusera rejudecarea procesului.

Omar Hayssam este urmarit general national si international in baza unui mandat de arestare preventiva emis in lipsa de catre Curtea de Apel Bucuresti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Omar Hayssam proces fuga Romania, #Omar Hayssam termen fuga Romania, #Omar Hayssam condamnat Romania, #Omar Hayssam fugit Romania , #proces