Procesul mostenitorilor lui Ceausescu cu Muzeul de Arta se reia pe 21 aprilie

Luni, 24 Martie 2008, ora 13:10
2354 citiri
Procesul mostenitorilor lui Ceausescu cu Muzeul de Arta se reia pe 21 aprilie

Procesul mostenitorilor sotilor Ceausescu cu Muzeul de Arta a fost repus pe rol de catre Tribunalul Bucuresti, anunta Newsin. In procesul intentat Muzeului de Arta, Valentin Ceausescu cere in nume propriu si in calitate de mostenitor al fratelui sau, Nicu, restituirea tuturor bunurilor care au fost confiscate si care nu au fost inca restituite de Muzeu.

Magistratii au dispus, luni, atasarea la dosarul procesului inceput in 1999 a deciziei penale din octombrie 2006, cand Tribunalul Bucuresti a decis "restituirea catre petentul Ceausescu Valentin a tuturor bunurilor cu privire la care au fost dispuse masuri de indisponibilizare si confiscare prin ordonantele Parchetului General, si care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta si de la numitul Ceausescu Nicu.

Respinge cererea de restituire a bunurilor apartinand lui Ceausescu Nicolae si Ceausescu Elena si mentine masurile asiguratorii si de siguranta dispuse, avand in vedere dispozitiile sentintei penale nr.1/25.12.1989 a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti in dosarul nr.1/1989, de confiscare totala a averii acestora".

Deoarece Zoia Ceausescu a decedat, la termenul de luni a fost introdus in cauza sotul acesteia, Ioan Mircea Oprean. Instanta a fixat un nou termen pentru 21 aprilie.

Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, in 26 ianuarie 2007, definitiv si irevocabil, ca toate bunurile confiscate lui Valentin Ceausescu sa i se restituie. Procurorii au atacat decizia CAB la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a respins recursul ca inadmisibil.

Deoarece Muzeul National de Arta al Romaniei nu a pus in executare decizia CAB, avocatul a introdus o noua actiune, la Tribunalul Bucuresti, pe latura civila, prin care a cerut magistratilor sa oblige MNAR sa dea curs unei decizii judecatoresti definitiva si irevocabila. Tribunalul a admis exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de MNAR si a respins actiunea lui Valentin Ceausescu, pe motiv ca a obtinut deja o decizie de restituire a bunurilor cerute.

Ulterior, atat reprezentantii muzeului, cat si Valentin Ceausescu au atacat sentinta tribunalului la Curtea de Apel, care a decis, in data de 5 martie 2008, sa admita ambele apeluri si sa trimita cauza tribunalului, spre rejudecare.

"Noi nu mai cerem restituirea bunurilor, instanta s-a pronuntat o data pe acest aspect, in actiunea introdusa pe penal. Noi vrem acum ca instanta sa oblige muzeul sa execute o hotarare definitiva", a declarat Radu Antal, avocatul lui Valentin Ceausescu.

El a precizat ca, initial, a solicitat Parchetului General sa oblige muzeul la restituirea bunurilor solicitate, potrivit sentintei penale a Curtii de Apel, dar Parchetul ar fi raspuns ca nu este competent sa puna in executare o sentinta penala si ca Valentin Ceausescu ar trebui sa se adreseze MNAR in acest sens.

Cele mai importante obiecte revendicate sunt tablourile, peste 42 de picturi in ulei, pe panza si carton, semnate de autori precum Patrascu, Pallady, Tonitza si Ciucurencu, trei lucrari de grafica semnate Goya si Corneliu Baba, icoane, masti din lemn si obiecte de arta precolumbiana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ceausescu, #procese, #muzeul de arta, #Valentin, #tablouri , #proces