Sarmanii infometati de autoritatile statului roman timp de 129 de zile. "Ne tineau cu o masa pe zi. Primeam mancare pe ascuns"

Joi, 28 Ianuarie 2021, ora 00:15
5922 citiri
Sarmanii infometati de autoritatile statului roman timp de 129 de zile. "Ne tineau cu o masa pe zi. Primeam mancare pe ascuns"
Hrana primita de un om fara adapost, intr-o zi intreaga

Oamenii fara adapost din Botosani au dat in judecata Directia de Asistenta Sociala (DAS) a primariei dupa ce in starea de urgenta au fost tinuti 129 de zile infometati.

Conform ordonantei militare nr.3, din data de 25 martie 2020, autoritatile trebuia sa identifice persoanele fara adapost si sa le asigure adapostirea si ingrijirea.

In Botosani, oamenii fara adapost au fost stransi de pe strazi de echipajele Politiei Locale si cazati intr-un adapost temporar din fosta Scoala 3 de pe strada Tudor Vladimirescu.

129 de zile au stat inchisi in centru, primind doar o singura masa pe zi, in cuantumul sumei de 15 lei

O directiva a conducerii DAS a interzis ca voluntarii din ONG-urile botosanene, care strang regulat hrana pentru oamenii fara adapost, sa le aduca mancare la centrul in care erau cazati.

"Ne sunau permanent: nu au ce manca, nu au ce manca. Ne-au zis ca astea sunt directivele date de director, nu pot sa primeasca nimic. Ultima solicitare la DAS a fost in noiembrie - decembrie cand au stat doua saptamani, erau 10 - 12 persoane si o saptamana au stat cu o masa pe zi, la ora 12:00. Si noi voiam sa le ducem inca o masa, iar in raspunsul DAS ni s-a spus ca nu este voie. Mancare autorizata, cumparata din restaurant", a declarat Cezar Tudose, presedintele Asociatiei HAPPY.

Oamenii fara adapost s-au plans de comportamentul inuman la care au fost supusi.

"Intentionez sa-i dau in judecata pentru conditiile care au fost si pentru mancarea pe care ne-au dat-o. Ni s-a dat o masa pe zi, o mancare pe zi nu dai la nici un caine, daca o iei asa. Nu poti sa traiesti cu o mancare pe zi. Si daca sunam pe Cristi sa-mi aduca de mancare, nu-l lasa la poarta, trebuia sa-mi aduca pe ascuns. Nu poti sa ma tii in carantina doua luni de zile cu o masa pe zi. Si vedem ce hotaraste instanta mai mult", a spus Ioan Asaftei, una din persoanele fara adapost care au fost institutionalizate, conform botasaneanul.ro.

Mai mult de atat, acestia reclama ca o parte din hrana era expirata.

"Odata, am dat sa duc gunoiul de la bucatarie si am gasit un ambalaj de la faina, era expirata. Si chiar in ziua aia a facut gogosi, cand a aruncat ambalajele. Parca Dumnezeu m-a pus sa ma uit al eticheta. Si spun: faina asta este expirata, voi ati facut gogosi si ne dati noua sa mancam? - Nu e expirata, e data fabricarii - << Doamna, chiar asa prost ma credeti? Chiar daca sunt eu boschetar >> ...", a mai declarat Ioan Asaftei.

Raspunsul Directiei de Asistenta Sociala

Contactat de Ziare.com, directorul DAS Botosani, Dorin Burlacu, a sustinut ca a respectat legea in vigoare.

"Am oferit o masa pe zi in cuantumul sumei de 15 lei, asa cum prevedea legea. Am respectat toate normele in vigoare. O sa ne prezentam la proces. Nu avem ce face", a declarat Dorin Burlacu.

Legea isi bate joc de oamenii strazii. 12 lei alocati pentru hrana zilnica

Actuala legislatie din Romania face diferenta intre copiii din centrele de plasament, adultii institutionalizati si persoanele fara adapost. Mai precis, un copil aflat intr-o institutie a statului are o indemnizatie de hrana de 12 lei pe zi, la fel ca o persoana fara adapost, in timp ce un adult din sistem are indemnizatia de 16,6 lei pe zi.

In perioada starii de urgenta, personalul care s-a carantinat alaturi de beneficiarii din centrele sociale a primit indemnizatie de hrana de 30 de lei pe zi. Cu alte cuvinte, legea considera ca o persoana fara adapost mananca mai putin decat un ingrijitor si mai putin decat un adult institutionalizat.

Consiliul local are posibilitatea sa suplimenteze suma de indemnizatie de hrana. In Botosani au majorat-o la 15 lei per beneficiar.

Guvernul, desi a dat ordonanta militara in care a decis ca personale fara adapost sa fie luate in grija autoritatilor, nu a facut si o alocare bugetara pentru acest lucru.

Nu e prima data cand Guvernul a abandonat sistemul social in pandemie

Conform Ordonantei de Urgenta nr. 43 din 6 aprilie 2020 personalul din centrele sociale care s-a carantinat alaturi de beneficiari trebuia sa primeasca un stimulent de risc in perioada in care a muncit zi si noapte in centre si indemnizatia de hrana de 30 de lei pe zi. Au primit indemnizatia, dar nu si sporul. In prezent, doar in cateva judete au ajuns banii promisi.

Răsturnare de situație în cazul Dani Alves, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru viol: ”Sunt șanse 50-50”
Răsturnare de situație în cazul Dani Alves, condamnat la 4 ani și jumătate de închisoare pentru viol: ”Sunt șanse 50-50”
Condamnat în primă instanţă la patru ani şi jumătate de închisoare pentru agresiune sexuală, fostul fundaş Dani Alves ar putea beneficia de o eliberare provizorie în aşteptarea unei...
Copilul dispărut din Botoșani a fost găsit în viață: ”Cred că s-a adăpostit pe sub copaci” VIDEO
Copilul dispărut din Botoșani a fost găsit în viață: ”Cred că s-a adăpostit pe sub copaci” VIDEO
Băieţelul de doi ani din judeţul Botoşani care era căutat de peste 200 de persoane după ce a fost dat dispărut în urmă cu o zi a fost găsit în viaţă, la circa trei kilometri de locul...
#oameni fara adapost, #oameni ai strazii, #buget, #Botosani, #directia de asistenta sociala, #proces, #Guvernul Orban , #proces