Sentinta inedita: O sotie care goleste cardul sotului, fara sa-i ceara acordul, poate fi condamnata la inchisoare. Cazul unei femei care si-a transferat peste 5.000 de euro

Miercuri, 08 Iulie 2020, ora 11:10
7729 citiri
Sentinta inedita: O sotie care goleste cardul sotului, fara sa-i ceara acordul, poate fi condamnata la inchisoare. Cazul unei femei care si-a transferat peste 5.000 de euro
FOTO Pixabay (Arhiva)

O sotie care transfera bani din contul sotului sau fara sa ii ceara acordul se poate face vinovata de accesul ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos. Asta arata un caz solutionat in 2017 de Tribunalul Dambovita.

Datele de la dosar arata ca procurorii DIICOT au trimis-o in judecata pe o femeie care, aflata in prag de divot de sotul sau, a intrat in doua conturi de internet banking ale sotului si a transferat in contul personal 4.500 de euro si 7.000 de lei.

Femeia a recunoscut fapta si a primit o pedeapsa de un an si noua luni de inchisoare cu suspendare pentru acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

"Daca s-ar fi facut de exemplu dovada ca inculpata s-ar fi aflat intr-o nevoie materiala umanitara (pentru sine sau pentru vreun membru apropiat al familiei) si banii din contul sotului ar fi fost absolut necesari pentru rezolvarea acelei nevoi, atunci am fi putut trage concluzia ca ne-am fi aflat intr-o imprejurare legata de fapta comisa ce ar fi constituit o circumstanta atenuanta. Comiterea insa a faptei tip, pe baza motivului prezumat ca inculpata a dorit sa aiba acces la sumele respective de bani in interes propriu (nediferentiat) fac sa nu fie intrunite conditiile prevazute de art.75 al.2 NCP (n.r. referitor la circumstantele atenuante)", se arata in sentinta Tribunalul Dambovita.

Barbatul "usurat" de 5.000 de euro le-a cerut judecatorilor sa o oblige pe femeie, de care a divortat intre timp, sa ii restituie banii. Judecatorii de la Tribunalul Dambovita au decis, insa, ca, desi condamanta, femeia nu poate fi obligata sa restituie banii pentru ca acestia reprezinta un bun comun.

"In conditiile in care, urmare a desfacerii casatoriei dintre parti, nu este facuta dovada ca s-ar fi realizat pana la acest moment dat partajul bunurilor comune, persista proprietatea in devalmasie asupra acestora, ceea ce semnifica faptul ca O.G.F. nu demonstreaza un prejudiciu cert, adica faptul ca prin transferul sumelor de bani realizat de inculpata i s-ar fi micsorat patrimoniul cu o suma de bani certa. Pana la partaj sotii se pot folosi de bunurile comune, chiar daca, in cazul de fata, mijlocul prin care inculpata a intrat in posesia banilor a fost unul ilegal", se arata in sentinta pronuntata de judecatori. Cazul a fost semnalat de portalul juridic legalup.ro.

Femeia, obligata sa restituie banii

In apelul judecat la Curtea de Apel Ploiesti, a fost admis apelul barbatului, iar femeia a fost obligata sa restituie banii transferati in contul sau fara acordul sotului.

"Prima instanta desi a condamnat-o pe inculpata pentru infractiuni de prejudiciu, in mod cu totul nejustificat a respins actiunea civila exercitata de persoana vatamata O.G.F., in conditiile in care exista o legatura indisolubila intre cele doua laturi (penala si civila) ale procesului penal.

Mai mult decat atat, potrivit art.28 alin.2 din Codul de procedura penala, o eventuala hotarare a instantei civile prin care se va solutiona actiunea civila (cu referire la partajul bunurilor intre soti, conform concluziilor intimatei - inculpate prin aparator), nu are autoritate de lucru judecat in fata organelor judiciare penale cu privire la existenta faptei penale a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia.

De altfel, respingerea actiunii civile exercitata in cadrul procesului penal, limiteaza/reduce posibilitatile persoanei vatamate de a se adresa instantei pentru recuperarea acestei sume, intrucat, cauza (latura civila) a fost solutionata sub acest aspect in cadrul procesului penal", se arata in sentinta Curtii de Apel Ploiesti, care este definitiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Internet banking, #acces ilegal la un sistem informatic , #proces