Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vamesii de la Moravita, din nou in fata instantei

Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 15:00
1414 citiri
Vamesii de la Moravita, din nou in fata instantei
Foto: opiniatimisoarei.ro

Curtea de Apel Timisoara continua procesul pentru Lotul 2 Moravita. 41 de politisti, vamesi si alti functionari sunt in continuare anchetati pentru luare de mita si trafic ilegal de tigari.

In instanta vor veni doar inculpatii care recunosc acuzele aduse de procurori. Ei au avut la dispozitie doua luni ca sa isi asume vina pentru faptele penale comise. In acest caz ei ar beneficia de o reducere a pedepsei cu o treime, potrivit Adevarul.

Acum doua luni, procesul a fost amanat pentru ca avocatii sa aiba timp sa studieze dosarele inculpatilor. Primul lot Moravita de 69 de persoane va fi judecat in data de 28 septembrie.

Politistii si vamesii sunt acuzati ca au primit peste 80.000 de euro pentru a facilita introducerea in tara de tigari de contrabanda provenite din Serbia, in valoare de 3,3 milioane de euro. Ei au actionat in perioada octombrie 2010-ianuarie 2011 la nivelul vamelor Moravita si Foeni. Grupul infractional a cooptat lucratori vamali, politisti de frontiera, politisti rutieri si comunali, cat si alte persoane.

Activitatile infractionale erau declansate dupa ce sefii de tura ai vamesilor si politistilor de frontiera primeau confirmarea de la sefii politiei comunale si rutiere ca intreaga zona este supravegheata si persoane care sa le impiedice activitatea nu pot patrunde in perimetru.

Stiind ca sunt filmati, vamesii efectuau un control superficial al autoturismelor, care sa fie inregistrat. Mita era remisa in toneta vamesilor de pe sensul de intrare in tara. Infractorii se asigurau permanent ca in zona nu exista filtre de control. Ei cereau drept spaga 50 de euro pentru fiecare bax de tigari.

Sunele de bani erau impartite apoi in mod egal intre sefii de tura ai vamesilor, iar subordonatilor in functie de contributia fiecaruia.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vamesi arestati, #Spaga Vamesi, #descinderi vama, #politisti vamesi , #proces