Viceprimarul municipiului Alba-Iulia, judecat pentru complicitate la inselaciune

Luni, 23 Iulie 2012, ora 23:21
1866 citiri

Viceprimarul municipiului Alba-Iulia, Paul Voicu, directorul executiv la SC Fotbal Unirea 2006 SA, Ioan-Nicolae Lupu, precum si trei membri ai Consiliului Director al Clubului Unirea au fost trimisi in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru inselaciune de peste 11,7 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DNA, Mihai-Horea Bardas, consilier local, Oliviu Fenesan, consilier judetean, si Marian-Ionel Sarmes, toti membri ai Consiliului Director al Asociatiei Fotbal Club Unirea 1924, au fost deferiti justitiei pentru inselaciune, Ioan-Nicolae Lupu, director executiv la SC Fotbal Unirea 2006 SA, pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (70 de acte materiale), iar Paul Voicu, viceprimar al municipiului Alba-Iulia, pentru complicitate la inselaciune.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2005-2010, inculpatii Lupu, Fenesan, Bardas si Sarmes i-au indus si mentinut in eroare pe membrii Consiliului Judetean Alba si Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia, prin folosirea unor mijloace frauduloase cu ocazia derularii unor contracte de finantare incheiate cu cele doua institutii publice, cauzand un prejudiciu in suma de 11.730.000 lei (8.070.00 lei, in bugetul Consiliului Local si 3.660.000 lei, in bugetul Consiliului Judetean Alba).

Sursa citata mentioneaza ca cei patru au beneficiat de sprijinul inculpatului Paul Voicu, viceprimar si consilier local al municipiului Alba-Iulia.

"Concret, in cursul anului 2005, au fost incheiate doua contracte prin care Consiliul Local al municipiului Alba-Iulia si Consiliul Judetean Alba se angajau sa finanteze Asociatia 'Fotbal Club Unirea 1924' Alba-Iulia pentru valorificarea aptitudinilor jucatorilor de fotbal juniori. Deoarece, in realitate, asociatia sportiva nu detinea un centru de copii si juniori si nici echipe de fotbal, iar institutiile publice nu aveau dreptul legal de a finanta activitatea societatilor comerciale, inculpatii Sarmes, Fenesan, Bardas si Lupu, cu ajutorul inculpatului Voicu, au creat un mecanism prin care banii rezultati din finantarile institutiilor publice pentru Asociatia 'Fotbal Club Unirea 1924' Alba-Iulia erau transferati catre societatea comerciala SC Fotbal Club Unirea 2006 SA Alba-Iulia", se spune in comunicat.

Procurorii arata ca, de fapt, banii respectivi erau destinati sustinerii cheltuielilor ocazionate de echipele de fotbal detinute de societatea comerciala, inclusiv pentru plata salariilor si a contributiilor aferente salariilor.

"Practic, ponderea sumelor transferate in mod direct (sub forma de prestari servicii, finantari si/sau imprumuturi) din patrimoniul asociatiei in patrimoniul societatii comerciale cu capital privat in perioada de referinta a fost cuprins intre 59,28% si 98,44% din veniturile SC Fotbal Club Unirea 2006 SA. In aceeasi perioada, pentru a justifica transferul banilor din cadrul asociatiei in patrimoniul societatii comerciale inculpatul Lupu a emis, in mod fictiv, un numar de 70 facturi fiscale prin care atesta, in mod nereal, ca sumele transferate reprezinta contravaloarea prestatiilor societatii comerciale catre asociatia sportiva", mai precizeaza DNA.

Consiliul Judetean Alba a precizat ca formuleaza pretentii civile in cuantumul stabilit de catre organele judiciare (3.660.000 lei).

In vederea recuperarii prejudiciului, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand celor cinci inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Alba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Viceprimarul Alba Iulia judecat inselaciune , #proces