Astia se vor sfasia pentru procurori! (Opinii)

Duminica, 16 Septembrie 2012, ora 23:59
10356 citiri
Astia se vor sfasia pentru procurori! (Opinii)

"Ceea ce inseamna in sensul cel mai consistent putere nu apartine nici Parlamentului, nici Guvernului, ci altor institutii care ar trebui sa fie aparte de jocul politic, fac trimitere la Parchetul General si DNA." Declaratia ii apartine presedintelui PNL, Crin Antonescu.

Cu alte cuvinte, saracii de ei, n-au putere daca nu au si Parchetul General si DNA. Cu alte cuvinte, ei spun ca procurorii sunt ai lui Basescu, deci rai, dar ar trebui sa fie ai USL.

De fapt, nu, nu asta inseamna putere. Sa ai putere inseamna sa poti trece orice, dar orice lege - iar USL poate, sa ai oamenii in toate, dar toate institutiile in care ii poti numi - iar USL are si asa mai departe. Cum poti sa spui ca nu ai puterea, cand tu poti sa decizi mai tot ce se intampla in tara asta?

Sa vrei sa detii puterea prin procurori inseamna sa spui, fara sa-ti dai seama, ca vrei sa controlezi Justitia. Inseamna ca vrei sa ai puterea asupra dosarelor, asupra adversarilor politici, asupra informatiilor de maxima importanta. Alea care pot fi folosite pentru presiune - publica sau privata - si santaj.

Sau ca o garantie ca ai tai nu vor pati nimic din partea Justitiei. Si da, pentru multi asta e puterea adevarata, aia pentru care merita sa tragi tare, sa te bati cu oricine, sa sustii orice pentru a castiga. Pentru ca asta inseamna sa poti face afaceri, mismasuri, invarteli in liniste. Si sa-i poti "arde" pe altii cand le fac, la randul lor.

Despre asta e vorba. Iar momentul decisiv, cel in care se va juca pentru detinerea unei astfel de puteri, e cel in care se vor numi procurorii-sefi la Parchet si DNA. Ministrul Justitiei ii propune, Traian Basescu trebuie sa-i accepte. Ce se va intampla?

Daca e sa ne luam dupa declaratiile celor din USL, vor face tot ce tine de ei pentru a-si pune procurorii lor. Daca e sa ne luam dupa ce ne-a aratat Traian Basescu de-a lungul anilor, va fi extrem de greu de gasit o propunere a USL care sa-i convina si lui. Ce inseamna asta? Blocaj? Tot ce e posibil.

Din fericire pentru USL, nu exista nicio optiune cu adevarat dezastruoasa, cu exceptia cazului in care vin cu niste candidati-dezastru, cu care sa se faca de ras sau sa dea impresia oricui ca au trimis acolo oamenii lui Voiculescu.

Daca se amana, vor avea inca un subiect de atac la alegerile parlamentare din decembrie, cu care isi pot asigura o victorie zdrobitoare. Il vor putea arata pe Basescu, omul care, nu-i asa, blocheaza totul, desi nu mai are Guvern, majoritate parlamentara sau suvita peste chelie.

Pe de alta parte, procurorii alesi pe gustul USL, daca vor trece si de Basescu, vor fi exact asta. Pe gustul USL.

Batalia e una de maxima importanta pentru ambele tabere. As putea pune pariu ca cei mai multi din USL ar fi preferat sa nu incerce sa-l suspende pe Basescu, dar sa fie siguri ca vor avea procurorii pe care ii doresc. Se tem de Basescu doar pentru ca ei cred ca procurorii-sefi sunt oamenii lui. Asta e tot, nimic altceva.

Basescu nu mai poate fi un vehicul electoral, nu mai are Guvern sau Parlament sau altceva care sa inspire teama cu adevarat. Singurul lucru de care se teme USL? Europa. Daca Mona Pivniceru de la Justitie va numi oameni dubiosi, am putea avea o problema.

Pentru ambele tabere, numirea procurorilor poate fi considerata batalia finala de anul asta, in care pot pierde tot sau castiga tot. La cum arata lucrurile acum, sunt gata sa se sfasie pentru premiul cel mare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#numire procurori USL Basescu, #batalie procurori DNA Parchet , #procuror