Augustin Lazar, propus procuror general: Nu merg cu girofar, e nevoie de o noua mentalitate. Ce va face cu dosarele amanate si procurorii corupti

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 15:16
6379 citiri
Augustin Lazar, propus procuror general: Nu merg cu girofar, e nevoie de o noua mentalitate. Ce va face cu dosarele amanate si procurorii corupti
Foto: captura Tv

Nu il cunoaste personal pe presedintele Iohannis, nu foloseste masina cu girofar si vrea sa reformeze sistemul judiciar, daca va fi numit procuror general al Romaniei.

"Avem nevoie de o noua mentalitate de magistrat european", a declarat Augustin Lazar,

Seful Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, propus pentru functia de procuror general, intr-un interviu acordat agentiei de presa News.ro.

Ministrul Justitiei a anuntat propunerea pentru noul procuror general

Augustin Lazar spune ca si-a depus candidatura deoarece "Ministerul Public se afla intr-o perioada critica a modernizarii sale ca institutie si are nevoie de expertiza celor in care a investit cursuri, stagii si vizite de studii la autoritati de referinta ale lumii civilizate. Ca magistrat procuror beneficiar de expertiza, cu grad didactic de profesor universitar, experienta considerabila in cauze complexe, dar si in fondarea structurilor de combatere a coruptiei si a criminalitatii organizate in Romania, am facut pasul inainte pentru a contribui la modernizarea institutiei".

Sef al Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, Lazar crede ca rezultatele concrete obtinute in practica reformarii institutiei si investigarii cauzelor complexe au fost cele care l-au departajat de ceilalti candidati.

"In perioada 1998-2001, in care am condus Sectia Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica, am avut si primele rezultate concrete ale combaterii coruptiei si marii criminalitati in domeniul economico-financiar, finalizate prin condamnari definitive: dosare de contrabanda, evaziune fiscala, infractiuni in sistemul bancar, dosare privind evenimente cunoscute ca 'mineriade' etc.

Finalizarea acestor cauze mari a reprezentat rezultatul muncii, inteligentei profesionale a unor tineri procurori cu aptitudini in domeniu, promovati la Sectia Anticoruptie a PICCJ dintre care unii au devenit liderii Ministerului Public. Am coordonat instrumentarea de cauze privind infractori din categoria 'gulerelor albe' avand ca obiect escrocherii de anvergura, 'scheme, montaje' sau 'inginerii economico-financiare' importate, veritabile teste de inteligenta profesionala.

Ulterior, la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia am coordonat un volum semnificativ de activitate: investigarea accidentelor colective de munca generate de explozii din Valea Jiului; a grupurilor infractionale organizate, unele specializate in fapte nou incriminate, denumite generic braconaj arheologic etc.

Urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia a presupus o vasta activitate de asistenta judiciara internationala, intemeiata pe studiul si aplicarea instrumentelor juridice adecvate legislatiei statului partener.

A fost onorant ca echipa noastra sa lucreze in compania unor autoritati si unitati specializate, precum Office Central Biens Culturels Paris, Comando Carabinieri per la Tutela del Patrimonio Culturale Roma, Art and Antiques Unit Metropolitan Police Londra, FBI Art Crime Team etc.", a enumerat Augustin Lazar reperele experientei sale profesionale.

Cum ar reforma sistemul

In ce priveste masurile pe care le-ar lua pentru a reforma sistemul, daca ar fi numit procuror general, Lazar considera ca sunt "urgent necesare":

- impulsionarea modernizarii parchetelor de drept comun,

- consolidarea cooperarii intre structurile specializate (DNA, DIICOT) si cele comune, sub o conducere experimentata,

- cunoasterea atenta de catre conducerea MP a situatiei operative si disciplinare din unitati, masuri energice de control si dinamizare a activitatii.

In plus, in indeplinirea conditionalitatilor MCV, Ministerul Public va urma ferm principalele obiective privind asigurarea unui management judiciar dinamic, adaptarea la modificarile fundamentale ale legislatiei penale si procesual penale.

Aceste obiective sunt:

- dinamizarea investigatiei domeniilor prioritare (combaterea coruptiei, conflictului de interese, evaziunii fiscale, contrabandei, spalarii banilor, recuperarea prejudiciilor),

- echilibrarea resurselor si volumului de activitate (alocari/redistribuiri de posturi, preluarea cauzelor compexe),

- masuri pentru implementarea noilor coduri (unificarea interpretarii, cunoasterea practicii judiciare si a deciziilor Curtii Constitutionale).

Lazar isi mai propune gestionarea stocului de dosare in crestere, dar cu finalizare redusa. De asemenea, "mentinerea eforturilor MP in combaterea coruptiei ramane cel mai important semnal de consolidare a luptei impotriva coruptiei".

Magistratul considera ca legislatia in domeniul coruptiei trebuie aplicata tuturor in mod egal si la toate nivelurile si militeaza pentru sustinerea ferma a reformei judiciare, prin fuzionarea micilor instante si parchete izolate care genereaza majoritatea faptelor disciplinare si de coruptie din sistem, precum si preluarea activitatii de unitati mari, cu management performant, eficient si cultura institutionala europeana.

In acest scop, sectiile PICCJ vor fi supuse unei evaluari atente, sub aspectele resurselor umane si materiale, precum si al rezultatelor obtinute. Vor fi efectuate corectiile impuse de concluziile controlului.

Dosarele ramase nerezolvate din mandatul lui Tiberiu Nitu

In ce priveste posibilitatea redeschiderii celor peste 2.000 de dosare privind fraudele la referendumul din 2012, dosare inchise in timpul mandatului lui Tiberiu Nitu, Augustin Lazar spune ca "in general, orice suspiciune existenta privind legalitatea si temeinicia unei solutii emise in dosare poate fi verificata prin examinarea intr-o maniera transparenta a cauzei respective. Daca se constata ca nu a existat imprejurarea pe care s-a intemeiat clasarea, solutiile vor fi infirmate, dispunandu-se redeschiderea si reluarea urmaririi penale; ordonanta procurorului este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara".

In ce priveste dosarele care stau in nelucrare de la venirea fostului procuror general Tiberiu Nitu la conducere, Augustin Lazar spune ca "intreaga activitate de urmarire penala va fi evaluta si se vor lua masurile prevazute de lege in fiecare caz in parte in vederea solutionarii intr-o perioada rezonabila".

In reorganizare va intra si Sectia Militara, responsabila de finalizarea marilor anchete in tragediile aviatice, dar si a dosarelor istorice ale "Revolutiei", "Mineriadelor". Lazar spune ca "aceasta sectie va lucra in echipe investigative bine structurate, cu resurse adecvate, fiecare din marile cauze a caror solutionare este asteptata, va organiza ancheta conform cadrului metodologic, efectuand actele la termenele fixate sub monitorizarea conducerii".

O noua mentalitate, de magistrat european. Coruptia, sanctionata prompt

Augustin Lazar mai considera ca "procurorii Ministerului Public au nevoie de un nou spirit de echipa, sub o conducere experimentata, intr-un cadru de disciplina, in care sa creasca increderea in capacitatea institutiei de a gestiona problematica profesionala. (...) Ministerul Public a inregistrat, din pacate, procurori condamnati pentru fapte de coruptie care au afectat imaginea institutiei.

Coruptia, chiar sporadica, afecteaza credibilitatea sistemului. Exercitarea mai prompta de catre Procurorul General a actiunii disciplinare impotriva celor care comit anumite abateri poate preveni comiterea unor fapte mai grave, infractionale. Avem nevoie de o noua mentalitate de magistrat european (...) ".

Nu-l cunoaste personal pe Iohannis si nu merge cu girofar acasa

In ce priveste informatiile aparute in presa ca ar fi sustinut si promovat de presedintele Klaus Iohannis, Augustin Lazar spune ca nu il cunoaste personal pe presedintele Romaniei. "Cariera profesionala o datorez exclusiv profesorilor care m-au invatat carte - si carora le multumesc pe aceasta cale - examenelor si concursurilor profesionale ale caror rezultate pozitive pot fi consultate transparent pe site-ul Institutului National al Magistraturii".

De asemena, intrebat daca va pleca in weekend spre Alba cu premergator cu girofar, Augustin Lazara spus ca "deplasarea cu girofar poate fi justificata doar la evenimente grave: explozii, accidente colective etc. Cine isi asigura o rezerva de timp, nu ajunge in criza!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Augustin Lazar procuror general, #Augustin Lazar interviu, #Augustin Lazar masuri procuror general , #procuror