De ce a fost clasat dosarul "Sparanghelul": Faptele penale nu exista. Contraventiile, "iertate" de CCR

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 24 Iulie 2020, ora 10:37
6194 citiri
De ce a fost clasat dosarul "Sparanghelul": Faptele penale nu exista. Contraventiile, "iertate" de CCR
Foto: Youtube/ Cluj24 (Captura)

Ancheta in dosarul "Sparanghelul", care viza incalcarea normelor de limitare a raspandirii epidemiei de Covid-19, dupa ce aproximativ 2.000 de oameni s-au inghesuit pe Aeroportul Cluj, a fost clasat. Motivarea: "faptele nu exista" sau nu sunt prevazute de legea penala.

Sute de persoane s-au imbulzit, fara a respecta minime conditii de distantare, asteptand sa fie preluate de cursele charter petru a ajunge la munca, la fermele de sparanghel din Germania. Imaginile au fact inconjorul mass-media, cazul a fost intens comentat de politicieni si medici, si s-a constituit chiar si o comisie parlamentara.

"Incalcarea masurilor de distantare fizica prevazute de art. 3, alineatul 1 din Ordonanta militara nr. 1/2020 si de articolul 7 alineatul 1 din Ordonanta militara nr. 3/2020, constituie contraventia prevazuta de art. 28 din OUG 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, a carui neconstitutionalitate a fost insa constatata de Curtea Constitutionala a Romaniei prin decizia nr. 152/2020," se arata in ordonanta Parchetului Curtii de Apel Cluj. Intreaga motivare a clasarii, la finalul articolului.

Clasari pe banda rulanta

Decizia de clasare in acest caz vine dupa ce procurorii au clasat alte anchete celebre, care au legatura cu apndemia: fostul senator Vergil Chitac sau politistul Nelu Lupu- care ar fi infectat mai multi medici de la spitalul Dimitrie Gerota.

Potrivit unei analiza Europa Libera, din iunie 2020, Aproape jumatate din dosarele penale deschise in timpul pandemiei au fost clasate.

Cazul de la Cluj

Ancheta in acest caz a demarat pe 9 aprilie 2020, dupa ce Biroul de Politie Transporturi Aeriene Cluj s-a sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de zadarnicirea combaterii bolilor, retinand in esenta ca, in cursul aceleiasi zile, incepand cu ora 07.00, in parcarea Aeroportului International Avram Iancu Cluj s-a creat o aglomerare de persoane provenind din toate zonele tarii, inclusiv din cele cu focare de infectie COVID-19, persoane care doreau sa plece la munca in Germania cu mai multe curse charter.

Ulterior, pe 24 aprilie 2020, la Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj a fost inregistrata o plangere impotriva functionarilor CJ Cluj, angajatilor unei societatii care administra parcarea dina eroportul Cluj si impotriva fortelor de ordine, deoarece nu s-au luaa masuri privind distantarea sociala in cazul celor aproximativ 2.000 de persoane. Cazul a fost preluat de acest parchet.

Ordonanta de clasare

Potrivit ordonantei de clasare, studiate de Ziare.com, procurorii clujeni au analizat situatia celor 1.962 de persaone care se aflau in 9 aprilie pe aeroport si urmau sa se imbarce in cursele charter spre Germania si au constatat ca niciuna nu a fost spitalizata sau plasata in carantina.

Infractiunea de zadarnicire a bolilor este definita astfel (articolul 352- Cod Penal)- Nerespectarea masurilor de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

Conform art. 352, alineatul 9, din Codul Penal- Prin carantina se intelege restrictia activitatilor si separarea de alte persoane, in spatii special amenajate, a persoanelor bolnave sau care sunt suspecte de a fi bolnave, intr-o maniera care sa previna posibila raspandire a infectiei sau contaminarii.

"Avand in vedere ca in urma probelor administrate s-a constatat ca persoanele care s-au aflat in incinta Aeroportului International Avram Iancu din Cluj Napoca la data de 9 aprilie 2020, nu au incalcat masurile de carantina sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, in cauza este impiedicata punerea in miscare a actunii penale pentru infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, prevazute de articolul 352, alin. 1 Cod penal, deoarece fapta sesizata nu exsta, fiind aplicabile prevederile art. 16, alin. 1, litera a a Codului de procedura penala (fapta nu exista- n.red.)," se arata in ordonanta procurorilor.

Procurorii clujeni au verificat si posibila incalcare a ordonantelor militare, deoarece pe aeroport au fost incalcate normele de distantare sociala.

"In conditiile in care nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea noului coronavirus nu a avut ca urmare raspandurea acestei boli, in cauza este impiedicata punerea in miscare a actiunii penale si pentru infractiunea de zadarnicirea cobaterii bolilor, prev. De art. 352, alin. 2 Cod penal, fiind incidente prevederile art. 16, alineatul 1, litera b) (fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovatia prevazuta de lege - n.red.), intrucat nu intruneste elementele de tipicitate ale acestei infarctiuni, nefiind astfel prevazuta de legea penala," motiveaza Parchetul Curtii de Apel Cluj.

"Sunt contraventii"

In timpul anchetei, procurorii au analizat si o plangere facuta de oficialii aeroportului din Cluj, privind posibile infractiuni de neglijenta in serviciu in cazul unor fucntionari din cadrul Biroului de Politie Transporturi Aeriene Cluj si din cadrul CJ Cluj, fapte care ar fi fost facute din culpa.

"Pentru a fi intrunite elementele de tipicitate ale infractiunii de zadarnicire combaterii bolilor, prevazute de art. 352 alin. 2,4 Cod penal, nerespectarea din culpa a masurilor privitoare la prevenirea sau combatarea bolilor infectocontagioase trebuie sa aiba ca urmare raspindirea unei asemenea boli, conditie care in cauza nu este indeplinita, fiind astfel impiedicata punerea in miscare a actiunii penale.

In final trebuie precizat ca incalcarea masurilor de distantare fizica prevazute de art. 3, alineatul 1 din Ordonanta militara nr. 1/2020 si de articolul 7 alineatul 1 din Ordonanta militara nr. 3/2020, constituie contraventia prevazuta de art. 28 din OUG 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta, a carui neconstitutionalitate a fost insa constatata de Curtea Constitutionala a Romaniei prin decizia nr. 152/2020," se mai arata in ordonanta Parchetului Curtii de Apel Cluj.

Foto: Ordonanta de clasare

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#clasare pandemie, #clasare covod, #clasare coronavirus , #procuror