Dupa decizia CCR, nici procurorii nu se mai inteleg intre ei: Au solicitat lucruri diferite in fata ICCJ, in cazul Berbeceanu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 04 Noiembrie 2019, ora 12:41
8099 citiri
Dupa decizia CCR, nici procurorii nu se mai inteleg intre ei: Au solicitat lucruri diferite in fata ICCJ, in cazul Berbeceanu
Foto: Facebook/Traian Berbeceanu

Procurorii din Parchetul General si DIICOT, care pledeaza in dosarul comisarului-sef Traian Berbeceanu, au pus luni concluzii diferite in fata Inaltei Curti, atunci cand s-a pus in discutie sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cazul deciziei CCR privind completurile specializate de 3 judecatori.

"Sesizati CJUE si suspendati judecarea apelului," a cerut luni fostul sef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu.

Pe 30 iunie 2016, Berbeceanu a fost achitat de instanta suprema, fostul sef al DIICOT Alba Ioan Muresan a primit o pedeapsa de sapte ani de inchisoare, iar ofiterul de politie judiciara de la BCCO Alin Mirel Muntean a fost condamnat la patru ani de inchisoare. Procesul se afla pe rolul completului de 5 judecatori.

Potrivit deciziei CCR privind completurile specializate de 3 judecatori, completul de 5 judecatori ar fi trebuit sa trimita cazul la rejudecare in faza de fond.

Solicitarile contradictorii

Procurorul de la Parchetul General a pus concluzii de sesizare a CJUE, in timp ce procurorul DIICOT a cerut rejudecarea cazului.

"Textul din Constitutie ne obliga sa aplicam decizia CCR. Va solicitam sa desfiintati decizia si sa retrimiteti dosarul la rejudecata in faza in fond," a spus procurorul DIICOT.

Pe de alta parte, potrivit procurorului de la Parchetul General, Irina Kuglay, decizia CCR este obligatorie in masura in care nu incalca tratatele europene.

"Interpretarea CCR lasa loc unei incidente majore asupra principiului privind un proces echitabil.

Sa separi prin complete distincte judecatorii cu aceeasi pregatire profesionala poate atrage nesiguranta cetateanului in actul de justitie," sustine Irina Kuglay. Concluzia ei: trebuie sesizata CJUE si suspendat procesul.

Ceilalti avocati din dosar, ai caror clienti au fost condamnati in faza de fond, au cerut rejudecarea dosarului si retrimiterea in faza de Camera Preliminara.

Inalta Curte urmeaza sa decida astazi soarta procesului: daca sesizeaza CJUE sau daca trimite cazul la rejudecare.

Sesizarea CJUE in cazul deciziei CCR - a impartit inclusiv pe judecatorii de la Inalta Curte - Ziua in care Inalta Curte s-a impartit in doua, in cazul deciziei CCR care-i salveaza pe corupti de inchisoare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Berbeceanu CJUE, #Traian Berbeceanu Parchetul General, #Traian Berbeceanu DNA, #Traian Berbeceanu Inalta Curte , #procuror