Ministrul Justitiei a anuntat propunerea pentru noul procuror general (Video)

Vineri, 01 Aprilie 2016, ora 13:32
16061 citiri
Ministrul Justitiei a anuntat propunerea pentru noul procuror general (Video)
Foto: B1 TV

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a trimis, vineri, la CSM propunerea sa pentru functia de procuror general al Romaniei, in persoana lui Augustin Lazar, procuror sef la Parchetul Curtii de Apel Alba.

Avizul pe care il va da CSM este obligatoriu, insa consultativ, decizia finala apartinandu-i presedintelui Romaniei.

"In cadrul dialogului cu ministrul Justitiei, domnul procuror Augustin Lazar a demonstrat ca are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public.

Domnul procuror Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Ca procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala.

Anterior, ca procuror sef la sectia de anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ, a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Ministerul Justitiei.

Conform sursei citate, in desemnarea propunerii, "ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala".

Totodata, ministrul Raluca Pruna le-a multumit tuturor procurorilor care au participat la procesul de selectie pentru ocuparea functiei de procuror general al PICCJ, "pentru implicare si profesionalism".

Se cauta procuror general: Ministrul Justitiei a chemat cei 4 candidati la interviu

Augustin Lazar este doctor in drept. El a fost implicat si in ancheta cu privire la accidentul aviatic din Muntii Apuseni, in care si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion.

"Doamna ministru a cerut la bilantul Parchetului General procurorilor din tara sa se inscrie in cursa. S-a folosit expresia 'daca ne pasa'. Asa ca m-am inscris" a explicat pentru Mediafax Augustin Lazar motivul pentru care a aplicat pentru functia de procuror general.

El a concurat cu alti trei procurori care si-au dorit aceeasi functie: Oana Schmidt Haineala, Codrut Olaru si Gheorghe Ivan. Cu totii au sustinut interviuri in fata ministrului Justitiei, Raluca Pruna, care a luat pana la urma decizia finala.

Patru candidati functia de procuror general - Ministerul Justitiei

Pruna: Romania va avea in curand un procuror general, pe 16 martie o sa aflati candidatii

Urmeaza ca Augustin Lazar sa sustina un interviu in fata sectiei de procurori a CSM, unde isi va prezenta proiectul de management.

Date biografice

Intr-un amplu interviu acordat anul trecut pentru revista Universul Juridic, Augustin Lazar a precizat ca a absolvit cursurile Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, promotia 1981, iar dupa absolvire a ocupat un post de avocat la Baroul Alba, apoi un post de procuror criminalist la unitatea locala Alba Iulia.

In anul 1998, cand exercita mandatul de procuror-sef sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si incepuse cursul doctoral la Universitatea din Cluj-Napoca, a acceptat functia de procuror sef al noii Sectii Anticoruptie, Urmarire penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema, functie pe care a ocupat-o in perioada 1998-2001.

In acelasi timp, a urmat urmat cursuri de specializare si a facut diverse vizite de studii pentru magistrati in cadrul programelor europene si americane, la Paris, Londra, Roma si Washington D.C., mai precizeaza acesta in interviul citat.

In 2001 s-a intors la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, unde a finalizat teza de doctorat la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca, publicata sub titlul "Ancheta antifrauda in mediul afacerilor", la Editura Lumina Lex (2004). Tot in anul 2004, a obtinut titlul didactic de conferentiar la catedra de stiinte penale a Universitatii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia, iar in 2009, titlul de profesor.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, numirea in functia de procuror general se face prin decret, de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general trebuie sa aiba o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, sa fi obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, sa indeplineasca anumite criterii de integritate si sa nu fi fost sanctionati disciplinar in ultimii cinci ani.

Candidatii au fost nevoiti sa prezinte proiecte privind organizarea Ministerului Public si buna administrare a Justitiei si sa dovedeasca faptul ca au o viziune manageriala, capacitate decizionala si de asumare a raspunderii, capacitatea de gestionare a situatiilor de criza, motivare si capacitate de relationare si comunicare.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Augustin Lazar procuror general , #procuror