Primele probleme in instanta din cauza Sectiei de investigare a magistratilor: Nu exista procurori de sedinta

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 16:33
5264 citiri
Primele probleme in instanta din cauza Sectiei de investigare a magistratilor: Nu exista procurori de sedinta
Foto: Arhiva Pixabay

Un complet de 5 judecatori al Inaltei Curti cere procurorului general al Romaniei sa specifice in concret ce procurori de sedinta vor participa in procesele in care sunt implicati magistrati, in contextul in care Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie a fost operationalizata.

Solicitarea a fost facuta in dosarele in care procurorul Catalin Nicolae Ceort contesta o condamnare la 4 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. Magistratul a fost acuzat de DNA ca ar fi pretins 260.000 de euro de la un om de afaceri in schimbul adoptarii unei solutii favorabile.

Avocata lui Ceort a aratat astazi Inaltei Curti ca, in acest dosar, nu ar trebui sa participe un procuror de sedinta de la DNA si ar trebui facuta o adresa la Parchetul General, pentru a vedea daca Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie are un compartiment de reprezentare in instanta. "Aceste infractiuni nu mai sunt de competenta DNA", a spus avocata.

Adresa lui Augustin Lazar

Pe de alta parte, reprezentantul DNA a explicat ca procurorul general al Romaniei a stabilit ca in dosarele in care sunt implicati magistrati, ale caror rechizitorii au fost realizate de DNA, in sedintele de judecata sa intre un procuror de sedinta de la DNA: "Am aici adresa semnata de procurorul general care a stabilit in acest sens. Adresa este facuta la solicitarea DNA, am prevazut ca va fi ridicata acesta problema".

Chiar si asa, Inalta Curte a decis sa faca o adresa la Parchetul General, pentru a se stabili clar cine intra in salile de judecata. "Este vorba de o problema de principiu", a declarat presedintele completului, judecatorul Iulian Dragomir.

"Instanta din oficiu face o adresa pentru procurorul general pentru aceasta ipoteza, cazul unui dosar privind infractiuni savarsite de magistrati, instrumentat de DNA, aflat pe rol, sa ne indice de cine va fi asigurata participarea, de la DNA sau de la nou infiintata Sectie de investigare a infractiunilor din Justitie", a aratat judecatorul.

Sectia are 5 procurori

Sectia de anchetare a infractiunilor din Justitie din cadrul Parchetului General este operationala de la sfarsitul lunii octombrie. Procurorul-sef al Sectiei este Florena Strechi, de la Parchetul General, iar adjunctul acesteia este procuroarea Adina Florea, de la Parchetul Curtii de Apel Constanta, propusa si la sefia DNA de Tudorel Toader.

De asemenea, pe functii de executie vor lucra si procurorii Codruta Chindea (de la Brasov), Sorin Iasinovschi (de la Suceava) si Magdalena Olteanu (de la Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 6).

Operationalizarea temporara a acestei sectii a fost stabilita printr-o ordonanta de urgenta.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Sectia investigare magistrati, #DNA magistrati, #DNA procurori investigare, #Tudorel Toader Adina Florea , #procuror