Procurorii europeni contesta Sectia Speciala a Adinei Florea si cer politicienilor sa opreasca umilirea si intimidarea magistratilor

Luni, 20 Mai 2019, ora 13:13
19950 citiri
Procurorii europeni contesta Sectia Speciala a Adinei Florea si cer politicienilor sa opreasca umilirea si intimidarea magistratilor
Foto: Marian Ilie/Mediafax/Hepta.ro

Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) considera ca Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, unde activeaza Adina Florea, nu doar ca nu are un rol benefic, ci poate fi in sine o incalcare a principiului fundamental al egalitatii in fata legii.

"CCPE se indoieste profund ca infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie va ajuta in vreun fel anchetele in cazul membrilor unei anumite profesii - procurori si judecatori. Infiintarea unei structuri speciale poate fi considerata o incalcare a principiului egalitatii in fata legii.

Problema in astfel de cazuri nu e a apartenentei la o breasla, ci a faptelor de care sunt acuzati ca le-au comis. Astfel, un parchet obisnuit poate instrumenta cazurile care vizeaza procurori si judecatori", considera procurorii europeni, care adauga ca nici numarul de dosare in care sunt vizati magistrati in Romania nu justifica infiintarea unei sectii speciale care sa se ocupe de ele.

Iata recomandarile CCPE:

1. Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, care ii reprezinta pe membrii acestuia ce sunt procurori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, achieseaza la ingrijorarile exprimate de Asociatia Miscarea pentru Apararea Statului Procurorilor din Romania, cu privire la independenta procurorilor romani si adoptarea modificarilor aduse celor trei Legi ale Justitiei.

2. In ceea ce priveste rolul si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, Colegiul CCPE recomanda reconsiderarea temeiurilor de revocare a membrilor CSM si, in special, inlaturarea posibilitatii ca membrii alesi sa poata fi revocati urmare a retragerii increderii, prin vot, de catre adunarile generale ale parchetelor, inclusiv ca urmare a unui memoriu in acest sens.

3. Colegiul CCPE conchide, deopotriva, in sensul ca excluderea membrilor societatii civile de la toate sedintele sectiilor - entitati decizionale distincte potrivit noilor modificari aduse Legilor Justitiei - contravine standardelor europene.

4. Colegiul CCPE considera nepotrivit rolul limitat pe care reprezentantii societatii civile il au, in prezent, si recomanda participarea lor deplina in activitatea CSM si in cadrul procesului decizional, alaturi de alti membri.

5. In ceea ce priveste numirea/eliberarea din functie a Procurorului General si a altor procurori cu functii de conducere, Colegiul CCPE recomanda reconsiderarea atat a modificarilor aduse, cat si a actualelor prevederi constitutionale aflate in stransa legatura, astfel incat sa poata fi creat un cadru neutru si obiectiv al numirilor/eliberarilor din functie, conform standardelor europene.

6. In ceea ce priveste raspunderea materiala a procurorilor, Colegiul CCPE isi exprima ingrijorarea atat cu privire la excluderea CSM din aceasta procedura, cat si cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finantelor Publice in stadiul initial al procedurii, care, in calitate de organ al puterii executive nu ar trebui sa fie implicat in evaluarea cauzelor sau existentei unei erori judiciare. Se recomanda in intregime reconsiderarea acestei implicari, precum si exercitarea unei actiuni in regres impotriva procurorului in cauza numai subsecvent unei actiuni disciplinare derulate corespunzator si soldate cu un verdict de vinovatie.

7. Colegiul CCPE subliniaza in continuare caracterul profund ingrijorator al noii proceduri in atragerea raspunderii, plasat in contextul celorlalte modificari legislative ce au dus la crearea noii sectii speciale pentru investigarea infractiunilor comise de procurori si care au impus limitari libertatii lor de exprimare. In acest context, exista un risc de presiune foarte ridicat asupra procurorilor, de natura a le submina independenta si autonomia.

8. In completarea acestor chestiuni procedurale, Colegiul CCPE recomanda ca definitia erorii judiciare sa fie suplimentar precizata, in sensul ca magistratii nu pot fi trasi la raspundere decat in ipoteza in care reaua credinta sau grava lor neglijenta a fost stabilita printr-un proces derulat corespunzator.

9. Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori, Colegiul CCPE recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative.

10. Colegiul CCPE conchide in sensul ca noua obligatie impusa procurorilor, prin limitarea libertatii lor de exprimare nu este necesara, ridica numeroase semne de intrebare, poate constitui subiect al interpretarilor abuzive si contradictorii, periclitand independenta procurorului, astfel incat se recomanda inlaturarea acestei modificari.

11. Cu privire la atacurile repetate si fara precedent ale factorilor politici impotriva procurorilor, Colegiul CCPE condamna orice declaratii, comentarii sau remarci in Romania care depasesc granitele unor critici legitime si al caror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricaror alte tipuri de presiuni asupra procurorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente nepotrivite, precum si desconsiderarea in orice alt mod a Ministerului Public sau a procurorilor in mod individual.

12. In ceea ce priveste dreptul procurorilor de a protesta impotriva politicilor sau actiunilor de natura a le afecta independenta si autonomia, Colegiul CCPE confirma in mod absolut dreptul legitim al procurorilor din Romania sau de oriunde de a protesta impotriva acestor actiuni, intr-un climat de respect reciproc si intr-o modalitate compatibila cu pastrarea independentei si a impartialitatii aferente statutului de procuror.

CCPE este o autoritate consultativa a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independenta, impartialitatea si statutul procurorilor.

Amintim ca si Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) a avut, de asemenea, o reactie dura fata de infiintarea SS, cerand desfiintarea ei.

Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni recomanda desfiintarea Sectiei Speciale si condamna atacurile politicienilor impotriva magistratilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Procurori europeni reactie sectia speciala, #Adina Florea Sectie Speciala CCPE , #procuror