Procurorul general, primele explicatii despre discutia cu Iohannis care a starnit controverse

Marti, 11 Octombrie 2016, ora 09:27
5675 citiri
Procurorul general, primele explicatii despre discutia cu Iohannis care a starnit controverse
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Procurorul general Augustin Lazar a reactionat pentru prima data, marti dimineata, la controversa creata in jurul discutiei acestuia cu presedintele Klaus Iohannis, care saptamana trecuta l-a chemat la Cotroceni si l-a rugat sa grabeasca solutionarea dosarelor importante, cum ar fi cel al Revolutiei, cel al Mineriadei sau cazul Ghita-Kovesi.

Lazar a spus, la intrarea in sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca termenele pentru finalizarea dosarelor penale sunt fixate de procurori, care isi apreciaza singuri nevoia de resurse si de timp, nu de catre alte autoritati.

Intrebat despre dosarul Revolutiei, Lazar a recunoscut ca finalizarea acestuia a intarziat, spunand insa ca dosarul, precum altele mai vechi, reprezinta o prioritate si ca termenul fixat pentru finalizarea acestuia este anul 2017, in timp ce pentru dosarul Mineriadei anchetatorii si-au propus ca termen sfarsitul acestui an.

"E adevarat ca dosarul a intarziat, din pacate, dar, ca si alte dosare vechi, reprezinta o prioritate si avem un plan de ancheta foarte clar, cu termene, ca sa putem sa il instrumentam intr-un termen rezonabil de acum incolo. Ne-am fixat sa ajungem la finalizare cu dosarul Mineriadei spre sfarsitul anului, iar cu dosarul Revolutiei ne vom apropia de anul viitor", a declarat procurorul general.

Comentand solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de a grabi solutionarea unor anchete, Augustin Lazar a spus ca termenele sunt fixate de catre procurori, care isi evalueza si apreciaza singuri nevoia de resurse.

"Termenele sunt fixate de procurori, ei isi evalueaza si apreciaza nevoia de resurse si apoi precizeaza momentul in care se apropie de finalizare, nu alte autoritati, dar noi am inteles mesajul public al presedintelui (...) Si poporul roman asteapta finalizarea acestor dosare si noi avem o responsabilitate sa dam solutii in ele", a adaugat Augustin Lazar.

Explicatiile lui Augustin Lazar vin in contextul in care acesta a fost chemat la Palatul Cotroceni de catre seful statului, care i-a cerut ca anchetele sa fie rezolvate mai rapid.

Gestul sau a atras numeroase controverse in randul opiniei publice si nu numai. Inclusiv presedintele Uniunii Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Garbovan, a spus ca, "daca este vorba de dosare punctuale, este o chestiune absolut nefireasca".

Dragnea: Iohannis se joaca cu Constitutia. Cum sa-i spuna procurorului general sa faca dosare mai repede sau mai incet?

Seful statului a explicat ca a facut apelul respectiv, pentru ca el este un mediator intre societate si institutiile statului, iar interesul sau este ca acestea din urma sa functioneze cat mai bine. "Ma simt chemat", a insistat Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#discutie Lazar Iohannis, #procuror general explicatii Iohannis, #Lazar explicatii dosare Iohannis , #procuror
Comentarii