Procurorul general Tiberiu Nitu povesteste cum a facut armata la Securitate si a fost in TVR la Mineriada

Joi, 19 Martie 2015, ora 11:23
8755 citiri
Procurorul general Tiberiu Nitu povesteste cum a facut armata la Securitate si a fost in TVR la Mineriada
Foto: Arhiva (Digi24)

Tiberiu Nitu, procurorul general al Romaniei, a vorbit in 2010 despre participarea sa la Revolutie si la Mineriada din 13-15 iunie 1990, dezvaluind si ce l-a facut sa solicite certificatul de revolutionar in baza caruia a primit un teren de 8.000 de mp in judetul Prahova.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei campanii organizate de Adevarul in urma cu 5 ani, dar ele au fost publicate abia joi, in contextul scandalului declansat de fostul presedinte Traian Basescu, care a sustinut ca Nitu ar trebui sa fie anchetat pentru ca a tras in timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Basescu, inca un atac la Nitu: De ce nu mi-a spus de la numire ca a fost printre cei care trageau catre populatia razvratita?

Tiberiu Nitu: Reputatia mea e solida. Traian Basescu a sunat la cabinetul meu (Video)

In interviul acordat in 2010 pentru Adevarul, Tiberiu Nitu, pe atunci adjunct al procurorului general Laura Codruta Kovesi, a declarat ca Revolutia din 1989 l-a prins "la Televiziunea Romana".

"Eram militar in termen si, intrucat am facut armata la trupele de Securitate, eram repartizat, impreuna cu alti soldati de la unitatea din care faceam parte, sa asigur paza Televiziunii. La Revolutie am fost pus sa pazesc un hol si l-am intrebat si eu pe sergentul major ce se intampla. (...) Pana la urma, tot pe noi ne-a aliniat colonelul Oana, comandantul Televiziunii, si ne-a rupt gradele de pe umeri. A zis ca ne aresteaza pentru ca suntem de la trupele de Securitate.

Eram niste copii de 18-19 ani. Dupa un sfert de ora s-a revocat ordinul, zice 'plecati in casele din jurul Televiziunii pentru ca de acolo se trage. Ocupati casele si, la noapte, cand or veni securistii aia, teroristii, sa dea peste voi si sa va impuscati intre voi acolo'. Credeti ca mie mi-a fost usor? Cand am plecat din curtea Televiziunii, unde ma simteam in siguranta pentru ca era obiectivul pe care il cunosteam de atata timp... Si cand m-am dus in casele alea..., am intrat peste oameni in casa... Am spus 'Tatal nostru' si am zis 'plec, dar nu stiu daca ma mai intorc'. Mie mi-a fost frica de moarte, mai baieti!", le-a spus Tiberiu Nitu jurnalistilor.

Aberatia zilei: Procurorul general a tras in teroristii care nu aparusera

Intrebat daca a tras si el in casele din jurul Televiziunii, care au fost ciuruite de gloantele militarilor si civililor, Tiberiu Nitu a recunoscut.

"Era conceptia aia ca se trage din casele din apropiere. Si cand s-a zis foc spre casele alea..., am executat foc! Eu, civilii de pe langa mine care aveau arme, colegii mei, toata lumea. Am tras acolo, dar nu era nimeni. Atat. Alea au fost singurele momente, in noaptea de 22 spre 23 decembrie. De ce sa mint? As putea sa mint, dar n-am niciun interes sa ascund. N-am facut nimic nelegal, n-am impuscat pe nimeni, n-am omorat pe nimeni. Cu ce sunt vinovat?", a declarat Tiberiu Nitu in interviul citat.

Acesta a mai afirmat ca a facut parte din trupele care pazeau Televiziunea Romana "din 2 decembrie 1989 pana in 21 septembrie 1990".

"Am prins tot acolo, mai copii. Si Mineriada, si tot", a precizat el.

Cand i s-a spus ca in 13 iunie 1990 au fost multi civili care au luat bataie in curtea Televiziunii chiar de la militari, Tiberiu Nitu a replicat: "N-a fost niciun civil batut atunci", desi exista imagini video publicate pe Internet cu civili batuti si inchisi in subsolul cladirii.

"Nu stiu, eu n-am vazut niciun civil batut la Televiziune. Dar ganditi-va ca eu eram acolo sa asigur paza si aveam un anumit perimetru", a declarat Nitu.

Actualul procuror general a dezvaluit si cum i-a venit ideea sa solicite certificat de revolutionar.

"In 1995 veneam de la Ploiesti la Bucuresti pentru un examen. Si in tren ma intalnesc cu un coleg de-al meu din Armata. Si vine 'nasu' sa ne ceara biletele la control. Eu scot biletul si el scoate niste cupoane din alea. Zice 'tu n-ai? Nu esti revolutionar?'. 'Nu'. Zice 'eu sunt, ne-am luat toti certificate'. M-a invatat sa ma duc la Asociatia Club 22, am fost la aia acolo si mi-am facut dosar. Mi-a iesit certificatul in 1996, in noiembrie.

Am declaratii in dosar de la comandantii mei, am fotografii. Pai am o fotografie facuta de o frantuzoaica venita cu ajutoare in care aia ma pupa pe mine peste gardul Televiziunii. Daca maine se da lege ca se abroga legea revolutionarilor, sunt primul care imi depun certificatul. Dar atat timp cat eu stiu oameni care n-au calcat pe la Revolutie si au certificat, eu de ce sa-l dau?", declara Tiberiu Nitu in urma cu cinci ani.

Conform statisticilor Parchetului Militar, in timpul Revolutiei din 1989 in jurul Televiziunii Romane au fost inregistrati 73 de morti si 253 de raniti.

Miercuri, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis ca alte 8 persoane vor fi despagubite de statul roman, cu cate 8.000 de euro fiecare, din cauza nesolutionarii dosarelor Revolutiei din 1989, relateaza Mediafax.

CEDO a constatat ca, in cazul celor opt, a fost incalcat articolul 2 - dreptul la viata - din Conventia europeana a drepturilor omului si a decis despagubirea lor de catre statul roman cu cate 8.000 de euro, respectiv cu suma totala de 64.000 de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tiberiu Nitu tras Revolutie, #Tiberiu Nitu mineriada, #Tiberiu Nitu certificat revolutionar , #procuror