Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

CSM a decis suspendarea din functie a lui Lucian Onea, fostul sef DNA Ploiesti

Marti, 23 Iulie 2019, ora 12:07
2762 citiri
CSM a decis suspendarea din functie a lui Lucian Onea, fostul sef DNA Ploiesti
Foto: Arhiva Ziare.com

Sectia pentru procurori a CSM a decis, marti, suspendarea din functie a fostului sef al DNA Ploiesti Lucian Onea, trimis in judecata de Sectia pentru investigarea infractiunilor din Justitie (SIIJ) pentru represiune nedreapta si cercetare abuziva.

Pe 15 iulie, Lucian Onea a fost trimis in judecata alaturi de fostul procuror Mircea Negulescu.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, Lucian Onea este acuzat de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva, instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

In acelasi dosar, Mircea Negulescu a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunilor de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta, instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Procurorii de la SIIJ sustin ca Lucian Onea si Mircea Negulescu, in instrumentarea a doua dosare penale, in cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe fostul deputat Vlad Cosma, martor denuntator, sa plasmuiasca un denunt in numele unei persoanei imaginare, sa intocmeasca in fals, in format electronic, tabele care contin numele unor persoane din Republica Moldova care ar fi avut cetatenie romana in anul 2014, cu scopul de a dovedi infractiunea de coruperea alegatorilor pretins savarsita de persoana impotriva careia s-a formulat denuntul.

De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, este acuzat ca a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunea de coruperea alegatorilor fata de o persoana despre care stia ca nu este vinovata.

Totodata, in cursul lunii mai 2015, in solutionarea celor doua dosare penale, Onea este acuzat ca a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrangeri asupra martorului denuntator.

"In rechizitoriu, se mai retine ca inculpatul Lucian Onea, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, in mod repetat, impreuna cu inculpatul Mircea Negulescu, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in perioada aprilie - mai 2015, l-au determinat pe martorul denuntator sa contrafaca, prin exercitarea de constrangeri, un denunt si tabele in format electronic continand nume de persoane din Republica Moldova care ar apartine unor cetateni romani imaginari", se mai arata in comunicat.

Dosarul se va judeca la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Initial, dosarul in care este cercetat Lucian Onea alaturi de fostul procuror Mircea Negulescu a fost instrumentat de Parchetul General, insa cauza a fost preluata de SIIJ, procurorul de caz fiind Adina Florea.

Parchetul General sustinea ca, in anul 2015, Lucian Onea si Mircea Negulescu l-au determinat prin constrangere pe fostul deputat Vlad Cosma, amenintandu-l in mod direct ca o vor inculpa pe sora acestuia, Andreea Cosma, sa intocmeasca in fals o sesizare pe un alt nume si tabele/liste cu alegatori din Republica Moldova, documente din care sa rezulte ca alegatorii ar fi primit bani drept "mita electorala". Documentele au fost expediate prin fax si posta din Chisinau la DNA Ploiesti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Lucian Onea suspendat functie , #procuror