Doua propuneri pentru a fi respinse (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 14:01
11116 citiri
Doua propuneri pentru a fi respinse (Opinii)

Mona Pivniceru s-a spalat pe maini de numirile in fruntea Parchetelor, constienta fiind, probabil, ca sansa celor doi nominalizati, Tiberiu Nitu si Ion Irimie, de a fi desemnati procurori sefi, cel putin inainte de 9 decembrie, este minima spre nula.

Din fericire, as spune, pentru ca cele doua personaje sunt cu mult prea controversate pentru functiile cheie pe care ar urma sa le ocupe.

Nu inteleg, spre exemplu, cum poate fi sef al DNA, deci in cea mai inalta functie manageriala la nivelul Parchetului anticoruptie, un procuror, Ion Irimie, care in urma cu putin timp a fost demis de la sefia DNA Cluj tocmai pentru o slaba activitate manageriala.

Si nu inteleg cum poate ajunge seful Parchetului general un personaj ca Tiberiu Nitu, care a inchis dosarele Revolutiei, dosare in care el insusi ar fi avut de raspuns la unele intrebari avand in vedere ca, desi are certificat de revolutionar, cu toate avantajele de rigoare, ramane un subiect controversat in cine a tras el, de fapt, ca militar in termen, in acele zile tulburi.

Argumentul Monei Pivniceru, cum ca ar fi fost impresionata de limbajul d-lui Nitu, mi se pare uluitor.

La cat de teribila a ajuns coruptia in Romania, la ce consecinte provoaca ea la toate nivelurile, la ce presiuni exista asupra procurorilor in toate dosarele cu protagonisti din politica, la cat de mare este miza anticoruptiei pentru Romania si cat de mare interesul in aceasta chestiune al Comisiei Europene, dar si al Washington-ului, in fruntea celor doua Parchete ar fi trebuit alesi oameni cu un trecut cat mai putin controversat.

Este adevarat si ca ministrul Justitiei n-a prea avut de unde alege, dupa cum sublinia ambasadorul SUA la Bucuresti, care observa ca "daca 'cei mai buni si mai inteligenti' ezita sa se inscrie in competitie", ea nu poate avea succes.

E drept ca pe lista scurta pentru DNA a existat si procurorul DLAF Claudiu Dumitrescu, cu un CV mult mai consistent decat al lui Ion Irimie, dar cat timp in acest CV este si dosarul Remes cred ca eliminarea lui de catre ministrul sustinut de PNL este explicabila.

In rest, e adevarat, n-a prea fost de unde alege. Asta nu i se poate reprosa ministrului Justitiei, spune Mona Pivniceru.

Ba da, i se poate reprosa, pentru ca procedura aleasa de domnia sa pentru stabilirea nominalizarilor a fost calificata drept netransparenta de chiar Comisia Europeana si a determinat multi procurori de calibru sa nu candideze pentru a nu fi umiliti intr-un proces dubios.

Daniel Morar se intreaba, pe buna dreptate, daca n-ar fi fost normal ca ministrul Justitiei sa-i ceara, macar informal sau de complezenta, parerea, cat timp este vorba despre oameni care au lucrat atata vreme in subordinea sa si cat timp in tot acest timp rezultatele DNA au fost constant laudate in rapoartele de monitorizare.

Cele doua propuneri vor sta maximum 60 de zile pe masa CSM in asteptarea unui aviz consultativ. Este foarte putin probabil ca CSM sa nu foloseasca la maximum acest termen, dupa cum mi se pare la fel de putin probabil ca avizul sa fie unul pozitiv.

Si un aviz negativ ii va face si mai usoara lui Traian Basescu misiunea de a respinge cele doua propuneri. Pusa sa comenteze sansele de succes ale celor doua propuneri, Mona Pivniceru a spus ca ele exista din perspectiva necesitatii ca institutii cheie sa stea cat mai putin in provizorat. Cam mult pesimism, nu vi se pare?

Asadar, cel mai probabil, procedura va fi reluata dupa alegeri. Atunci cand si Bruxelles-ul si Washington-ul asteapta o procedura deschisa si transparenta care sa stimuleze o competitie intre cei mai buni si cei mai curati. Iar miza e mare. Deja ambasadorul SUA a subliniat care e miza:

"Pentru Statele Unite ale Americii, acest proces de selectie va fi un criteriu foarte important, care va influenta perceptia asupra parteneriatului nostru strategic cu Romania. (...) Romania este aliatul nostru si ne-am angajat sa avem un viitor comun. In Irak si Afganistan ne-am sacrificat impreuna. Insa, pana nu vom sti ca statul de drept este sigur si pana nu vom sti ca aceste institutii care asigura puterea cetatenilor sunt independente, nu putem fi increzatori ca Romania este un aliat stabil". O conditionare grava si fara manusi.

Ramane de vazut cine va guverna si cine va prelua Ministerul Justitiei dupa 9 decembrie. Aripa dura a USL, Dragnea-Antonescu, daca va avea puterea in mana, este posibil sa calce peste cadavre, chiar peste cel al parteneriatului, al statutului european al Romaniei, pentru a scapa pielea infractorilor din politica.

Sigur ca, potrivit Constitutiei, presedintele Traian Basescu poate refuza oricate propuneri neconvenabile, dar nu ma indoiesc ca aceasta aripa dura nu ar ezita sa treaca la noua suspendare, indiferent de consecinte, pentru a securiza Parchetele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#procurori DNA, #procuror general sef DNA, #numiri Parchet DNA , #procuror