Inalta Curte revoca controlul judiciar pus in cazul fostilor procurori de la DNA Ploiesti, Onea si Negulescu

Vineri, 31 Ianuarie 2020, ora 13:57
4418 citiri
Inalta Curte revoca controlul judiciar pus in cazul fostilor procurori de la DNA Ploiesti, Onea si Negulescu
Foto: Arhiva Pixabay

Inalta Curte a revocat, vineri, masura controlului judiciar pus in cazul fostilor procurori de la DNA Ploiesti, Lucian Onea si Mircea Negulescu, trimisi in judecata de Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), denumita Sectia Speciala, pentru comiterea mai multor infractiuni.

Decizia poate fi contestata de procurori.

Lucian Onea si Mircea Negulescu aveau instituit controlul judiciar din 25 septembrie 2019. Decizia de revocare a fost luata de magistratul Ana Hermina Iancu, cea care judeca dosarul celor doi.

Ghita cere 1 milion de lei

Potrivit acuzatiilor SIIJ, procurorul Lucian Onea a fost trimis in judecata pentru participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, represiune nedreapta, cercetare abuziva, instigare in forma continuata la comiterea, fara vinovatie, sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Fostul procuror Mircea Negulescu este trimis in judecata pentru de participatie improprie la inducerea in eroare a organelor judiciare, complicitate la represiune nedreapta, instigare in forma continuata la comiterea fara vinovatie sub forma participatiei improprii a infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Este vorba de un dosar in care fostul deputat PSD Sebastian Ghita are calitatea de parte vatamata si solicita 1 milion de lei, reprezentand "despagubiri materiale pentru repararea prejudiciului nepatrimonial produs si imputabil celor doi inculpati".

Acuzatiile Sectiei Speciale

In rechizitoriu, procurorii sustin ca Lucian Onea, in calitate de procuror la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, in instrumentarea a doua dosare penale, impreuna cu inculpatul Negulescu Mircea, in calitate de procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, in cursul lunii mai 2015, "l-au determinat pe un martor denuntator sa plasmuiasca un denunt in numele unei persoanei imaginare, sa intocmeasca in fals, in format electronic, tabele care contin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetatenie romana in anul 2014, cu scopul de a dovedi infractiunea de coruperea alegatorilor pretins savarsita de persoana impotriva careia s-a formulat denuntul".

"De asemenea, in calitatile mentionate anterior, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu ajutorul inculpatului Negulescu Mircea, la data respectiva procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, a dispus punerea in miscare a actiunii penale pentru infractiunea de coruperea alegatorilor fata de o persoana despre care stia ca nu este vinovata.

Totodata, inculpatul Onea Lucian Gabriel, cu sprijinul inculpatului Negulescu Mircea, in cursul lunii mai 2015, in solutionarea celor doua dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrangeri asupra martorului denuntator", sustin procurorii.

In rechizitoriu, se mai retine ca cei doi, in mod repetat, in perioada aprilie-mai 2015, "l-au determinat pe martorul denuntator sa contrafaca, prin exercitarea de constrangeri, a unui denunt si a unor tabele in format electronic continand nume de persoane din Republica Moldova care ar apartine unor cetateni romani imaginari".

Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat ”salariu minim european”. Legea merge în regim de urgență la Parlament
Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a...
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Soarta Alianței Dreapta Unită, pecetluită. Elena Lasconi: Oricum nu mai există. Nu mai putem defila cu Ludovic Orban
Elena Lasconi, favorită la șefia USR, a declarat vineri, 21 iunie, că a vorbit cu REPER pentru a face o reconstrucție a USR, însă spune că nu vede ca „în poza asta de reconstrucție să...
#Mircea Negulescu control judiciar, #Lucian onea control judiciar, #DNA Ploiesti proces SS , #procuror
  1. Bărbați păcăliți pe rețelele de socializare. Înșelătoria a adus zeci de mii de euro în buzunarele unui tânăr
  2. Avocatul din Iași care și-a aruncat iubita de la etajul 6 a fost condamnat la 23 de ani de închisoare. Despăgubirile stabilite de instanță
  3. Trafic restricționat pe A1, după un carambol care a implicat șapte autovehicule. Două persoane au ajuns la spital
  4. O tânără a fost înghițită de valuri chiar sub ochii iubitului ei: „Oamenii filmau și se uitau cum moare” VIDEO
  5. Concediul paternal de 10 zile devine realitate. Angajatorii sunt obligați să îl ofere și pentru sportivi
  6. Anunțul care îl înfurie pe Putin. Ucraina și Republica Moldova încep oficial negocierile de aderare la UE
  7. Polițiștii ”alergați” de un șofer care nu a oprit la semnalele lor. Ce avea de ascuns bărbatul VIDEO
  8. Apărarea antiaeriană ucraineană are cu ce. A doborât toate rachetele pe care rușii le-au tras asupra Ucrainei joi noaptea
  9. O televiziune din România plătește daune morale după un război mediatic asupra unui om de afaceri. Suma inițială stabilită de instanță
  10. Statul ar putea plăti milioane de euro unui om de afaceri din Vrancea. Decizia, după ce traseul A7 trece fix prin mijlocul fermei sale