Lazar, la intrarea la CSM unde sustine interviul pentru functia de procuror general: Vreau o institutie europeana

Joi, 21 Aprilie 2016, ora 10:25
1755 citiri
Lazar, la intrarea la CSM unde sustine interviul pentru functia de procuror general: Vreau o institutie europeana
Foto: Digi24

Augustin Lazar, propus de ministrul Justitiei pentru functia de procuror general al Romaniei, a spus, joi dimineata, la intrarea la CSM, unde sustine interviul pentru aceasta functie, ca isi doreste un Minister Public "mai eficient si mai integru, in slujba interesului public".

Augustin Lazar, a ajuns la CSM in jurul orei 9.15, interviul fiind programat de la ora 10.00, informeaza News.ro.

"Prin proiectul meu doresc reformarea radicala a Ministerului Public, vreau un Minister Public mai efcient, mai integru, o institutie in slujba interesului public. Vreau o institutie care sa fie altfel decat pana acum, cu o fata europeana si cu standarde europene", a afirmat Augustin Lazar, intrebat de jurnalisti despre proiectul sau de management.

Intrebat daca are emotii, el a raspuns: "Poate emotii pozitive".

Dupa interviu, avizul consultativ al Sectiei pentru procurori va fi transmis catre Ministerul Justitiei (MJ).

Planul de management al lui Lazar prevede ca "pentru buna organizare a activitatii este necesar ca sarcinile din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) sa fie repartizate plecand de la atributiile, competentele si responsabilitatile fiecarei persoane, astfel incat fiecare procuror sa fie valorizat si sa faca munca la care se pricepe cel mai bine si fata de care are inclinatie. Tototdata, trebuie respectata << regula celor doi >> in sensul ca, pentru fiecare tip de activitate, sa existe cel putin doua persoane calificate".

O alta propunere a lui Augustin Lazar este aceea de a elabora o strategie clara, pe o perioada de 3-5 ani, in domeniile relevante ale Ministerului Public.

Lazar mai propune consultarea periodica asupra problemelor activitatii curente cu procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, prin constituirea Consiliului procurorilor generali, la ale carui adunari sa fie invitati membrii Sectiei pentru procurori a CSM, procurorii sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), ministrul Justitiei, directorii Institutului National al Magistraturii (INM).

La capitolul resurse umane, Augustin Lazar propune rationalizarea activitatii parchetelor cu activitate redusa, fie prin desfiintarea acestora, fie prin reducerea corespunzatoare a schemelor de personal.

Candidatul nominalizat de ministrul Justitiei mai propune extinderea retelelor de procurori anume desemnati si la alte categorii de infractiuni, cum ar fi accidentele aviatice sau cele care vizeaza patrimoniul cultural.

Dupa intervievarea lui Augustin Lazar, CSM va transmite, pe 22 aprilie, avizul consultativ la Ministerul Justitiei.

Ministrul Justitiei l-a propus, in 1 aprilie, pe Augustin Lazar, seful Parchetului Curtii de Apel Alba Iulia, pentru functia de procuror general al Romaniei si a transmis propunerea la CSM. Lazar a fost propus de ministrul Justitiei pentru ca "are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public".

Ministrul Justitiei a anuntat propunerea pentru noul procuror general (Video)

In desemnarea propunerii, ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.

Augustin Lazar are o experienta relevanta in management judiciar, avand o vechime in functia de procuror de 34 de ani, dintre care 18 ani in functii de conducere. Din functia de procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Lazar a coordonat si instrumentat cauze complexe, cum ar fi urmarirea si repatrierea tezaurelor sustrase din situl Sarmizegetusa Regia, in care a fost necesara o vasta cooperare judiciara internationala.

Augustin Lazar, propus procuror general: Nu merg cu girofar, e nevoie de o noua mentalitate. Ce va face cu dosarele amanate si procurorii corupti

Anterior, ca procuror sef la sectia anticoruptie, urmarire penala si criminalistica din cadrul PICCJ, Lazar a participat nemijlocit la actiunea de reformare si modernizare a Ministerului Public, care a generat premisele crearii structurilor specializate de parchet din cadrul acestei institutii, a precizat MJ.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al PICCJ este numit de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Pentru functia de procuror general al Romaniei au mai candidat Codrut Olaru - adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Oana Andrea Schmidt-Haineala - procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov cu grad de parchet de pe langa Curtea de Apel, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, si Gheorghe Ivan - procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Functia de procuror general al Romaniei a ramas vacanta din 2 februarie, dupa ce Tiberiu Nitu a demisionat, el fiind urmarit penal pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind insotirea cu coloana oficiala. Conducerea Ministerului Public este asigurata interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

Intrucat mandatul lui Tiberiu Nitu s-a incheiat cu trei luni mai devreme, Ministerul Justitiei a lansat, in 17 februarie, procedura pentru ocuparea acestei functii. Desi scrisoarea pentru depunerea candidaturii putea fi trimisa la Ministerul Justitiei din 17 februarie pana in 16 martie, toti candidatii au ales sa isi depuna candidatura in ultima zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Augustin Lazar interviu CSM, #Augustin Lazar procuror general , #procuror