Ziare.com

Ministerul Justitiei: Procurorul revocat din functia de conducere de rang inalt poate ataca in instanta decretul presedintelui (proiect)

Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 23:30

   

Ministerul Justitiei: Procurorul revocat din functia de conducere de rang inalt poate ataca in instanta decretul presedintelui (proiect)
Ministerul Justitiei propune in proiectul de lege privind statutul magistratilor ca procurorul revocat din functia de conducere de rang inalt sa poata ataca in instanta de contencios decretul presedintelui Romaniei de revocare din functie.

"Prevederea expresa a posibilitatii procurorului revocat din functia de conducere de rang inalt de a ataca decretul Presedintelui Romaniei de revocare din functie la instanta de contencios administrativ competenta, in conditiile legii, fara parcurgerea procedurii prealabile. In cadrul procesului, instanta va putea verifica legalitatea si temeinicia propunerii ministrului Justitiei de revocare din functia de conducere", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ, pus in dezbatere miercuri de Ministerul Justitiei.

Conform sursei citate, avand in vedere jurisprudenta Curtii Constitutionale in materie, s-a prevazut ca presedintele Romaniei poate refuza, doar pentru motive de legalitate, revocarea din functiile de conducere, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului.

De asemenea, in cadrul procedurii de selectie a procurorilor cu functii de conducere de rang inalt, presedintele Romaniei poate refuza motivat numirea, aducand la cunostinta publicului motivele refuzului. Decretul Presedintelui Romaniei de numire in functie sau refuzul motivat al acestuia se emit in maximum 60 de zile de la data transmiterii propunerii de catre ministrul Justitiei.

In proiect se mai prevede cresterea duratei mandatului pentru functiile de conducere de rang inalt din cadrul Ministerului Public de la trei la patru ani, in acord cu recomandarea Comisiei de la Venetia.

"Uniformizarea dispozitiilor care instituie cresterea duratei mandatelor functiilor de conducere, de la trei la patru ani, in vederea asigurarii continuitatii viziunii manageriale pe un termen mai lung care sa permita realizarea obiectivelor asumate la numirea in functia de conducere; in acelasi sens, s-a instituit dispozitia tranzitorie ca prevederile acestei legi privind durata mandatelor nu afecteaza durata mandatelor in curs la data intrarii sale in vigoare", se precizeaza in expunerea de motive.

Proiectul mai prevede, printre altele, mentinerea drepturilor magistratilor la nivelul existent in prezent si instituirea unei prevederi care stabileste faptul ca salarizarea acestei categorii profesionale se va reglementa prin lege speciala, flexibilizarea procedurilor de delegare si detasare in raport cu nevoile sistemului, unificarea criteriilor si conditiilor de promovare, eliminarea restrictiilor care privesc libertatea de exprimare a magistratilor sau eliminarea schemei de pensionare anticipata a magistratilor.

"Eliminarea schemei de pensionare anticipata a magistratilor, masura care, alaturi de masura mentinerii duratei cursurilor de formare la Institutul National al Magistraturii de doi ani si a duratei stagiului de un an, este de natura sa inlature riscurile de iesire din sistem a magistratilor cu experienta si de creare a unor blocaje grave in sistem determinate de lipsa resurselor umane pentru o perioada destul de mare de timp", argumenteaza Ministerul Justitiei.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca proiectele de modificare a legilor justitiei vor ramane in dezbatere publica pana pe 31 martie 2021.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre procurori legi minster Justitie magistrati
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2024 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

DEMOCRATIA a la sos Onanis si Predoiu ....in loc sa SUPPRIME

toate mizeriile mecanicului auto ...ei vin cu altele 🤣😁
Justitia Romaneasca va ajunge "o masina a gaz "
(vezi sensul expresiei) Onanis a pregatit stiloul sa promulge noile legi ....hahaha e bucuros sasul ca nu mai e secretatra PSD-eului ...acum e secretara Guvernului LUI 😂

 

Romania este tara din Europa in care sunt posibile cele mai multe...

cai de atacare a unei sentinte, iar avocacatul predoiu mai vine cu inca una !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Ce credeati? Ca predoiu este vreun soi de prost?

Nu. Este demn urmas al lui Tudorel. Ce-i drept unul mai rafinat!!!!

PS. Cum ar fi ca madam Hosu sa atace in Justitie demiterea / demisia????

 

Răman

tot speciali la salarizare și nesimțiți la pensie ? N-am văzut nici o prevedere care să lase fără pensie nesimțită pe magistratul care acționează cu rea credință, corupt sau cu alte infracțiuni. Predoiu, prietentul infgractorilor, trebuie demis urgent !

 

HAHAHHHAHAHA ....dupa PSD , e timpul sa va enculeze PNL 😁

🤣😂😁🤣😂🤣😂😁 MULT MAI PROFUND .... ca meritati cu varf


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor