Procurorii acuza: Scandalul artificial de la Bolintineanu a modificat mersul anchetei

Marti, 09 Iulie 2013, ora 18:34
3531 citiri
Procurorii acuza: Scandalul artificial de la Bolintineanu a modificat mersul anchetei
Foto: Digi24

Acuzati de premierul Ponta ca ar fi incalcat legea atunci cand, "in gasca" fiind, ar fi pus politistii "sa dea navala" in Liceul Bolintineanu ca pe vremea comunistilor, procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti se apara in fata procurorului general al Romaniei.

In informarea adresata marti procurorului general al Romaniei, acestia prezinta baza legala in care s-a desfasurat pana acum ancheta penala, inclusiv autorizatiile pentru interceptarile telefonice sau cele pentru efectuarea de perchezitii, sau rezolutia de incepere a urmaririi penale IN REM pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.

Astfel, procurorul general este informat ca dupa finalizarea probei scrise la limba romana, cu ocazia perchezitiei efectuate la Liceul Bolintineanu, "au fost gasite in unele sali de examen obiecte interzise detinerii in timpul examenului (telefoane mobile, posete, literatura de specialitate) si diverse sume de bani asupra unor supraveghetori din mai multe sali (sumele de bani erau similare si erau introduse in pachete de servetele)".

"De asemenea, in liceu au fost descoperite doua persoane a caror prezenta era interzisa pe parcursul examenului (una dintre aceste doua persoane fiind un fost profesor de limba romana din cadrul liceului). Totodata, asupra vicepresedintei comisiei de examinare au fost gasite rezolvarile subiectelor de la examenul in desfasurare, fotocopiate in 16 exemplare, precum si o lista cu 16 elevi care erau prezenti la examen)", se mai arata in informarea citata.

In document se mai precizeaza ca perchezitiile nu au perturbat desfasurarea examenului si se reaminteste ca directoarea Varzaru Costica a fost arestata preventiv, iar pentru cativa elevi Inspectoratul Scolar Bucuresti a dispus excluderea din examen.

Cauza trebuia solutionata cu celeritate, directoarea este in arest preventiv

Ulterior, s-a solicitat o noua autorizatie de perchezitie. "Avand in vedere ca in cauza se efectuau cercetari fata de o persoana aflata in arest preventiv, se impunea administrarea cu celeritate a tuturor probelor, inclusiv audierea ca martori a tuturor elevilor participanti la examen(aproximativ 250 de elevi prezenti)", se mai explica in document, precizandu-se ca banii pentru supraveghetori au fost stransi de elevi.

Tinandu-se cont de numarul mare de elevi care trebuiau audiati, s-a considerat ca "este in avantajul elevilor in cauza o audiere in ziua respectiva, pentru a nu le perturba programul ulterior, acestia putand fi angrenati in examene de admitere la facultate sau in vacante". In plus, s-a apreciat ca este posibila facilitarea deplasarii lor, cu autocarele, pentru audieri la sediile DGA si Politiei.

Tot in vederea solutionarii cu celeritate a cauzei, "au fost redactate mandate de aducere pentru elevii a caror audiere constituia o prioritate", acestea urmand sa fie puse in aplicare de catre politisti "doar pentru cazurile in care se constata refuzul nejustificat de prezentare la audiere".

Dupa ce se relateaza ce s-a intamplat vineri la liceu, procurorii informeaza ca "procedura de selectare a elevilor a fost anevoioasa" si din cauza "scandalului artificial" creat la poarta liceului si amplificat in spatiul public, motiv pentru caare "pentru o buna gestionare a cercetarilor" s-a considerat oportuna reesalonarea audierilor.

Ponta, despre cazul Bolintineanu: Daca asa decide un procuror, trebuie sa stam toti drepti? (Video)

Frauda la Bac: Ponta cere ancheta. Cum raspunde Inspectia Judiciara

In informarea adresata procurorului general, se mai precizeaza ca procurorul de caz s-a aflat vineri la Liceul Bolintineanu, dar s-a ocupat cu ancheta, nu cu comunicarea publica. De asemenea, este subliniat faptul ca "nu a fost pus in aplicare niciun mandat de aducere".

In conditiile in care elevii nu au putut fi audiati conform planului stabilit initial, pentru solutionarea cu celeritate a cauzei s-a decis sa fie desemnati suplimentar alti 7 procurori pentru a participa la audieri, alaturi de procurorul de caz.

Frauda la Bac: - Ponta a cerut ancheta, Nitu are raspunsul: A fost proasta comunicare

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#procuror bacalaureat Bolintineanu, #audieri bacalaureat Bolintineanu , #procuror