Procurorii europeni contesta Sectia Speciala a Adinei Florea si cer politicienilor sa opreasca umilirea si intimidarea magistratilor

Luni, 20 Mai 2019, ora 13:13

   

Procurorii europeni contesta Sectia Speciala a Adinei Florea si cer politicienilor sa opreasca umilirea si intimidarea magistratilor
Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) considera ca Sectia de investigare a infractiunilor din Justitie, unde activeaza Adina Florea, nu doar ca nu are un rol benefic, ci poate fi in sine o incalcare a principiului fundamental al egalitatii in fata legii.

"CCPE se indoieste profund ca infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie va ajuta in vreun fel anchetele in cazul membrilor unei anumite profesii - procurori si judecatori. Infiintarea unei structuri speciale poate fi considerata o incalcare a principiului egalitatii in fata legii.

Problema in astfel de cazuri nu e a apartenentei la o breasla, ci a faptelor de care sunt acuzati ca le-au comis. Astfel, un parchet obisnuit poate instrumenta cazurile care vizeaza procurori si judecatori", considera procurorii europeni, care adauga ca nici numarul de dosare in care sunt vizati magistrati in Romania nu justifica infiintarea unei sectii speciale care sa se ocupe de ele.

Iata recomandarile CCPE:

1. Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni, care ii reprezinta pe membrii acestuia ce sunt procurori activi din toate statele membre ale Consiliului Europei, achieseaza la ingrijorarile exprimate de Asociatia Miscarea pentru Apararea Statului Procurorilor din Romania, cu privire la independenta procurorilor romani si adoptarea modificarilor aduse celor trei Legi ale Justitiei.

2. In ceea ce priveste rolul si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, Colegiul CCPE recomanda reconsiderarea temeiurilor de revocare a membrilor CSM si, in special, inlaturarea posibilitatii ca membrii alesi sa poata fi revocati urmare a retragerii increderii, prin vot, de catre adunarile generale ale parchetelor, inclusiv ca urmare a unui memoriu in acest sens.

3. Colegiul CCPE conchide, deopotriva, in sensul ca excluderea membrilor societatii civile de la toate sedintele sectiilor - entitati decizionale distincte potrivit noilor modificari aduse Legilor Justitiei - contravine standardelor europene.

4. Colegiul CCPE considera nepotrivit rolul limitat pe care reprezentantii societatii civile il au, in prezent, si recomanda participarea lor deplina in activitatea CSM si in cadrul procesului decizional, alaturi de alti membri.

5. In ceea ce priveste numirea/eliberarea din functie a Procurorului General si a altor procurori cu functii de conducere, Colegiul CCPE recomanda reconsiderarea atat a modificarilor aduse, cat si a actualelor prevederi constitutionale aflate in stransa legatura, astfel incat sa poata fi creat un cadru neutru si obiectiv al numirilor/eliberarilor din functie, conform standardelor europene.

6. In ceea ce priveste raspunderea materiala a procurorilor, Colegiul CCPE isi exprima ingrijorarea atat cu privire la excluderea CSM din aceasta procedura, cat si cu privire la rolul decisiv al Ministerului Finantelor Publice in stadiul initial al procedurii, care, in calitate de organ al puterii executive nu ar trebui sa fie implicat in evaluarea cauzelor sau existentei unei erori judiciare. Se recomanda in intregime reconsiderarea acestei implicari, precum si exercitarea unei actiuni in regres impotriva procurorului in cauza numai subsecvent unei actiuni disciplinare derulate corespunzator si soldate cu un verdict de vinovatie.

7. Colegiul CCPE subliniaza in continuare caracterul profund ingrijorator al noii proceduri in atragerea raspunderii, plasat in contextul celorlalte modificari legislative ce au dus la crearea noii sectii speciale pentru investigarea infractiunilor comise de procurori si care au impus limitari libertatii lor de exprimare. In acest context, exista un risc de presiune foarte ridicat asupra procurorilor, de natura a le submina independenta si autonomia.

8. In completarea acestor chestiuni procedurale, Colegiul CCPE recomanda ca definitia erorii judiciare sa fie suplimentar precizata, in sensul ca magistratii nu pot fi trasi la raspundere decat in ipoteza in care reaua credinta sau grava lor neglijenta a fost stabilita printr-un proces derulat corespunzator.

9. Cu privire la crearea unei structuri distincte a Ministerului Public pentru investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori, Colegiul CCPE recomanda abandonarea in intregime a acestei initiative.

10. Colegiul CCPE conchide in sensul ca noua obligatie impusa procurorilor, prin limitarea libertatii lor de exprimare nu este necesara, ridica numeroase semne de intrebare, poate constitui subiect al interpretarilor abuzive si contradictorii, periclitand independenta procurorului, astfel incat se recomanda inlaturarea acestei modificari.

11. Cu privire la atacurile repetate si fara precedent ale factorilor politici impotriva procurorilor, Colegiul CCPE condamna orice declaratii, comentarii sau remarci in Romania care depasesc granitele unor critici legitime si al caror scop real este de fapt atacarea, intimidarea, exercitarea oricaror alte tipuri de presiuni asupra procurorilor sau umilirea lor, prin folosirea de argumente nepotrivite, precum si desconsiderarea in orice alt mod a Ministerului Public sau a procurorilor in mod individual.

12. In ceea ce priveste dreptul procurorilor de a protesta impotriva politicilor sau actiunilor de natura a le afecta independenta si autonomia, Colegiul CCPE confirma in mod absolut dreptul legitim al procurorilor din Romania sau de oriunde de a protesta impotriva acestor actiuni, intr-un climat de respect reciproc si intr-o modalitate compatibila cu pastrarea independentei si a impartialitatii aferente statutului de procuror.

CCPE este o autoritate consultativa a Consiliului Europei cu privire la aspecte legate de independenta, impartialitatea si statutul procurorilor.

Amintim ca si Colegiul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE) a avut, de asemenea, o reactie dura fata de infiintarea SS, cerand desfiintarea ei.

Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni recomanda desfiintarea Sectiei Speciale si condamna atacurile politicienilor impotriva magistratilor
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de19607 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
barabula
rank 5
ss
este condusa de obedientul varanului - pe numele lui ghitza stan. adina florea este angajata

si cum stan va fi manjit "judecator" la cecere.... ce mai conteaza ce zice ieuropa?!
bum
rank 5
foarte bine ! jos Romania ! jos Europa ! bravo psd !
---------------------------------
miticaionica
rank 5
OK ,si cum indrepti pe Onea ,Portocala,Man etc.?
ne facem fiecare dreptatea lui sau mergem la Luluta si ne cautam dreptatea sau la taica Lazar ??? corb la corb nu isi scoate ochii ...hahaha deci trebuie cineva din afara sistemului sa recunoasca ce e drept si ce este abuz ..
bum
rank 5
antena 3 e cea mai potrivita instanta
antena 3 cu Dogaru , Pipidi , Bolcas si Gadea trebuie sa faca justitie !
baietii lui Voiculescu sunt "impartiali" !
jos Romania ! jos Europa ! bravo psd !
DAN-795
rank 5
CEI CU DREPTURI speciale nu pot fi judecati in
Romania , ei trebuie sa fie o categorie aparte , si trebuie judecati de o instanta straina sau , completuri cu preferinte politice la paritate !!!! sau , desfiintarea urgenta a SS cu adina florea, aleasa unuia ca acest tudorel=skaraoski ...
Mucianceai
rank 2
Asa zisii procurori europeni,scolarizati in
"facultatea" de siguranta nationala,a lui Oprea,sustinuta financiar de catre Soros,cer lucruri traznite !...maine-poimaine vor cere si din fatza . Deocamdata,ii servim doar cu ceai .
Mucianceai
rank 2
Cereti,ca vi se va da,ca este la discretie !
...
medgidnicolai
rank 5
care procurori europeni
ai parchetului european care nu s-a infiintat inca. sau cei ai lui merkel, manfred weber sau timmerman. lasti vrajelile astea de doi bani. fiecare stat are dreptul sai infiinteze toate organismele pe care le considera necesare in administrarea lui. politica penala interna primeaza, in masura in care nu se incalca drepturile cetateanului. procurorii sunt exponentii administratiei statului. nu independenti ca in sua. am cautat pe net sa iau la cunostiinta despre compozitia acestu organism al Colegiul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE. stiti ce am gasit. cautati si ve-ti avea surpriza necesara unui astfel de moment.
z123456
rank 5
Ce vorbesti?
Vrei sa spui ca existenta acestei sectii speciale, partinirea CCR si CSM nu incalca drepturile cetateanului?
Cetateanul corect si cinstit nu doreste eliberarea din inchisori a infractorilor. Cetateanul corect si cinstit dorecte pedepsirea exemplara cu inchisoarea a celor care devalizeaza aceasta tara de 30 ani, deci ne incalca drepturile si isi insusesc bun urile noastre.
Lasa minciunile postac psd-st!
DemonBanal
rank 5
bai pesedila
ce veti face cind vor veni ceilalti la putere si
va vor baga la bulau pe viata pentru inalta tradare ?

tot ce-ati facut voi se incadreaza perfect la subminarea
puterii de stat si tradare.
stim de relatia dragnea-putin din cauza careia n-a primit
viza pt sua,mai stim si altele :)

nici macar nu veti apuca sa constientizati ce va urma.
dragos_66
rank 5
De ce n-au contestat-o mai devreme ?
Cand aceasta sectie era la DNA si facea dosare penale judecatorilor care nu dadeau sentinte conform cu ordinele DNA & SRI era OK ?
Nea_Vasile
rank 3
Ce sa conteste ?
O "sectie speciala" (prescurtarea SS se conforma perfect cu scopul!)nu a existat inainte de putorel. Maristratii erau anchetati, daca era cazul, la fel ca toti demnitarii de catre DNA.
A venit Putorel si a modificat legile 303,304 si 317 pentruca SS sa poate avea acces la dosare pe cre sa le poata manipula.
Infiintarea SS a fot contestata de catre Comisia de la Venetia si de catre Comisia Europeana, dar pesdistlior li se falfaie de aceste organisme, ei se conduc dupa alte organe si dupa sintagma "ai nostrii ca brazii" (cu mucii pe piept)
oranghutan
rank 5
Dom'le, până când or să ne mai asuprească ioropenii ăştia tecăloşi,
cand romanii s-am bătut cu turcii si tătarii incă de pe vremea lu' Burebista, ca să-si clădească iei catedralele alea bengoase?
Si in loc să ne fie recunoscători, ne scuipă-n cap si ne trimite peste otrăvit ca să ne omoare cu zile!
Cucucorapshan
rank 4
Doare fix la 20 metri in fata de parerea unora de mai stiu eu
...de unde!
Unii chiar nu le pasa de ridicol daca isi imagineaza ca o tara din UE se conduce dupa o parere oarecare!

Ce-ar fi sa desfiintam Presedentia, Parlamentul, CSM, CCR, sa nu mai votam,etc, si sa ne organizam tara dupa ce spune Uniunea Bucatarilor, Consiliul Electricienilor, Grupul Grupatilor, Organizatia Onegheurilor, din tara lui Guliver?

Nu m-am uitat, e un articol din sectiunea cu bancuri?
JulianDoe
rank 5
Bă Kuku, articolul nu e la secțiunea "bancuri",
dar tu esti sigur de la sectiunea "desene animate".
Debitezi atatea prostii intr-o singura postare incat copiii se bucura cand te vad, iar adultii casca de plictiseala. Coada de topor Florea nu are motive sa existe intr-un stat de drept, la fel cum nici tu nu prea ai ce cauta aici.
viorel54
rank 5
CCPE, voi vreti sa spuneti ca CCR este de cacao?
CCR a admis drept perfect constitutionala Sectia Speciala.E drept ca in CCR sunt aproape numai fosti politruci si nulitati, dar ce are a face?Sunt in CCR?Sunt!
Cucucorapshan
rank 4
Eu zic ca n-ar trebui sa se CCPE ei, valoarea "recomandarilor"
..lor face cat valoarea instructiunilor de asamblat o masa la IKEA!
MosGerila
rank 5
ati auzit mai CeCeReilor, mai pzdistilor, mai sobolanilor rosii ?
"Procurorii europeni contesta Sectia Speciala a Adinei Florea: Infiintarea ei incalca un principiu fundamental".

Ce facem? Pleaca ei singuri, sau au nevoie sa vina cineva sa le dea un vant ?!?!?
Un sut in fundul SS care va face Justitia sa avanseze un mare pas inainte :)))
viorel54
rank 5
@Mos Gerila, scuza-ma, cand spui "vant" te referi ...partz
sau la sut in dos, ceea numai o noua revolutie poate sa le aduca?pana si pnl a avut nesimtirea sa propuna pentru CCR, in urma cu vreo 3 saptamani, 2 avocati MEMBRI PNL!
ioanr
rank 5
Buna asociere
S.S. asta spunea ceva cand era vorba de trupele nemtesti, din timpul razboiului.Asa or fi si astia, ca nu vad mare diferenta, doar Adolf este cu dintii sticati si mustata ravasita sii zic unii dady altii dragnea.
stef49
rank 5
medgidnicolai 13:26. Sunteți de rea-credință, ca orice pesedist.
Am tastat și eu pe calculator: Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) și am constatat că această instituție există și funcționează din anul 2005. Ea a fost creată de Consiliul Miniștrilor, organul de decizie al Consiliului Europei. (Consiliul Europei, inființat in 1949, are sediul la Strasbourg, unde funcționează și Curtea Europeană a Drepturilor Omului, și cuprinde și state din afara Uniunii Europene: Rusia, Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Turcia. Consiliul Europei nu trebuie confundat cu Consiliul European și nici cu Consiliul Uniunii Europene, așa cum nici Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni nu trebuie confundat, așa cum faceți dv., cu instituția Procurorului General al Uniunii Europene). CCPE are sarcina să emită avize/reguli cu privire la organizarea și funcționarea parchetelor din statele membre, printre care se numără și Romania. Vă reproduc două din regulile stabilite de la bun inceput: independența procurorilor se situează la același nivel cu cea a judecătorilor; trebuie inlăturate orice piedici care ar bloca urmărirea penală. Aprecierile negative ale CCPE in legătură cu rolul negativ al celebrei secții SS inființată la ordinul PSD nu pot fi neglijate!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor