Ziare.com

Procurorii mai au in lucru doar doua dosare ale Revolutiei

Miercuri, 16 Septembrie 2009, ora 22:46

   

Procurorii mai au in lucru doar doua dosare ale Revolutiei
Parchetul General mai are in lucru doua dosare ale Revolutiei, unul la Sectia Parchetelor Militare referitor la Sibiu, care are 1.000 de volume, in care sunt cercetate imprejurarile in care au murit 48 persoane si au fost ranite 150, iar celalalt se afla la Sectia de Urmarire Penala.

In dosarul de la Sectia Parchetelor Militare sunt cercetate imprejurarile in care participanti la Revolutie din Timisoara, Bucuresti, Brasov, Constanta, Slobozia si Resita au murit impuscati sau au fost raniti. La dosar lucreaza trei procurori, care aproape au finalizat studierea celor 1.000 de volume, in vederea evaluarii probelor si a stabilirii vinovatilor.

De asemenea, la finalizarea dosarulului de la Sectia de Urmarire Penala lucreaza tot trei procurori.

Dosarul de la Sectia Parchetelor Militare, cu numarul 97/P/1990, este o parte disjunsa dintr-un alt dosar constituit imediat dupa Revolutie (nr.76/P/1990) in care au fost trimisi in judecata noua inculpati, iar cauza a fost solutionata definitiv de instanta de judecata. Dosarul 97/P/1990 a fost disjuns prin Ordonanta din 24 iulie 1990 si s-a aflat in lucru la procurorul militar Dan Voinea pana la 15 ianuarie 2009, cand acesta s-a pensionat, fiind preluat de cei trei procurori militari care se ocupa in prezent de ancheta.

In dosarul 97/P/1990 se incearca identificarea persoanelor care "prin folosirea armelor de foc si a altor mijloace violente" au ucis 48 de persoane si au ranit 150.

Dosare din tara trimise in instanta pentru evenimentele din 17-21 decembrie 1989

Pentru violentele inregistrate pana pe 22 decembrie 1989 au fost intocmite 102 dosare penale, fiind cercetate 214 persoane.

Dintre persoanele cercetate, 51 au fost trimise in judecata. Astfel, au ajuns sa raspunda in fata instantei trei membri ai Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, un membru al Comitetului de partid al judetului Timis, trei inculpati din Departamentul Securitatii Statului, sase cadre ale Securitatii Judetului Timis, sase ofiteri si un subofiter MApN, precum si doi civili.

Printre cei trimisi in judecata s-au aflat: Ion Coman, fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, Radu Balan, fost prim secretar al Comitetului Judetean Timis al PCR, Ilie Matei, fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman si Cornel Pacoste, fost viceprim ministru. Toti au fost judecati pentru genocid.

Peste 41.000 de persoane au fost audiate in dosarele Revolutiei

Activitatea organelor judiciare cu privire la evenimentele din decembrie 1989 a presupus audierea a peste 41.000 de martori si persoane vatamate. De asemenea, in cazul a 3.500 de persoane s-a dispus efectuarea unor constatari medico-legale si trimiterea spre examinare la Institutul National de Medicina Legala si la laboratoare exterioare de medicina legala.

Prin ordonanta s-a dispus efectuarea a peste 1.100 expertize balistice, au fost efectuate peste 10.000 de investigatii in teren si aproximativ 1.000 de cercetari la fata locului cu intocmirea proceselor-verbale.

In timpul Revolutiei din decembrie 1989 au murit 1.104 persoane, din care 162 au fost ucise pana la 22 decembrie 1989, iar 942 dupa aceasta data. In Bucuresti au murit 543 persoane.

De asemenea, au fost ranite 3.352 de persoane, din care 107 pana la 22 decembrie 1989, iar 2.245 dupa aceasta data. Dintre raniti, 1.879 sunt din Bucuresti, iar 1.473 din restul teritoriului.

Din totalul de victime inregistrate dupa data de 22 decembrie 1989, 260 de decedati si 545 de raniti erau cadre ale Ministerului Apararii Nationale, iar 65 de decedati si 753 de raniti angajati ai Ministerului de Interne.

Din datele de ancheta a reiesit ca 333 de decese si 648 de raniri au fost provocate de actiunile personalului subordonat Ministerului Apararii Nationale, iar 63 de decese si 46 de raniri au fost provocate de cadre ale Ministerului de Interne.

Procurorii au intocmit peste 4.000 de dosare in legatura cu Revolutia din decembrie 1989

In legatura cu evenimentele din decembrie 1989 au fost inregistrate 4.495 de dosare penale, din care 2.894 de dosare au fost intocmite la Sectia Parchetelor Militare si Parchetul Militar Bucuresti, iar 1.601 la parchetele militare din teritoriu.

Din totalul acestor dosare, 3.135 au avut drept obiect uciderea sau ranirea unor persoane, din care 2.311 au fost inregistrate la Sectia Parchetelor Militare si la Parchetul Militar Bucuresti. Separat, parchetele civile au instrumentat 52 de dosare penale, toate avand ca obiectiv ucideri si raniri produse dupa data de 22 decembrie 1989.

Pentru evenimentele din decembrie 1989, parchetele militare au trimis in judecata 245 inculpati in 112 dosare. Printre cei trimisi in judecata sunt 38 de ofiteri (din care sase generali), noua subofiteri si 35 de militari in termen din cadrul Ministerului Apararii Nationale; 85 de ofiteri (din care 12 generali), opt subofiteri si un militar in termen din cadrul Ministerului de Interne, iar 69 de inculpati sunt civili.
Sursa: rNews

Articol citit de 1708 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa fie judecati.....

.....toti cei inculpasti. Sa fie exclusi definitiv din activitatile politice,sindicale si din structurile bugetare,astfel ca sa-si castige painea prin munca,prin productie. Vechimea in munca pana la data de 31 dec 1989 sa nu li se recunoasca( sau functia activa militara ori militarizata)

 

RASPUNS

Na ca i-au raspuns marinarului ... habar n-are ce-i in tara pe care-o conduce ... nu-l intereseaza decat familia lui si apropiatii, iar in toti ceilalti arunca cu noroi (chiar si in cei pe umerii carora s-a cocotat pana a ajuns presedinte)...

 

satui

Domnule Basescu, ne-am saturat de mascarada asta ... ar fi bine sa renuntati la functie inainte de alegeri ...

Iliescu & Co de ce nu sunt inculpati ????

""Pentru evenimentele din decembrie 1989, parchetele militare au trimis in judecata 245 inculpati in 112 dosare. Printre cei trimisi in judecata sunt 38 de ofiteri (din care sase generali), noua subofiteri si 35 de militari in termen din cadrul Ministerului Apararii Nationale; 85 de ofiteri (din care 12 generali), opt subofiteri si un militar in termen din cadrul Ministerului de Interne, iar 69 de inculpati sunt civili..."" Este si Iliescu printre ei ?????
Petre Roman , zdreantza aia de Voican Voiculescu astia nu au dosar penal ???
Numai prin uciderea a 1600 de romani au reusit structurile comuniste si securiste sa ramana mai departe la putere . Genocidul economic si social facut de aceste zdrentze trebuie candva sa fie pedepsit !!!

 

??????????

mda dupa 20 de ani se prescrie pedeapsa poate de aceea au lasat aceste 2 dosare la urma.Ocuriozitate:putem afla macar vinovatii inainte de a fi abolita pedeapsa!si inca ceva:pe cei dupa revolutie care au facu genocidul foametei cine ii judeca?care au distrus economia,cultura si sufletul acestui popor ca nu se mai stie care si cum e impratiat prin toata lumea ptr a supravietui si a-i ajuta si pe cei de acasa sa supravietuiasca?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor