Sunt formulate calomnii sistematice fara precedent la adresa infaptuirii Justitiei. Aceasta chestiune nu s-a mai intamplat in Romania, e ceva nou si se va demonstra daca magistratura romana e matura, capabila sa ia in piept acest val de calomnii, denigrari. Sunt gogomanii pentru oameni ignoranti, afirma procurorul general Augustin Lazar.
"Eu personal nu ma simt intimidat. Procurorii nu i-am perceput intimidati. Unii nici nu se uita la televizor. Au fost foarte deceptionati de calitatea emisiunilor si cand vad aceleasi lucruri repetate, pun pe Animal Planet, unde e mai relaxant si distractiv", a declarat procurorul general intr-un interviu acordat Ziare.com.
Augustin Lazar ne-a dezvaluit si ce probe a adus Sebastian Ghita la Parchet in dosarul in care s-a autodenuntat: "totul a fost o operatiune de imagine, denuntatorul in cauza venea cu televizunile la poarta Parchetului, aratand ca va depune mari cantitati de probe si la procurori scotea din plic un articol de ziar".
Procurorul general ne-a dat noi informatii si despre dosarul Hexi Pharma, care ar putea fi afectat de o eventuala gratiere.
- Dupa promovarea ordonantelor de urgenta privind gratierea si modificarea Codului Penal, in conditii care v-au nemultumit, mai aveti incredere in ministrul Justitiei?
- Eu l-am vazut pe ministrul Justitiei ca pe un om rezonabil care trebuie sa aiba incredere in magistrati si sa nu-i ocoleasca. Trebuie sa aiba incredere in expertiza magistratilor. Ne-a spus in CSM: dvs veniti cu expertiza, eu ma ocup de buna administrare a ministerului, va sustin bugetul, ma asigur ca puteti functiona. Am apreciat acest fapt.
- Numai ce pare fi trecut peste expertiza magistratilor.
- Ma intreb cat a depins de dl ministru aceasta chestiune. Nu mi-e clar. Am indoieli. Dupa declaratiile publice ca nu este de acord cu amnistia, ca este de acord ca textele de lege care au fost declarate neconstitutionale sa fie actualizate intr-o maniera constitutionala, eu ma asteptam ca domnia sa sa ne consulte.
Daca ma intreba despre conflictul de interese, noi avem preocupari nu de azi, de ieri in aceasta privinta, facem sinteze, puteam sa-i spun ca acest cuvant "necuvenite" (in cazul infractiunii de conflict de interese - n.red.) este un mar otravit introdus acolo pentru a distruge textul si pentru ca toata lumea sa poata dirija apoi banii primariilor si bugetelor locale unde doresc.
- Ati spus ca pe fondul unei emotii colective create de decredibilizarea Justitiei s-a ajuns la aceste proiecte de OUG. Considerati ca tot scandalul Ghita a avut ca scop decredibilizarea Justitiei, pentru ca pe fondul ei sa ajungem la gratieri si dezincriminari?
- Este un dosar pe care noi l-am inregistrat. Ca magistrati nu putem trece peste informatiile grave din media, trebuie sa le verificam. Avem un dosar pe rolul PG si se fac verificari cu toata seriozitatea. Nu se stie daca va fi 50%, 20%, 1% adevar. Daca este, trebuie sa-l punem in evidenta, verificand daca e o fapta penala.
Eu am obsevat ca magistrat si membru CSM ca aceste proiecte de acte normative ne-au venit cu foarte multa intarziere si pe un val de emotie creat de media in contextul in care faptele au fost prezentate de o maniera sistematica si calomniatoare fara precedent la adresa infaptuirii justitiei.
Aceasta chestiune nu s-a mai intamplat in Romania, e ceva nou si se va demonstra daca magistratura romana e matura, capabila sa ia in piept acest val de calomnii, denigrari. Ca s-ar face justitia la butonul lui cutare sau cutare, ca ar exista un stat mafiot care da dispozitii justitiei cum sa se infaptuiasca. Acestea sunt gogomanii pentru oameni ignoranti. Dar iata ca se fac si sunt prezentate sistematic.
Magistratii romani trebuie sa ia o pozitie foarte clara si trebuie sa procedeze chirurgical cum ne permite legea, cu instrumentele pe care inca le avem la dispozitie. Speram sa nu mai vina alte proiecte de acte normative, cum se discuta in media, ca aici au fost proiectile de calibru usor pentru reglat tirul artileriei. Si ca adevarata artilerie grea va incepe in continuare.
Atunci va fi o stare de fericire pentru toti care incalca legea, magistratii nu vor avea de lucru. Ar fi o ineptie si nu imi pot imagina ca intr-un stat UE cineva ne va putea lipsi de instrumente si vom sta sa privim cum se comit infractiuni, sa fie pusa in practica acea expresie, cine tace supravietuieste.
- Considerati asemeni doamnei Kovesi ca este vorba despe o operatiune de destabilizare si intimidare a sistemului judiciar?
- Calomnie este in mod clar. O incercare de prezentare a sistemului judiciar ca fiind condus din afara, este butonat, se ordona solutii, se negociaza solutii.
Nu stiu cine se intimideaza. Eu personal nu ma simt intimidat. Procurorii nu i-am perceput intimidati. Sunt magistrati maturi, isi vad de dosarele lor, de lucrarile lor. Unii nici nu se uita la televizor. Au fost foarte deceptionati de calitatea emisiunilor si cand vad aceleasi lucruri repetate, pun pe Animal Planet unde e mai relaxant si distractiv. Eu va spun ce imi spun colegii.
- Ati mai avut un dosar Ghita, pornind de la un autodenunt, care este inchis in acest moment. Multi v-au criticat pentru ca l-ati inchis.
- Eu nu am lucrat personal in dosar, dar discutand cu colegii, dupa solutionarea dosarului, am retinut ca totul a fost o operatiune de imagine, denuntatorul in cauza venea cu televizunile la poarta Parchetului, aratand ca va depune mari cantitati de probe si la procurori scotea din plic un articol de ziar.
Eu cred ca acel dosar ar trebui vazut, sa fie prezentate lucrurile in oglinda, ce sustinea public persoana si ce spunea in fata procurorului.
- V-a cerut vreodata fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, sa inchideti sau sa deschideti, sa grabiti sau sa incetiniti un dosar penal?
- In niciun caz, doresc sa va spun cu precizie ca intre activitatea de urmarire penala si aceea a operatorilor de informatii eu am tras o linie clara rosie de cand am preluat mandatul. Aveam si experinta anterioara in care niciodata nu am amestecat lucrurile, fiindca legea clarifica ce are de facut fiecare.
Ofiterii profesionisti, indiferent de la care serviciu, cunosc acest fapt, sunt foarte respectuosi si vin cu produsele lor, fie le trimit prin posta, fie le aduc cu plicul si le predau, semneaza. Nu exista discutii la maniera ce dosar cum ar trebui solutionat, pentru ca ei nu au atributii de decizie in cadrul dosarului.
Procurorii care conduc anchetele sunt oameni maturi. Mai ales marile anchete le incredintam unor oameni experimentati. Ei coordoneaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, le dau politistilor dispozitii ce au de facut si urmaresc executarea sarcinilor la termenele prevazute. Si apoi emit solutia temeinica si legala in cauza.
Nu au ce cauta altii din exterior, nici judecatori, nici ofiteri de informatii. In procesul decizional al procurorului care ia solutia, nu interfereaza nimeni. Scrie si in lege ca in emiterea solutiei magistratul procuror e independent.
- Acuzatia a venit totusi din partea unei foste sefe de structura de parchet, DIICOT. Alina Bica spunea ca dl Coldea ii cerea sa faca anumite lucruri.
Eu nu imi pot imagina un procuror care sa se lase influentat de altcineva cand trebuie sa dea o solutie temeinica si legala. Fiecare poate spune orice, ii putem intelege pe cei care vor sa isi faca apararile pentru ca se afla in situatia grea de a se confrunta cu legea penala.
- In urma cu un an, CCR a decis scoaterea SRI din supravegherea tehnica realizata in dosarele penale. Ati reusit sa compensati pierderea acestui suport la nivelul Parchetului General?
- Ce s-a pierdut din cantitate am castigat in calitate. Cand reusim sa despartim apele in asa fel incat sa stim care sunt atributiile fiecaruia, urmarim atributiile si exista o colaborare institutionala conform legii, lucrurile sunt in regula.
Noi, din punct de vedere tehnic, pentru activitati care au presupus flagrant sau asemanatoare, am inceput sa colaboram cu o directie a Politiei Romane, destinata acestor activitati. In cateva luni, ei si-au intarit fortele, s-au dotat cu resursele necesare pentru a face fata exigentelor noastre si lucrurile functioneaza bine.
- Si pe filaj?
- N-as dori sa intru in toate detaliile. Suntem relativ multumiti. Exista loc de mai bine intotdeauna. Functionam bine, pe lege, pe decizia CCR si ne putem dezvolta activitatea profesionala observand cadrul legal.
Asta e ce nu vor sa inteleaga cei din show-uri: magistratii se simt siguri pe ei pentru ca nu sar cadrul legal. Daca sub supravegherea si coordonarea ta, lucrurile au decurs bine in cadrul legal, poate fi orice show, poate verifica oricine ce ai muncit, te simti sigur, integru, onest.
Si este foarte important pentru un magistrat. Si va asigur ca majoritatea magistratilor simt in acest mod.
- Ati deschis anul trecut dosarul Hexi Pharma. Multi considera ca ar merge prea incet
- Dosarul e lucrat de colegi experimentati si de o echipa de ofiteri de politie judiciara experimentati. Dezvoltarea anchetei a mers pas cu pas fara sa se exagereze, fara sa incalce drepturile fundamentale ale celor cercetati. Puteam sa grabim, sa fortam lucrurile, sa il terminam la sfarsitul anului. A fost un termen la care ne-am propus sa ne apropiem de rezolvarea dosarului.
A fost nevoie sa se faca o expertiza si in strainatate pentru ca nu cumva sa se invoce la instanta ca nu au fost omologate laboratoarele respective, ca expertii nu au fost impartiali.
Iata, sunt experti straini care au facut ultimul lot de analize. Si dupa ce avem rezultatele, sunt coroborate cu probatiunea administrata in cauza si urmeaza sa se dea intr-un termen rezonabil de acum incolo.
In linii mari, probatiunea e administrata, acum sunt intr-o perioada de analiza pentru a putea da o solutie temeinica si legala.
- Ar putea fi afectat dosarul Hexi de gratiere, avand in vedere ca vizeaza fapte comise pana ce ea ar intra in vigoare?
Dupa acum arata acest proiect de OUG, daca va fi adoptat si va intra in vigoare, sigur ca vor fi gratiate multe fapte.
- Inclusiv din dosarul Hexi?
Da.