Procurorul Iorga, dat afara de Kovesi din DNA, cauta sa intoarca decizia in instanta UPDATE: Procesul s-a amanat

Joi, 17 August 2017, ora 10:50
4155 citiri
Procurorul Iorga, dat afara de Kovesi din DNA, cauta sa intoarca decizia in instanta UPDATE: Procesul s-a amanat
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea de Apel Bucuresti a amanat joi, pentru 13 septembrie, procesul prin care Mihaiela Iorga Moraru a cerut suspendarea ordinului in urma caruia a fost revocata din functia de procuror DNA, pe motiv ca avocatul Directiei nu a fost instiintat de actele depuse la dosar de partea adversa.

Dupa proces, avocatul Mihaielei Iorga a aratat ca aceasta este nemultumita de ordinul prin care a fost schimbata din functie, pe motiv ca ar fi neconstitutional.

"Este vorba de atingerile aduse stabilitatii functiei de procuror. Eu vad DNA ca pe o echipa, o echipa pe care o formeaza procurorul sef cand isi alege procurorii pentru DNA, insa nu la fel de clare sunt procedurile cand acestia trebuie sa plece si sunt revocati", a aratat avocatul lui Iorga.

Iorga acuza o schimbare dramatica in viata ei

El a mai precizat ca este o schimbare dramatica in viata unui procuror cand este schimbat din functie.

"Este dramatic pentru cariera unui procuror ca peste noapte sa fie revocat, sa i se interzica accesul la propriile documente si la propriile dosare si trimis printr-o hotarare a Sectiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii sa-si reia activitatea la Bacau, ca procuror de judecatorie si unde nici macar nu sunt posturi vacante.

Asta perturba viata oricarui om care nici nu mai are domiciliul in Bacau. Aceasta procedura de revocare este foarte precar reglementata", a declarat avocatul Ionut Dobrinescu.

Istoria scandalului Kovesi - Iorga

Mihaiela Moraru Iorga, revocata din DNA de catre Laura Coduta Kovesi, a atacat dispozitia acesteia la Sectia Contencios Administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, cerand suspendarea acelui ordin.

In 5 iulie, procurorul sef al DNA a semnat revocarea procurorilor Doru Tulus si Mihaiela Moraru Iorga, dupa ce au fost audiati in Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, iar aceasta a avizat revocarea, conform solicitarii adresate de catre sefa DNA.

Lui Moraru Iorga i s-a reprosat ca nu a inregistrat un denunt conform procedurilor legale, iar lui Doru Tulus ca a solutionat dosare in care era implicata o persoana cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat impartialitatea.

Ulterior, procurorii DNA Mihaiela Iorga, Doru Tulus si Marin Nicolae au sesizat Inspectia Judiciara, acuzand ca procurorul sef al DNA se implica in ancheta privind inregistrarea unei sedinte a DNA, facand presiuni asupra procurorilor si solicitand teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM, in care arata ca testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea catre vulnerabilizarea procurorilor.

Procurorul Mihaiela Moraru Iorga declara ca tensiunea dintre ea si procurorul sef a parut din cauza faptului ca a refuzat sa dea curs unor solicitari, dand exemplu un dosar in care Kovesi a cerut ca Elena Udrea sa fie retinuta, insa ea a impus masura controlului judicar.

"Sincer, nici eu nu am inteles exact ce imi reproseaza doamna procuror sef. (...) Va pot da un exemplu - Elena Udrea. Mi-a dat Parlamentul aviz doar pentru retinere, nu si pentru arestare si am iesit si am spus ca atat timp cat nu avem aviz pentru arestare, nu se impune retinerea, ar fi insemnat sa facem un circ mediatic. Am luat masura controlului judiciar pe cautiune si cred ca a fost masura corecta", a declarat Moraru Iorga.

Intrebata daca Kovesi i-a cerut acest lucru direct, procurorul a spus ca sefa DNA nu cerea niciodata in mod direct, ci "intervenea prin procurorul sef adjunct".

Moraru Iorga anunta inca de atunci ca va contesta decizia de revocare, spunand ca nu tine neaparat sa iasa la pensie procuror, dar ca a facut un demers pe care l-a considerat "legitim si corect". "Este calea legala pe care trebuie sa o urmam", afirma ea.

Laura Codruta Kovesi declara, despre procurorii Mihaiela Moraru si Doru Tulus, ca a dispus din luna martie o serie de verificari ale dosarelor repartizate celor doi magistrati si ca in urma acestor controale a reiesit ca cei doi trebuie revocati din functii.

"Din verificarile facute, am constatat ca au fost incalcate anumite norme care impuneau revocarea celor doi procurori din fruntea DNA. Eu am dispus niste controale in care au fost implicati cei doi procurori inca din martie si inregistrarea din sedinta a fost facuta la sfarsitul lunii martie.

Procedura controlului, a dosarelor pe care el le are in lucru, nu se termina intr-o zi sau doua. Mai ales cand e vorba de un procuror cu 100 de dosare, ca dna procuror", spunea Kovesi intr-un interviu acordat Ziare.com.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#procuror Iorga DNA revocare , #procuror