S-au incheiat inscrierile: Cine sunt candidatii la functia de procuror general

Joi, 17 Martie 2016, ora 10:19
5750 citiri
S-au incheiat inscrierile: Cine sunt candidatii la functia de procuror general
Foto: captura YouTube/ Juridice.ro

Cinci candidati s-au inscris in competitia pentru ocuparea functiei de Procuror General, dupa demisia lui Tiberiu Nitu, inregistrata la inceputul lunii februarie. Pe lista se afla un fost presedinte CSM, adjunctul procurorului general si presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania.

Cei cinci procurori care si-au depus candidatura in termenul prevazut de cadrul legal sunt Oana Schmidt-Haineala, Codrut Olaru, Augustin Lazar, Constantin Sima si Gheorghe Ivan, informeaza Digi24.

Potrivitul calendarului, urmeaza ca pana in 22 martie candidatii sa aiba discutii cu ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

UPDATE 14:00 - Ministerul Justitiei a comunicat joi dupa amiza ca doar patru dintre candidaturi sunt definitive, de pe lista oficiala lipsind Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania.

Patru candidati functia de procuror general - Ministerul Justitiei

Pruna: Romania va avea in curand un procuror general, pe 16 martie o sa aflati candidatii

Oana Schmidt-Haineala (foto) este membru ales in CSM, ocupand functia de presedinte al consiliului in anul 2013. In perioda 21 mai 2009 - 04 februarie 2010 a fost consiliera ministrului de Interne, Dan Nica (PSD). A finalizat doua masterate in "Stiinte militare si informatii", la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", si in "Securitate si aparare nationala" la Universitatea Nationala de Aparare "Carol I".

Oana Haineala candideaza pentru functia de procuror general al Romaniei (surse)

Adjunct al procurorului general, Codrut Olaru este doctor in drept si absolvent al Colegiului National de Aparare. In perioada 2007 - 2013 a ocupat functia de procuror sef al DIICOT.

Constantin Sima este presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, pe lista dosarelor instrumentate de el aflandu-se si dosarul Caritas.

Augustin Lazar este doctor in drept si procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba, iar Gheorghe Ivan este procuror la Parchetul Inaltei Curti.

Potrivit Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, numirea in functia de procuror general se face prin decret, de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Procurorul general trebuie sa aiba o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, sa fi obtinut calificativul "foarte bine" la ultima evaluare, sa indeplineasca anumite criterii de integritate si sa nu fi fost sanctionati disciplinar in ultimii cinci ani.

Candidatii trebuie sa prezinte proiecte privind organizarea Ministerului Public si buna adminsitrare a justitiei, sa aiba o viziune manageriala, capacitate decizionala si de asumare a raspunderii, capacitatea de gestionare a situatiilor de criza, motivare si capacitate de relationare si comunicare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#candidati procuror general , #procuror