Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Scurgeri de informatii din Sectia de investigare a magistratilor? Procurorii cer Inspectiei Judiciare sa faca verificari

Miercuri, 09 Ianuarie 2019, ora 11:19
5592 citiri
Scurgeri de informatii din Sectia de investigare a magistratilor? Procurorii cer Inspectiei Judiciare sa faca verificari
Foto: Arhiva Pixabay

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (AMASP) arata ca reprezentantii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) ar trebui sa dea explicatii in cazul citarii procurorilor DNA Oradea, care sunt protagonistii unor discutii inregistrate in timpul unei sedinte de lucru.

Cinci procurori din cadrul DNA Oradea sunt audiati in acest moment de procurorii SIIJ.

Procurorul-sef adjunct al Sectiei de anchetare a magistratilor din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Adina Florea, a declarat, pentru Mediafax, ca mai multi procurori din DNA Oradea au fost chemati la audieri, miercuri, in urma inregistrarii aparute in care se vorbeste de "linistirea" judecatorilor.

In acest context, AMASP cere ca reprezentantii SIIJ sa explice cum citarea telefonica, in vederea audierii a colegilor, a "fost adusa la cunostinta publicului, in emisiuni TV si pe paginile de Facebook ale unor persoane cu vadite si notorii interese judiciare".

"Cum astfel de aspecte au fost verificate anterior de Inspectia Judiciara in ceea ce priveste activitatea DNA, s-ar impune, pentru a arata echidistanta si profesionalism, ca verificari identice sa se intreprinda si la nivelul Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie", explica magistratii.

Cine a facut inregistrarile?

AMASP ridica si o alta problema: Cine a realizat inregistarea discutiilor in sediul DNA?

"Tinand cont ca interceptarea neautorizata a comunicarilor constituie infractiune, dincolo de continutul si potentialul mediatic al acestor "dezvaluiri", AMASP considera necesara declansarea unei investigatii privind modalitatea si autorii efectuarii inregistrarii", se arata in comunciatul de presa.

Potrivit sursei citate, procurorii considera necesar ca toti judecatorii oradeni care apreciaza ca au fost intimidati sau santajati de procurorii amintiti sa iasa public si sa indice cine i-a intimidat sau santajat, cand, in ce mod si in ce scop.

"Versiunile" de adevar

De asemenea, AMASP considera ca persoanele (inclusiv judecatori) care au ales sa iasa in spatiul public si sa isi prezinte versiunea de adevar, sustinand ca sunt victime ale unor "abuzuri abominabile" ale procurorilor din cadrul DNA - ST Oradea, sa finalizeze acest demers, respectiv sa nominalizeze dosarele in care au fost anchetati si solutiile pronuntate, fie ele de clasare, achitare sau condamnare, "pentru ca opinia publica sa poata aprecia in cunostinta de cauza daca ne aflam in prezenta unor abuzuri, a incompetentei procurorilor sau a unor manipulari constand in campanii de presa ce vizeaza direct reprezentantii Ministerului Public", se mai arata in comunicat.

Membrii AMASP pledeaza pentru echilibru si obiectivitate in dezbaterile publice, de aceea considera nefiresc ca aceste "versiuni de adevar" sa circule nechestionate de nimeni.

Se cere interventia Inspectiei Judiciare

De asemenea, AMASP atrage atentia ca obligatia de rezerva se aplica tuturor reprezentantilor autoritatii judecatoresti, indiferent daca exercita functia de procuror sau de judecator si indiferent de versiunea prezentata in emisiuni de televiziune.

"Inspectia Judiciara ar trebui sa dea dovada de o practica unitara si sa efectueze verificari preliminare cu privire la persoanele care au depasit limitele libertatii de exprimare in cadrul mass media", conchide comunicatul.

De unde a pornit totul

Potrivit Mediafax, avocatul Razvan Doseanu a publicat o inregistrare audio a unei sedinte a DNA Oradea din ianuarie 2018, despre care spune ca nu stie daca e autentica. In inregistrare se vorbeste de urmarirea penala a unor judecatori ca sa intre "frica in ei".

Avocatul sustine, pe site-ul casei de avocatura pe care o reprezinta, ca a primit inregistrarea anonim si da numele celor care ar fi participat la sedinta DNA Oradea, spunand ca le recunoaste vocile personal. Astfel, el ii nominalizeaza pe procurorii Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin si Rus Lucian, de la DNA Oradea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#DNA Oradea, #Miscarea apararea cstatutului procurorilor, #Adinca Florea c , #procuror