Un grup de procurori generali din SUA cere guvernului american sa reduca pretul principalului medicament folosit in tratarea COVID-19

Miercuri, 05 August 2020, ora 07:45
2934 citiri
Un grup de procurori generali din SUA cere guvernului american sa reduca pretul principalului medicament folosit in tratarea COVID-19
FOTO Pixabay

Un grup bipartizan de procurori generali din Statele Unite au cerut marti guvernului american sa permita si altor companii sa produca medicamentul antiviral remdesivir al companiei Gilead Sciences, destinat tratarii bolii Covid-19, pentru a creste disponibilitatea acestuia si a reduce pretul, transmite Reuters.

Coalitia formata din peste 30 de procurori generali ai statelor a cerut guvernului sa actioneze sau sa permita statelor sa faca acest lucru, afirmand intr-o scrisoare adresata agentiilor de sanatate din SUA ca Gilead "nu a stabilit un pret rezonabil" pentru Remdesivir.

"Gilead nu ar trebui sa profite de pandemie si ar trebui sa fie presata sa faca mai mult pentru a ajuta mai multi oameni", se arata in scrisoare.

Producatorul de medicamente percepe majoritatii pacientilor din SUA 3.120 dolari pe seria de tratament sau 520 dolari pentru un flacon de remdesivir.

Medicamentul este unul dintre doar doua medicamente care au demonstrat in studii clinice oficiale capacitatea de a ajuta pacientii cu COVID-19 spitalizati.

Remdesivir a primit autorizatie de utilizare de urgenta in Statele Unite si aprobare in alte tari, dupa ce a redus perioada de spitalizare a pacientilor inclusi intr-un studiu clinic de amploare efectuat in SUA.

In scrisoare, coalitia, condusa de procurorul general al statului Louisiana, Jeff Landry, si de procurorul general din California, Xavier Becerra, a cerut guvernului federal sa-si exercite drepturile in temeiul Legii Bayh-Dole si sa acorde licenta pentru fabricarea remesivir de catre producatorii terti, pentru extinderea productiei.

Scrisoarea este adresata sefilor Departamentului pentru Sanatare si Servicii Umane din SUA, Institutului National de Sanatate si Administratiei pentru Alimente si Medicamente.

Gilead si agentiile de sanatate nu au raspuns imediat solicitarilor de comentarii.

Guvernul Statelor Unite, care a oferit sprijin financiar pentru dezvoltarea medicamentului, a semnat in iunie un acord cu Gilead pentru peste 500.000 de serii de tratamente, cantitatea reprezentand cea mai mare parte a productiei companiei pana in septembrie.

Gilead a acceptat sa trimita aproape intreaga oferta de remdesivir catre Statele Unite intre iulie si septembrie, potrivit Departamentului pentru Sanatare si Servicii Umane. Agentia si statele gestioneaza alocarea medicamentului la spitalele din SUA in perioada respectiva.

Guvernul anuntat ca va primi in jur de 94.000 de serii de tratamente in iulie, 175.000 in august si alte 233.000 in septembrie.

Cu toate acestea, medicamentul este deficitar in Statele Unite, iar angajatii si directorii de spitale se plang ca medicamentul este greu de obtinut.

Gilead s-a asociat cu producatori de medicamente generice din India si Pakistan, intre care Cipla si Hetero Labs, pentru a produce si furniza remdesivir in 127 de tari in curs de dezvoltare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Joe Biden este ridiculizat în SUA, după ce a povestit istoria unui unchi despre care susține că a fost "devorat de canibali"
Preşedintele american Joe Biden a provocat stupoare, joi, 16 aprilie, după ce a povestit despre unchiului său, despre care presupune că a fost devorat de canibali în Noua Guinee în timpul...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#covid, #medicamente, #SUA , #procuror