Acuzatii extinse in dosarul 10 august: Au fost acte de violenta nejustificate inclusiv impotriva copiilor

Vineri, 03 Mai 2019, ora 12:00
10648 citiri
Acuzatii extinse in dosarul 10 august: Au fost acte de violenta nejustificate inclusiv impotriva copiilor

Procurorii militari de la Parchetul General au extins acuzatiile in dosarul privind violentele de la protestul din 10 august 2018 pentru infractiunile de complicitate la abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva.

Este vorba de o extindere a urmaririi penale in rem, care priveste fapta, arata un comunicat al Parchetului General.

Potrivit sursei citate, procurorii au constatat ca mai multe actiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite sa determine si sa justifice necesitatea unei actiuni de restabilire a ordinii publice si sa ajute la crearea aparentei unei actiuni legale de interventie in forta a unitatilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflati in Piata Victoriei din Bucuresti.

Procurorii arata care ar fi fost consecintele directe ale acestor actiuni:

- Vatamarea drepturilor legitime ale majoritatii protestatarilor privind libertatea de exprimare si libertatea de intrunire prevazute de Constitutia Romaniei, Legea nr. 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice si Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale;

- Exercitarea unor acte de violenta nejustificate de situatia operativa si de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente - acte indreptate inclusiv impotriva copiilor, altfel decat in mod gradual si fara a inceta dupa realizarea scopului misiunii, producandu-se astfel vatamarea unui numar mare de participanti la protest.

"La data de 2 mai 2019 suspectilor li s-a adus la cunostinta actul procesual constand in extinderea urmaririi penale in rem", conchide comunicatul.

Ancheta procurorilor militari

Trei sefi din Jandarmerie sunt cercetati in acest caz - Catalin Sindile, Laurentiu Cazan si Sebastian Cucos - fiind acuzati de abuz in serviciu, participatie improprie la purtare abuziva, participatie improprie la fals intelectual, participatie improprie la uz de fals.

Alaturi de sefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, si secretarul de stat in MAI Dan Mihai Chirica.

Procurorii de la Parchetul General au inregistrat sute de plangeri penale din partea unor persoane care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor la protest. In paralel, a fost deschis un dosar penal si pentru ultraj, dupa ce mai multi jandarmi au fost raniti de catre protestatarii violenti.

I.S.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...
Comentarii
Menumorut
rank 5
Orice absenta de la vot , este un vot pentru borfasii lui Dragnea.