"Chestiunea cu minciuna a fost o metafora si am vrut sa atrag atentia asupra unor lucruri", a explicat viceprimarul Aurelian Badulescu dupa ce a fost audiat de procurori aproximativ trei ore, luni, in ancheta privind reprimarea protestului din 10 august 2018 din Piata Victoriei.
"Echipa de procurori avea o parte din informatiile pe care le-am oferit. Speram ca de acum incolo lucrurile sa se aseze intr-o normalitate", a declarat viceprimarul. El a spus ca nu vrea ca ai sa copii sa vorbeasca despre acest caz ca despre cele privind Mineriada sau Revolutia, dosare care nu au fost nici pana acum finalizate.
"Le-am explicat procurorilor ca am obosit pe strada oamenii sa ma faca parte a anumitor evenimente care s-au intamplat in a acea zi. Trebuie ca lucrurile sa fie puse in ordine. Cred ca aceste declaratii lamuresc cursul evenimentelor.
Veti vedea ca, asa cum am declarat, chestiunea cu minciuna este una legata de o metafora sau un vector de atragere a atentiei. Trebuie sa avem putin rabdare sa lasam organele de urmarire penala sa-si faca treaba", a explicat Badulescu.
Viceprimarul nu a vrut sa raspunda daca in spatele ordinului de interventie al jandarmilor sta o decizie politica sau cine a dat acest ordin.
"Ceea ce am pus la dispozitia procurorilor a fost ceea ce dumnealor stiau. Am nuantat elementele care duc catre atragerea raspunderilor asupra unor elemente si cum s-a actionat in acea seara", spune Badulescu.
Viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, s-a prezentat la ora 10.00 la Parchetul General.
"Adevarul il vor stabili procurorii. Pana am sa ies de acolo, sa cititi ce am sa va dau eu. Ne auzim dupa ce vom termina. Asa cum am spus ceea ce voi declara astazi nu are legatura cu declaratia pe care am dat-o. Este in completare acest lucru", a explicat Badulescu.
Badulescu le-a dat jurnalistilor mai multe foi pe care a printat articolul 404 din Codul Penal.
"Comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani".
"Dom'le, dupa cate am facut eu... Am mers pana acolo incat a trebuit sa mint. (...) Am avut o alta atitudine decat cea care ar fi trebuit atunci cand am declarat in fata organelor de urmarire penala ce m-au intrebat referitor la evenimentele din 10 august si am spus asta in contextul in care am vrut sa subliniez faptul ca am facut tot ce mi-a stat in putere ca sa trag cu acest partid", a declarat Badulescu, miercurea trecuta, suparat ca PSD ii retrage sprijinul politic, pentru ca o sustine pe Gabriela Firea.
Viceprimarul si-a nuantat ulterior declaratiile, vineri, spunand ca vrea de fapt sa aduca niste lamuriri la Parchet.
"Daca as fi spus sa aduc lamuriri, nimeni nu ar fi reactionat", a spus Badulescu. "Am preferat sa spun acel termen, ca am mintit. Trebuie sa stiti ca este un vector de a atrage atentia asupra unei situatii, pentru ca, daca as fi spus sa aduc lamuriri, nimeni nu ar fi reactionat.
Situatia de pe data de 10 aduce noi situatii la cunostinta Parchetului, care va trebui, in urma acestor declaratii pe care le voi de si care nu au avut legatura cu ce m-au intrebat procurorii la acel moment, sa porneasca pe alte piste pentru a identifica, in opinia mea, daca sau nu 10 august 2018 a fost creatia lui Liviu Dragnea", a spus Badulescu.
Intrebat daca interventia jandarmilor a fost legala, Badulescu a spus: "In acea zi, Jandarmeria a fost folosita intr-un joc in care oamenii au avut de pierdut - atat jandarmii, cat si oamenii care au intrat in contact cu jandarmii".
Viceprimarul a mai declarat ca discursul public a avut doar rolul de a muta atentia catre Jandarmerie de la cel care a fost "creierul acestei miscari".
"Niciodata sa nu uitati: revolutiile si miscarile de strada au un epicentru. Politicul", a mai spus Badulescu.
Viceprimarul Capitalei a mai fost audiat in dosarul violentelor din 10 august pe data de 24 august."De la cine primeam informatii? De la Facebook!", spunea la vremea respectiva.