Carmen Dan justifica interventia jandarmilor: A fost imposibil de separat protestatarii agresivi

Duminica, 19 August 2018, ora 21:41
5240 citiri
Carmen Dan justifica interventia jandarmilor: A fost imposibil de separat protestatarii agresivi
Foto: Hepta.ro / Arhiva

Cei care acuza modul in care s-a desfasurat mitingul din 10 august din Piata Victoriei si interventia in forta a jandarmilor pentru restabilirea ordinii trebuie sa accepte ca acestea au fost determinate de actiunile violente ale unora dintre protestatari, spune ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Ea a prezentat duminica, intr-o declaratie de presa, cronologia protestului din 10 august, cand au avut loc incidente violente intre protestatari si fortele de ordine, in urma carora sute de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, si a atras atentia ca protestatarii pasnici au avut de suferit inclusiv din cauza faptului ca au fost "reticenti" in a se delimita de manifestantii violenti.

Carmen Dan a spus ca la momentul inceperii protestului, jandarmii nu aveau echipamente de protectie, astfel ca nu a existat nicio intentie de a-i intimida sau de a-i provoca pe cei din Piata Victoriei, aflati la protest.

Primele manifestari violente au avut loc putin dupa ora 16:00, cand un grup de protestatari a fortat cordonul de jandarmi, incercand apoi sa intre in curtea Guvernului, aruncandu-se in acelasi timp cu pietre si sticle de plastic in fortele de ordine.

"Acest moment trebuie sa-l explic particular pentru ca releva un tipar organizatoric. Este secventa in care o masa de cateva sute de oameni ies din alveola, blocheaza traficul, simuleaza intrarea pe Kiseleff, schimba brusc directia de deplasare si se duc spre Guvern, printre masini, pentru ca traficul nu era restrictionat. Jandarmii au utilizat substante iritant lacrimogene pentru indepartarea oamenilor de Guvern", a explicat Carmen Dan.

Ministrul a mentionat ca putin inainte de ora 19:00 au ajuns in Piata Victoriei si suporterii unor echipe de fotbal, insa din cauza faptului ca nu au intrat in multimea de protestatari in grup organizat, jandarmii nu au putut lua masuri impotriva lor.

Carmen Dan a atras atentia ca protestatarii pasnici au avut de suferit in timpul interventiei jandarmilor care incercau sa-i indeparteze pe cei violenti prin gazele lacrimogene si din cauza faptului ca au fost "reticenti" in a se delimita de ei.

"Modul de exercitare a violentei asupra fortelor de ordine a avut un caracter de noutate. Agresiunile s-au manifestat individual sau in grupuri organizate de-a lungul intregului dispozitiv, cu mobilitate crescuta atat in zona de contact, cat si mai in spate, iar cei din primul rand au fost folositi drept scut. Protestatarii pasnici au refuzat sa se delimiteze de elementele violente. A fost imposibil de separat protestatarii agresivi. Cei pasnici au suferit in timpul interventiei jandarmilor care incercau sa-i respinga pe cei violenti prin utilizarea de gaze iritant lacrimogene pentru ca au fost reticenti in a se delimita de acestia. In spatele multimii erau persoane care spargeau pavajul si bordurile din zona pentru a le arunca spre fortele de ordine", a spus Carmen Dan, citand raportul referitor la protestul din 10 august.

De asemenea, a spus ea, confirmand afirmatia lui Laurentiu Cazan, unul dintre coordonatorii jandarmilor din Piata Victoriei, la ora 20:00 conducerea jandarmeriei a prezentat prefectului Capitalei situatia de la protest si nevesitatea unei interventiei in forta, prefectul dandu-si acordul pentru aest lucru.

Mai tarziu, in jurul orei 21:30, jandarmii au incercat sa intervina impotriva suporterilor echipelor de fotbal de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara care se manifestau violent, insa nu au reusit sa-i indeparteze pentru ca erau multi protestatari pasnici printre ei, care au refuzat sa se retraga.

"Pana la ora 22:00 au fost efectuate avertizari sonore, la 22:02 facandu-se ultima somatie, interval de timp suficient pentru ca protestatarii sa poata parasi piata. La ora 23:11 s-a facut interventia pentru restabilirea ordinii publice pentru eliminarea riscului de pericol pentru participanti, mai ales cu o arma fusese sustrasa de la un jandarm. La ora 1:15 ordinea publica a fost restabilita", a mai spus ministrul de Interne.

Carmen Dan a vorbit si despre gazele lacrimogene, precizand ca raportul cuprinde si lista echipamentelor folosite de fortele de ordine la protest.

"Daca Jandarmeria are o lege care prevede dreptul de a utiliza substante iritant lacrimogene si echipamentul de interventie din dotare, nu exista o lege care sa dea dreptul protestatarilor sa foloseasca pietre, bari metalice sau alte obiecte contondente in timpul unui protest", a adaugat ministrul.

Carmen Dan a subliniat ca aceia care critica modul in care s-a desfasurat mitingul din 10 august si modul in care au intervenit fortele de ordine pentru restabilirea ordinii publice trebuie sa accepte faptul ca acestea au fost determinate de violentele unora dintre manifestanti.

"Cei care acuza acum desfasurarea evenimentelor din 10 august trebuie sa accepte ca actiunile violente ale unora dintre manifestanti au determinat pierderea caracterului pasnic al adunarii publice si interventia fortelor de ordine. Legea se aplica in mod egal jandarmilor, persoanelor violente si celor care au instigat la astfel de actiuni", a spus ministrul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Carmen Dan raport protest diaspora , #protest Diaspora