Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

10 august 2018: Teza loviturii de stat, lansata de Dragnea si sustinuta de Dancila, demontata punct cu punct

Sambata, 10 August 2019, ora 10:18
12389 citiri
10 august 2018: Teza loviturii de stat, lansata de Dragnea si sustinuta de Dancila, demontata punct cu punct
Foto: Arhiva Ziare.com

La un an de la Mitingul Diasporei, inabusit in gaze de jandarmi si in sange de politisti, PSD continua sa sustina de la cel mai inalt nivel, al presedintelui de partid Viorica Dancila, ca protestatarii veniti in Piata Victoriei de la mii de kilometri distanta, unii cu copii si flori in maini, ar fi incercat sa dea o lovitura de stat.

Celor care nu stiu (sau se prefac ca nu stiu) le spunem ca o lovitura de stat este incercarea unui grup mic de persoane de a prelua puterea, controlul asupra statului, in alt mod decat prin alegeri democratice. O astfel de miscare politica este ilegala si de obicei este organizata cu sprijin militar sau cel putin al unor inalti oficiali, putand avea sau nu suport popular. Prin lovituri de stat au fost inlaturati de la putere diversi dictatori sau au fost schimbate unele regimuri politice totalitare in democratii.

Prima lovitura de stat marcata de istorici a fost cea data de Napoleon I (1799), care s-a proclamat Prim Consul, iar cinci ani mai tarziu s-a incoronat ca Imparat al francezilor.

Cea mai cunoscuta tentativa de lovitura de stat esuata a fost cea din 1944 (Operatiunea Valkiria), cand s-a incercat fara succes asasinarea lui Hitler, indepartarea nazistilor de la putere si instaurarea pacii. Peste 7.000 de oameni au fost implicati, aproape 5.000 au fost ucisi de nazisti, regimul rezistand la putere inca aproape un an.

Dragnea vorbea despre organizatii de tip paramilitar, cu finantare externa

Cel care a lansat si sustinut cu tarie teza unei lovituri de stat in data de 10 august a fost Liviu Dragnea.

"Noi, pe 10 august, am avut suficiente elemente, sunt suficiente elemente ca sa vorbim de o tentativa de lovitura de stat. Au fost proteste finantate, se pare ca si din extern (...) Eu sunt absolut convins ca saptamana viitoare vor iesi public (dovezile - n.red.) . Eu am auzit ca saptamana viitoare o sa iasa. E mai putin important de unde (am informatiile - n.red.), dar sunt sigur ca vor iesi informatii despre faptul ca s-au finantat aceste proteste, ca au fost organizati tip paramilitar, ca au vrut sa ocupe prin violenta sediul Guvernului si au provocat intruna jandarmii. Astea sunt elemente ale unei tentative de lovituri de stat", a declarat Liviu Dragnea in septembrie 2018, la o luna de la mitingul Diasporei (mai multe detalii: AICI, AICI sau AICI).

Teoria lui Dragnea nu a fost confirmata in niciun fel pana in ziua de azi, desi premierul Viorica Dancila continua sa o promoveze. "In momentul in care se forteaza intrarea in Guvernul Romaniei, eu cred ca acest lucru seamana cu o lovitura de stat", a declarat Dancila in urma cu doua saptamani.

Contactati de Ziare.com, prof. dr. Ioan Stanomir si fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean au demontat aceste alegatii.

Ioan Stanomir: "Teza loviturii de stat este inacceptabila si are un caracter propagandistic"

"Asertiunea potrivit careia 10 august a reprezentat o lovitura de stat s-a inscris in schema de propaganda a regimului Dragnea. Dupa un an de zile, se poate spune in mod foarte limpede ca pe 10 august a avut loc o incercare a statului de a brutaliza cetatenii pasnici care se adunasera sa manifesteze.

Nu este vorba de nicio lovitura de stat, este vorba insa de utilizarea ilegitima si neconstitutionala a fortei impotriva cetatenilor acestei tari. Este de asemenea deosebit de grav faptul ca, dupa un an, noi suntem in situatia de a nu putea spune ca justitia reusit sa elucideze aspectele legate de acest eveniment dramatic si sa ii aduca in fata instantei pe cei vinovati.

Cine ar fi putut sa dea lovitura de stat, cetatenii neinarmati care au fost gazati sau jandarmii inarmati pana in dinti care i-au atacat pe cetateni? Teza loviturii de stat era o teza in legatura cu teza statului paralel. Se vede in ultimele saptamani, dupa tragedia de la Caracal, ca exista, intr-adevar, un stat paralel, in cadrul caruia conlucreaza Politia si interlopii. Mie mi se pare ca trebuie sa avem o foarte mare claritate in a preciza faptul ca teza loviturii de stat este inacceptabila si are un caracter propagandistic", ne-a declarat Ioan Stanomir.

Citeste mai multe despre Crimele de la Caracal: Cine sunt interlopii care i-au trimis pe politisti pe piste gresite in operatiunea de gasire a Alexandrei.

Augustin Zegrean: "Au vrut doar sa justifice interventia in forta"

Si fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean ne-a explicat ca in 10 august 2018 nu a fost vorba despre o tentativa de lovitura de stat, care este "incercarea de a prelua puterea prin forta (...) asa cum au facut, de exemplu, in august 1944, cand l-au arestat pe Ion Antonescu si a fost luata puterea".

"Acum, nu, nici vorba. Si daca manifestantii ocupau Palatul Victoria ce se intampla? Acolo nu se afla nimeni. Iar la noi puterea, statul, nu inseamna doar Guvernul, Guvernul e doar o componenta a statului, alaturi de care mai este si Parlamentul, mai este si Presedintele.

Si mai nou, loviturile de stat moderne, care au loc in tarile sud-americane, se dau prin ocuparea posturilor de televiziune si de radio. De acolo se incepe. Dar lumea s-a schimbat, nu mai suntem in perioada in care se putea face asa ceva", a adaugat acesta, reamintind faptul ca astazi exista retelele de socializare, unde oricine poate posta imagini, asa cum s-a intamplat si in 10 august, adica nu mai este doar o sursa principala de informare publica.

Augustin Zegrean a mai precizat ca "niciodata lovitura de stat nu este legala, ea se legitimeaza dupa" si ca "in general, se accepta de catre teoreticieni ca puterea poate fi luata prin revolutie, atunci cand puterea existenta isi incalca atributiile, isi bate joc de natie".

In plus, o lovitura de stat "in general se pregateste din timp, pentru ca trebuie sa stii cine preia puterea", nefiind cazul in 10 august 2018.

Intrebat pe ce se bazeaza liderii PSD care sustin totusi ca ar fi fost o tentativa de lovitura de stat, Augustin Zegrean spune ca "nu se bazeaza pe nimic", ci vor doar "sa sperie lumea, sa justifice interventia in forta", facand o paralela cu ce s-a intamplat in 2016 in Turcia.

"In Turcia s-a acuzat o lovitura de stat pentru ca trebuiau sa justifice cumva macelul facut: au fost arestati zeci de mii de oameni, sute de mii au fost dati afara de la slujbele lor. S-a pregatit preluarea puterii absolute de cate presedintele Turciei, s-a schimbat Constitutia, iar acum Turcia este republica prezidentiala", a reamintit acesta.

Cat despre manifestatiile de sambata aceasta, organizate la implinirea unui an de la Mitingul Diasporei, Augustin Zegrean si-a exprimat speranta ca nenorocirile de anul trecut nu se vor mai repeta.

"Va fi lumea care va manifesta, va striga. Sper sa nu ii mai 'impuste' cu gaze. Dar oamenii nici nu vin pentru asta, nu au declarat ca vor sa schimbe sistemul, puterea. Sa dai o lovitura de stat inseamna, de exemplu, sa schimbi monarhia in republica sau sa schimbi sistemul, sa preiei puterea. Ar insemna sa se declare conducatori de acum inainte, sa se dizolve Parlamentul, sa il inlature pe presedinte, sa inlature guvernul. E greu. Cum isi imagineaza cineva ca se urmareste asa ceva?!", a conchis fostul presedinte al CCR.

Vezi aici imagini de la cateva dintre cele mai recente lovituri de stat date in lume.

Asteptam informatii, poze, filmari de la locurile unde protestati in amintirea manifestatiei de la Bucuresti reprimata brutal de autoritati, in 10 august 2018. Va rugam sa le trimiteti pe adresa de mail redactia@ziare.com, mentionand locul si ora la care au fost facute. Echipa Ziare.com va va tine la curent cu tot ce se intampla in ziua de 10 august 2019.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#lovitura de stat 10 august, #miting diaspora lovitura stat , #protest Diaspora