33 protestatari si 15 grupuri civice au depus plangeri penale impotriva jandarmilor. A aparut un ghid pentru cei care vor sa stie care sunt pasii UPDATE

Duminica, 12 August 2018, ora 21:21
10406 citiri
33 protestatari si 15 grupuri civice au depus plangeri penale impotriva jandarmilor. A aparut un ghid pentru cei care vor sa stie care sunt pasii UPDATE
Foto: Ziare.com

Procurorii militari au inregistrat, pana duminica dupa-masa, 31 de plangeri depuse impotriva jandarmilor, de catre protestatarii care au participat la mitingul de vineri, din Piata Victoriei.

UPDATE 21.05 Un numar de 33 de plangeri au fost inregistrate la Parchetul Militar din Capitala. Este vorba de cele 19 sesizari care au fost depuse ieri la sectiile de politie din Bucuresti si care au fost redirectionate catre Parchetul Militar, dar si alte 14 plangeri care au fost depuse astazi direct la procurorii militari.

De asemenea, procurorii militari fac apel la participantii protestului de vineri seara, care au fost raniti sau care pot oferi informatii relevante pentru ancheta sa se prezinte la Parchetul Militar din Capitala, arata Mediafax.

Surse judiciare citate de Ziare.com au arata ca cele 19 plangeri au fost depuse la sectiile de politie din Bucuresti si au fost redirectionate catre Parchetul Militar.

Toti cei care au fost raniti sau au participat la protestul de vineri seara din Piata Victoriei si care pot oferi informatii importante pentru ancheta procurorilor, sunt invitati la sediul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Bucuresti (strada George Georgescu, nr.2) pentru a oferi datele sau imaginile pe care le detin.

Plangerile penale

Asociatia VeDem Just anunta ca impreuna cu Platforma Romania 100 si alte 14 grupuri civice au formulat au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane si a jandarmilor care au participat la protest.

"Platforma Romania 100si Asociatia VeDem Just impreuna cu alte 14 grupuri civice au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane. De asemenea denuntul priveste si infractiunea de purtare abuziva a jandarmilor care au insultat, amenintat si vatamat protestatarii pasnici ce au participat in ziua de 10 August 2018 la mitingul din Piata Victoriei.

In acelasi timp asociatiile semnatare arata ca nu sustin persoanele care au incalcat legea agresand fortele de ordine. Insa interventia acestora din urma nu poate avea loc cu violarea regulamentelor militare si incalcarea drepturilor oamenilor", scrie VeDem Just, pe facebook.

Cum sa faci o plangere penala

Pe Internet deja au inceput sa circule mai multe modele de plangere penala. PNL a anuntat ca partidul va acorda consiliere juridica gratuita celor care au fost agresati de jandarmi la mitingul diasporei.

Platforma Romania 100 a publicat un ghid privind "pasii de urmat pentru tragerea la raspundere a celor responsabili de incalcarea drepturilor cetatenesti si care au pus in pericol sanatatea si viata protestatarilor pasnici."

Comunicatul procurorilor

Procurorii militari au precizat, intr-un comunicat de presa transmis sambata, ca s-au autosesizat dupa violentele de la protestul din Piata Victoriei si au deschis un dosar penal privind modul in care au intervenit jandarmii. Parchetul Militar va prelua si toate plangerile penale depuse la sectiile de politie, pe care le va reuni intr-un singur dosar.

"In cursul zilei de astazi, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-au sesizat din oficiu, fiind inregistrat dosar penal cu privire la modul de interventie al jandarmilor si incidentele petrecute la manifestatia din Piata Victoriei din Bucuresti in cursul zilei de 10 august 2018, precum si in cursul noptii de 10 spre 11 august 2018. De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti urmeaza sa fie colectate inclusiv sesizarile depuse la sectiile de politie, iar toate plangerile penale depuse vor fi inregistrate sub numar unic", informeaza parchetul, prin comunicatul de presa de sambata.

Jandarmii au intervenit in forta, vineri seara, cu gaze lacrimogene si tunuri de apa, in Piata Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflati in fata sediului Executivului. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale.

I.S.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#protest diaspora, #Diaspora jandarmi, #Jandarmi violente , #protest Diaspora