Doua luni de la violentele din 10 august: Ancheta merge greu, PSD vrea sa interzica protestele, Jandarmeria sa-si ancheteze victimele

Miercuri, 10 Octombrie 2018, ora 11:13
17313 citiri
Doua luni de la violentele din 10 august: Ancheta merge greu, PSD vrea sa interzica protestele, Jandarmeria sa-si ancheteze victimele
Foto: Arhiva Ziare.com/Alex Nistor

Au trecut doua luni de la ziua de 10 august, cand protestul la care participau peste 100.000 de romani pasnici a fost inabusit violent cu gaze lacrimogene, bastoane si tunuri cu apa.

Imaginile dure de atunci au ramas intiparite in mintile si inimile a milioane de romani. Oameni cu mainile ridicate loviti cu bestialitate de jandarmi, copii, femei si batrani gazati si bruscati, numeroase situatii in care vietile cetatenilor au fost puse in pericol.

Peste 450 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in acea seara, cativa care au suferit rani grave au stat zile bune sau chiar saptamani in spital sa se refaca, aproape 800 de plangeri penale au fost depuse de cetateni la Parchet.

Suferinta si frustrarea oamenilor ca nimeni nu e tras la raspundere au fost intampinate de autoritati si politicienii coalitiei de guvernamant cu jigniri, acuzatii fara acoperire si chiar amenintari. Ancheta Parchetului inainteaza, dar greu, pentru ca Jandarmeria si Ministerul de Interne au clasificat documentele referitoare la interventia fortelor de ordine.

La doua luni de la incidente nu avem inca raspunsuri la chestiuni esentiale:

- cine a coordonat misiunea

- cine, cand si de ce a dat ordinul de interventie a jandarmilor

- ce cantitate de gaze si alte munitii a fost folosita

- cum au raspuns cei care au dezinformat in legatura cu jandarmi morti sau paralizati? - nu stim nici daca a fost intocmit raportul final al autopsiei in cazul lui Ilie Gazea, protestatarul care a murit la cateva zile dupa ce a fost expus la lacrimogene.

Ziare.com a intocmit o lista cu ce s-a intamplat in cele 70 de zile care s-au scurs din 10 august:

7 protestatari urmariti penal

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au anuntat cum, rand pe rand, sapte persoane au fost puse sub urmarire penala in dosarul privind jandarmii loviti. Patru dintre acestia se aflau saptamana trecuta in arest preventiv, doi in arest la domiciliu si unul sub control judiciar.

In schimb, niciun jandarm dintre cei care au lovit cu bestialitate protestatarii nu a fost sanctionat in vreun fel pana in prezent.

Procurorul general Augustin Lazar a explicat in mai multe randuri ca ancheta in cazul lovirii jandarmilor merge mai rapid decat cea a violentelor impotriva cetatenilor pentru ca Jandarmeria si MAI au secretizat documente relevante in acest dosar.

Sefii Jandarmeriei, promovati de Carmen Dan, urmariti penal de Parchet

In primele saptamani de la protest, romanii nu numai ca nu au vazut masuri luate fata de cei pe care sute de oameni ii acuza ca le-au incalcat drepturile si le-au pus viata in pericol, ba chiar i-au vazut recompensati cu functii.

Unul dintre ei este colonelul teleormanean Ionut Sindile. In noaptea protestului a fost vazut in Piata Victoriei, imbracat in civil, coordonanand pe teren interventiile. 5 zile mai tarziu a fost imputernicit sef al Jandarmeriei Romane.

Apoi il avem pe colonelul Gheorghe-Sebastian Cucos. Pentru ca i-a expirat mandatul la conducerea Jandarmeriei si nu a putut fi prelungit legal, Carmen Dan a facut o rocada intre el si Sindile si acum Cocos este prim-adjunct.

Si chiar si maiorul Laurentiu Cazan, cel care a fost prezentat de la inceput drept coordonatorul jandarmilor din seara protestului, a primit o promovare, fiind numit sef al Jandarmeriei Bucuresti.

Cum explica Jandarmeria ca cei care au coordonat interventia au primit functii in varful institutiei

La scurt timp, procurorii militari au anuntat ca ii pun pe toti trei sub urmarire penala, pentru acuzatii precum abuz in serviciu, purtare abuziva in forma continuata, fals intelectual sau uz de fals.

Pus sub urmarire penala pentru "abuz in serviciu si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva in forma continuata" a fost si comisar sef de politie Dan Mihai Chirica, secretar de stat pentru relatia cu institutiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Cum au primit sefii Jandarmeriei vestea punerii sub urmarire penala

Carmen Dan, greu de audiat

Ministrul de Interne, Carmen Dan, nu a fost pana acum audiata la Parchet. Ea sustine ca nu a avut nicio implicare in organizarea interventiilor din 10 august ale structurilor pe care le are in subordine.

Ministrul este contrazis chiar de colega sa de partid, Gabriela Firea, si de prefectul Capitalei, Speranta Cliseru. De altfel, Firea a acuzat partidul ca incearca sa le puna in carca ei si lui Cliseru reprimarea violenta a protestului si a incercat sa obtina inclusiv demiterea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD. Rafuiala politica s-a oprit, cel putin in spatiul public, insa episodul s-a concretizat prin chemarea edilului Capitalei la Parchet, unde a dat declaratii in fata procurorilor.

Si in Parlament audierea ministrului de Interne a fost o provocare. PSD a refuzat constituirea unei comisii de ancheta si a folosit toate metodele pentru a amana convocarea lui Carmen Dan in comisiile parlamentare. In final, cand aceasta s-a prezentat, a tinut discursuri politice acide, refuzand sa raspunda la intrebari pe motiv ca informatiile sunt secrete.

Violentele din 10 august: Audieri de ochii lumii, cu jigniri si afirmatii incalificabile de la senatorii PSD

PSD vrea sa interzica protestele, Jandarmeria sa-si ancheteze victimele

In schimb, cei de la PSD au folosit aceste audieri pentru a face primii pasi pentru interzicerea protestelor.

Mai exact, vor sa modifice Legea Adunarilor Publice astfel incat in Piata Victoriei sa nu mai poata avea loc manifestatii, dar si sa interzica, practic, protestele #Rezist. Cei de la PSD sustin ca aceste manifestatii sunt ilegale, pentru ca nu au autorizatie, dar ca o portita din actuala lege totusi le permite, asa ca vor sa o inchida.

Totodata, Carmen Dan a anuntat ca, personal, va initia o lege astfel incat sa nu mai existe "vreodata" posibilitatea ca interventia Jandarmeriei sa fie anchetata, asa cum se intampla acum. Si sefii Jandarmeriei au vorbit despre necesitatea schimbarii legislatiei dupa care functioneaza institutia, dorind ca jandarmii sa primeasca puteri de organe de cercetare penala. Adica, daca ceea ce vor ar fi acum in vigoare, jandarmii care au lovit cetateni ar putea sa-si ancheteze propriile victime.

PSD vrea sa interzica protestele in Piata Victoriei, anunta modificari la Legea adunarilor publice si vrea reglementarea Internetului

Dancila si PSD spun lumii ca protestatarii erau drogati si platiti sa dea jos Guvernul. Cine ii crede?

Nu in ultimul rand, in ciuda tuturor imaginilor si marturiilor care atesta abuzurile jandarmilor, liderii Guvernului si ai coalitiei PSD-ALDE continua sa sustina, fara dovezi, si la cele mai inalte niveluri, ca protestatarii erau drogati si platiti din afara sa dea jos "guvernul legitim al Romaniei".

Astfel de afirmatii a facut premierul Viorica Dancila la intalnirile cu lideri europeni, la Bruxelles si Strasburg, chiar in urma cu o saptamana.

Discursul oficialilor romani este primit insa cu neincredere de liderii europeni si lumea intreaga. Europarlamentari, artisti si publicatii de renume mondial au vorbit in detaliu despre reprimarea protestului pasnic de la Bucuresti, precum si despre problemele morale si legale ale membrilor Guvernului si liderilor partidelor care il formeaza.

Cel mai recent astfel de mesaj de sustinere a venit de la trupa U2. Intr-un concert sustinut la Amsterdam pe 7 octombrie, in timpul melodiei "Pride in the name of love", pe ecranele uriase au rulat si imagini de la "Revolutia luminii" - protestele #rezist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#protest diaspora ancheta violente jandarmi, #PSD interzicere proteste, #Jandarmerie abuzuri violente protest , #protest Diaspora
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza hello
hello
rank 5
Sa speram ca vor acuza macar pe sefii jandarmeriei si pe cei care au