Orban cere audierea ministrului de Interne in Parlament si acuza Jandarmeria ca a devenit instrument de represiune

Sambata, 11 August 2018, ora 14:07
2401 citiri
Orban cere audierea ministrului de Interne in Parlament si acuza Jandarmeria ca a devenit instrument de represiune
Foto: Arhiva Facebook/Ludovic Orban

Presedintele PNL, Ludovic Orban, cere audierea, in Parlament, a ministrului de Interne Camen Dan, a sefului Jandarmeriei Romane si a prefectului Capitalei, in urma violentelor de la protestele de vineri. Liderul liberalilor spune ca astfel de masuri sunt absolut necesare, de vreme ce actuala putere politica a transformat fortele de ordine in instrumente de represiune a poporului roman.

Intr-o conferinta de presa, Ludovic Orban a spus ca ceea ce s-a petrecut in Piata Victoriei e foarte grav si PNL sustine adoptarea de masuri ferme, in acest caz.

"Jandarmeria a actionat in contradictie cu legea. Nu a existat motiv de interventie in forta, nici macar noaptea, dupa 23.00. Dar oricum pana atunci s-a intervenit cu gaze in zone unde cetatenii erau pasnici. Rolul interventiilor era sa creeze contrareactii din partea oamenilor pasnici. Nu s-au creat aceste contrareactii.

Interventia cu tunuri de apa si efective sporite n-a avut temei. Nu era in pericol cladirea Guvernului. Nu erau in pericol efectivele de jandarmi. A fost o interventie premeditata acolo, planificata pentru a-i intimida pe romani si pentru a le interzice dreptul la protest.

Dispersarea s-a facut fara avertizare cu semnale lumnioase si sonore. Trebuie sa exista macar 2 semnale sonore si cu rachete luminoase rosii. Acestea nu au existat.

Fugarirea cetatenilor pasnici a continuat si dupa dispersarea multimii, timp de 2 ore, pe toate starazile care pleaca din Piata Victoriei. Oamenii au fost batuti si acolo.

Este un eveniment de o gravitate fara precedent. De 28 de ani impotriva romanilor nu s-au mai folosit fortele de ordine ca instrument de represiune. Ordinul dat de Dragnea e un atac fara precedent impotriva democratiei, a drepturilor fundamentale si ale celor care nu sunt de acord cu puterea. Puterea a demonstrat ca nu are nimic de-a face cu democratia", a spus Ludovic Orban.

Presedintele Partidului Liberal a spus si ce masuri va lua partidul pentru a lamuri situatia.

"Le-am cerut colegilor nostri Marcel Bela si Ovidiu Raetichi sa solicite convocarea comisiilor de aparare din Camera Deputatilor si din Senat, pentru audiere ministrului de Interne Carmen Dan, a sefului Jandarmeriei si a Prefectului Capitalei. De asemenea, ar trebui ascultati toti oamenii care au fost agresati si au avut de suferit in urma evenimentelor din Piata Victoriei", a mai spus Ludovic Orban.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#reactie PNL violente Piata Victoriei, #audiere Carmen Dan parlament, #Ludovic Orban PNL violete protest , #protest Diaspora