Protestatar: Un jandarm lovea multimea cu o bucata de gard, altul mi-a spus ca este stare de razboi

Luni, 20 August 2018, ora 17:19
7461 citiri
Protestatar: Un jandarm lovea multimea cu o bucata de gard, altul mi-a spus ca este stare de razboi
Foto: Ziare.com

Mai multe persoane s-au prezentat luni la Parchetul General, pentru a depune plangeri penale in legatura cu interventia jandarmilor in timpul protestului diasporei din Piata Victoriei.

Unul dintre protestatari a declarat ca un jandarm lovea oamenii cu o bucata de gard, iar un altul i-a spus ca este stare de razboi si nu are ce cauta in Piata Victoriei.

"In partea frontala a Guvernului, au inceput oamenii sa alerge. Atunci s-a dat prima data cu gaze. M-am dus sa vad de ce se da cu gaze si care este situatia. Disparusera cateva bucati din gard. Jandarmii care au fost la gard au fost schimbati de catre un alt pluton, care era condus de un jandarm mai in varsta, nu stiu ce era, cu doua trese pe umar, locotenent sau ce era, care era foarte nervos si iritat. L-am intrebat de ce este asa iritat si m-a injurat.

Ce facea el acolo? Pe langa faptul ca ii coordona pe jandarmi si dadea indicatii, cu o bucata de gard desprinsa a inceput sa dea in multime, sa loveasca multimea cu gardul. L-am chemat pe un jandarm de la 'Dialog' si i-am spus ca este provocator ce face si acel jandarm mi-a spus ca este stare de razboi si ca nu am ce cauta acolo", a declarat barbatul, care sustine ca este cercetator.

O alta persoana care a depus plangere la Parchet a afirmat ca a avut un atac de panica dupa ce jandarmii au dat cu gaze lacrimogene.

"Am fost prima care a iesit pe targa din Piata. Vorbeam cu un cetatean care era langa mine si, la un moment dat, am fost gazata. Am intrat in panica, ma usturau ochii, gatul si am facut atac de panica, pentru ca am fost luata prin surprindere.

Consider ca au vrut sa sperie multimea. Voi cere daune. Eu vreau sa ma intorc in Romania, intr-o tara civilizata, cu legi care se respecta. Nu sunt de acord ca cei din Parlament sa conduca cu atatea dosare penale. De patru ani traiesc in strainatate ca asistenta medicala la o companie in Berlin", a spus femeia.

Procurorii militari au deschis un dosar in care s-a inceput urmarirea penala in rem pentru savarsirea infractiunilor de purtare abuziva, abuz in serviciu si neglijenta in serviciu in legatura cu modul de interventie a jandarmilor in timpul protestului din 10 august.

Pana duminica, la Parchet au fost depuse 291 de plangeri din partea persoanelor care au avut de suferit in urma interventiei jandarmilor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#violente protest diaspora, #gaze jandarmi protest diaspora , #protest Diaspora