Zeci de mii de romani au iesit iar in strada: Nu plecam pana nu plecati! Demisia! (Foto & Video)

Sambata, 11 August 2018, ora 23:48
91988 citiri
Zeci de mii de romani au iesit iar in strada: Nu plecam pana nu plecati! Demisia! (Foto & Video)
Foto: Ziare.com/Alex Nistor

Zeci de mii de romani au iesit din nou in strada, sambata, in tara si in strainatate, pentru a cere demisia Guvernului Dancila. Spre deosebire de acum 24 de ore, manifestatiile de azi nu au fost marcate de violente.

Noul protest a fost organizat sub sloganul "Nu plecam pana nu plecati!".

"PSD-ALDE a aratat aseara ca legitimitatea lor se impune prin violenta asupra cetatenilor. Pentru ca vrem sa ne exprimam liber, pentru ca vrem sa fim auziti si pentru ca vrem sa ramanem liberi, ne vedem din nou in Piata Victoriei. Nu ne intimidati, nu ne este frica, puterea suntem noi! Plecati pana nu omorati pe cineva!", este mesajul de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Inca de la ora 15:00 zeci de oameni venisera in fata Guvernului. Numarul participantilor a crescut constant, zeci de mii de oameni alaturandu-se manifestatiei.

Jandarmii au fost si ei prezenti in numar mare, dar mai putini decat in seara precedenta. Protestatarii le-au dat oamenilor legii flori, pentru a le arata ca ei vor sa demonstreze pasnic.

S-a scandat impotriva PSD si a guvernului Dancila si in alte orase din tara (Cluj Napoca, Sibiu, Constanta, Iasi, Craiova, Bacau sau Timisoara) sau din strainatate (Londra sau Zurich).

Iata filmul zilei in care, in Romania, s-a incercat uciderea libertatii - cum s-a transformat un protest pasnic intr-un teatru de razboi (Foto si Video)

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea protestelor de sambata Nu plecam pana nu plecati!:

Vezi aici toate stirile despre proteste

23:45 - Mii de oameni sunt inca in Piata Victoriei, chiar daca majoritatea se indreapta spre case. Mesajul lasat in urma este "Maine umplem piata cu pancarte".

Foto: Ziare.com

23:40 - Razvan Stefanescu, soferul masinii cu placute suedeze, este imbratisat in Piata Victoriei. "Il iubesc, deja e un brand M**E PSD", spune o doamna.

23:30 - Politistul Marian Godina spune ca DIICOT ar trebui sa se autosesizeze in cazul lui Cristian Birdac, angajat al Guvernului Romaniei, care a scris pe Facebook ca protestatarii trebuiau "mitraliati". "Il sesizam noi, daca nu", a scris Godina. Dupa ce a vazut reactiile virulente la adresa sa, Birdac a sters postarea.

23:35 - Seniorul Mihai Sora (101 ani), unul dintre cei mai iubiti si respectati protestatari #Rezist, a fost primit cu aplauze in Piata Universitatii.

Foto: Ziare.com

23:22 - Si craiovenii au marsaluit pe strazi, flancati de jandarmi. In Cetatea Baniei, care i-a dat tarii pe ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, si pe vicepresedintele Senatului Claudiu Manda, s-a strigat din rasputeri: "PSD, ciuma rosie!".

23:10 - Prin Brasov s-a strigat pe mii de voci "PSD, ciuma rosie" si "Iesiti din casa, daca va pasa!".

23:00 - Ultimele estimari arata ca in Piata Victoriei au fost in seara asta circa 65.000 de manifestanti care au scandat, au cantat si au cerut la unison demisia guvernului Dancila. Multi dintre protestatari au dat dovada in diverse moduri ca au simtul umorului.

22:50 - In fata sediului PSD din Sibiu protestatarii au huiduit si au scandat: "Guvern de hoti si de mafioti!".

22:53 - Zeci de mii de oameni protesteaza in continuare in Piata Victoriei. Pe cladirea din fata guvernului este proiectat mesajul "Sa va fie frica, poporul se ridica!". Se scandeaza frecvent mesajul antiPSD de pe placutele masinii suedeze.

22:48 - La Bacau, tinari si batrani, parinti si copii, au strigat in strada "Nu vrem sa fim condusi de hoti". A fost a doua seara de proteste.

22:40 - Si actrita Oana Pellea a fost la protest, ca de obicei.

22:38 - Numarul manifestantilor din Piata Victoriei a fost estimat oficial de Jandarmerie la 50.000, au declarat surse pentru unul dintre corespondentii Ziare.com.

22:35 - Un protestatar prezent in studioul Realitatea TV a aratat proiectilul pe care si l-a scos singur din gamba, dupa incidentele de seara trecuta. "Mi s-a prins in blugi. Daca n-aveam pantaloni nu stiu ce se intampla. Exact disperarea pe care am simtit-o la Colectiv am simtit-o si aseara. Ne-am calcat in picioare la Antipa", a declarat el in direct.

22:34 - ISU Bucuresti-Ilfov anunta ca "pana in acest moment au fost gestionate 12 situatii de urgenta, in urma carora 2 persoane au fost transportate la spital (la Elias ambele, fara a fi vorba de agresiuni) ". Astfel, un barbat de 20 de ani a prezentat dureri toracice, iar o femeie de 29 ani a avut stare de ameteli. Alte probleme medicale: atac de panica, hipertensiv, plaga la nivelul mainii.

22:24 - Mii de ieseni au marsaluit pe strazi, cerand demisia guvernului.

22:10 - Si romanii din Zurich au iesit in strada.

22:08 - Multi dintre protestatari dau dovada de simtul umorului prin mesajele pe care le afiseaza pe pancarte sau tricouri.

Foto:Ziare.com

22:02 - In Piata Victoriei din Bucuresti s-au aprins din nou luminile telefoanelor mobile. Estimarile arata ca s-ar afla in zona intre 30 si 50.000 de protestatari. Este greu de estimat corect pentru ca oamenii vin si pleaca, iar multi dintre ei stau la distanta de Palatul Victoria, de teama gazelor lacrimogene.

In apropierea sediului Guvernului sunt autocare pline de forte de ordine gata sa intervina, informeaza Realitatea TV.

22:00 - Si la Londra se protesteaza. Se canta "Romania, te iubesc!". Nu lipseste pancarta cu "M**E PSD". "Vrem acasa", scrie pe o alta pancarta.

21:50 - Passport Productions posteaza imagini de la interventia brutala a jandarmilor de vineri seara, imagini care ar putea fi folosite ca probe in dosarele deschise de procurorii militari.

21:40 - Si la Iasi se protesteaza pe strazi. Manifestantii sunt insotiti si de copii. Se scandeaza impotriva PSD.

21:45 - Si pe strazile din Timisoara rasuna "slagarul antiPSD". Protestatarii marsaluiesc prin oras si flutura steaguri.

21:40 - Si protestatarii din Cluj Napoca s-au asezat pe asfalt, pentru a arata ca nu sunt agresivi. Se scandeaza celebrul mesaj scris pe placutele masinii inmatriculate in Suedia.

21:30 - In Constanta sunt circa 1.000 de protestatari.

21:22 - In Piata Victoriei a venit si Tudor Chirila.

Foto:Ziare.com

21:14 - Un tanar a fost extras dintre protestatari si dus de jandarmi la duba. Imaginile au fost transmise de Realitatea TV.

Jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, transmite unul dintre corespondentii Ziare.com in Piata Victoriei.

21:10 - Piata Victoriei s-a umplut cu manifestanti. Realitatea TV estimeaza ca in apropierea Guvernului si pe stradutele limitrofe ar fi circa 40.000 de protestatari. Pe cladirea din apropierea Palatului Victoria a fost proiectat mesajul "Dancila, demisia!".

Foto: Ziare.com

21:01 - Pe pagina de Facebook a Politiei Rutiere Bucuresti au fost puse imagini cu presupusii agresori ai tinerei jandarmerite, care se pare ca ar fi fost identificati. Ulterior, unul dintre barbati a dezmintit, spunand ca el era la Craiova.

21:00 - In Piata Victoriei se flutura steaguri, se sufla in vuvuzele si se cere demisia Guvernului Dancila.

Foto: Ziare.com

20:56 - Mai multi parlamentari USR sunt in Piata Victoriei, alaturi de protestatari. Atmosfera in piata e foarte relaxata, protestatarii discuta in liniste cu jandarmii din fata lor, transmit corespondentii Ziare.com.

20:51 - In Piata Victoriei protestatarii au aprins luminile telefoanelor mobile. Peste 10 minute se va canta, probabil, imnul, asa cum se obisnuieste la protestele #Rezist.

20:50 - Realitatea TV estimeaza ca la aceasta ora sunt in Piata Victoriei circa 20.000 de oameni. Acestia sunt pasnici si scandeaza lozinci impotriva Guvernului. "Demisia! Demisia!" se scandeaza cel mai des.

Foto: Ziare.com

20:45 - Pe Internet protestatarii agresati de jandarmi vineri seara continua sa posteze povesti impresionante.

20:42 - In toata tara au iesit in strada circa 15.000 de protestatari, informeaza Digi24. In Bucuresti se scandeaza "Hotii!" si "M**E PSD!", relateaza corespondentii Ziare.com.

20:32 - In Piata Victoriei protestatarii au venit cu trandafiri pentru jandarmi, transmite corespondentul Ziare.com.

20:30 - La Brasov si Sibiu protestatarii marsaluiesc prin oras. La Iasi sunt circa 3.000 de oameni in strada, relateaza Digi24. "Uniti salvam toata Romania" se scandeaza la Sibiu.

20:25 - Prezent in Piata Victoriei, Ludovic Orban a declarat la Digi24 ca nu poate intelege "interventia nebuneasca" de aseara a jandarmilor si spune ca Parlamentul va trebui sa ancheteze deciziile luate de "lantul de comanda" de la MAI.

20:20 - La Constanta se protesteaza in fata Prefecturii. Ca si la Bucuresti, participa la protest si copii.

20:15 - Toate strazile care dau in Piata Victoriei au fost inchise de politie, nicio masina nu mai poate ajunge acolo.

20:10 - O doamna imparte masti medicinale in Piata Victoriei. Din pacate, ele nu ajuta foarte mult in cazul in care jandarmii folosesc din nou gazele lacrimogene iritante, asa cum au facut vineri.

Foto: Ziare.com

20:05 - In Piata Victoriei a venit si scriitorul Mircea Cartarescu. Au mai fost zariti Teodor Paleologu si Ludovic Orban.

Foto:Ziare.com

20:00 - In Piata Victoriei sunt circa 8.000 de persoane, conform Realitatea TV. Se scandeaza "Demisia!" si "Hotii!". Multi dintre protestatari s-au asezat pe asfalt cu spatele la Guvern, pentru a demonstra astfel ca nu intentioneaza sa atace Palatul Victoria. "Asa se vede care sunt instigatorii - cei care nu stau jos", spune una dintre protestatare.

Foto:Ziare.com

19:57 - Protestatarii scandeaza "Fara violenta!" si "Unitate!". La indemnul "Jos! Jos!", ei se asaza pe asfalt pentru a le arata jandarmilor ca nu sunt huligani.

19:51 - La Girafa, in fata Muzeului Antipa, oamenii se joaca cu copiii, cu cainii, rad, stau pe iarba. Atmosfera este ca la un picnic. Asa cum era, de altfel, si vineri seara inainte sa fie alungati cu lacrimogene.

19:48 - Sunt proteste in aceasta seara si in alte orase, printre care Cluj Napoca, Sibiu, Constanta, Piatra Neamt, Galati sau Timisoara.

Foto:Ziare.com

19:46 - Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania (AZIR) condamna agresiunile jandarmilor asupra jurnalistilor.

"Agresarea, evacuarea sau retinerea jurnalistilor in exercitiul functiunii incalca drepturi constitutionale inscrise in art.30 si 31, precum si numeroase prevederi ale legislatiei si reglementelor europene privitoare la libertatea presei", arata reprezentantii asociatiei.

19:45 - Dupa cele intamplate aseara a aparut pe Facebook si Ghidul "Ce trebuie sa faci in caz de atac cu gaze lacrimogene".

19:41 - Internautii continua sa transmita live pe Facebook imagini din Piata Victoriei. Protestatarii sunt pasnici.

19:40 - Protestatarii au gasit tot felul de metode prin care sa ii indemne si pe altii sa iasa in strada.

19:33 - Protestatarii si-au facut chiar azi pancarte, avand in vedere ca mesajele sunt adresate jandarmilor.

19:30 - Sunt prezenti oameni din toata tara, precum si romanii care locuiesc in strainatate si s-au intors in tara special pentru protest. Ei tin ridicate steagurile tarilor in care au plecat sa-si construiasca o viata mai buna, departe de prieteni si de familie.

19:13 - Sunt in jur de 3.000 de oameni in Piata Victoriei care cer demisia Guvernului si a celor responsabili pentru violentele de vineri seara.

18:52 - Jandarmii anunta ca au gasit asupra unui tanar un cutit, iar un alt barbat a devenit violent cu fortele de ordine, fiind nemultimit de masurile de delimitare a spatiului in care se desfasoara protestul, si a fost amendat cu 500 de lei, a transmis Jandarmeria Bucuresti.

18:43 - Circulatia a fost oprita in Piata Victoriei, unde numarul participantilor ajunge la 2.000 de suflete. Se mai circula doar pe artera din fata Guvernului.

18:27 - In jur de 700 de oameni sunt acum in Piata Victoriei si striga "demisia"!

18:24 - Mai multe organizatii civice au transmis un comunicat comun in care cer demisia Guvernului Dancila si a tuturor celor responsabili pentru cele intamplate aseara: "Ati trecut de linia rosie! Plecati!".

"Le transmitem cu fermitate ca nu exista violenta legitima a statului (asa cum s-au exprimat in conferinta de presa de astazi) impotriva copiilor si cetatenilor pasnici care s-au sufocat cu gaze si au fost vanati si incoltiti aseara, impotriva jurnalistilor romani si straini care isi faceau meseria si nici impotriva propriilor angajati trimisi nepregatiti si neprotejati in mijlocul unor persoane violente pe care s-au dovedit incapabili sa le indeparteze si retina", arata organizatiile.

18:21 - Protestatarii au pus flori in gardul Guvernului - floarea soarelui si trandafiri roz - si au impartit si jandarmilor flori.

18:09 - Abuzurile jandarmilor impotriva jurnalistilor care isi faceau meseria vineri seara sunt foarte multe. Dupa cazul jurnalistilor austrieci, pentru ranirea carora chiar cancelarul Austriei a cerut explicatii, dar si a jurnalistului HotNews si a multor altora, jurnalista Ioana Moldova povesteste care a fost experienta ei cu fortele de ordine.

"Vazand jandarmii in fuga, am ridicat mainile sus, aparatul intr-o mana si legitimatia de presa la vedere in cealalta. Eram singura in acea zona. Dintr-un grup mic de jandarmi de langa mine, unul s-a apropiat si mi-a dat un jet de gaz din butelie direct in ochi de la o distanta de cativa centimetri. Nu mai vedeam mare lucru. Trecand pe langa ei le-am zis:

- Mi-ati dat direct in ochi.

A venit raspunsul unuia dintre ei:

- Si ce voiai, sa te fut? Proasta dracu, cine te-a pus sa vii sa faci poze?

In timp ce incercam sa ma indepartez cat mai repede de ei, auzeam vocea jandarmului care continua sa ma injure", povesteste Ioana Moldovan.

18:04 - "Imi doresc o tara libera, imi doresc ca dl Dragnea sa isi dea demisia, nu vreau sa fiu condusa de penali si mi-as dori ca ai mei copii sa nu plece din tara", a declarat, la Realitatea Tv, o femeie.

Ea a precizat ca nu a fost vineri la protest, dar cand a vazut ce au facut jandarmii a simtit nevoia sa fie prezenta in Piata, sa arate ca ea nu sustine un astfel de comportament al autoritatilor impotriva propriilor cetateni.

17:57 - In jur de 500 de persoane sunt acum in Piata Victoriei.

Oamenii striga "nu plecam", sufla in vuvuzele si cer demisia celor care au comis abuzuri si violente.

m

17:50 - Pe Facebook circula imagini cu oameni care isi cumpara masti de protectie si ochelari pentru a se echipa pentru protestul de sambata seara. Oamenii precizeaza ca nu au facut asta pentru ca au ganduri instigatoare, ci pentru ca nu vor sa protesteze pasnic, insa fara sa-si mai expuna plamanii si ochii la experientele traumatizante de vineri.

17:42 - Vicepremierul Paul Stanescu, cel care ii tine locul Vioricai Dancila cat aceasta este in concediu, a spus ca vineri, in viziunea sa, a fost vorba despre o batalie intre statul de drept si "fortele oculte ale statului paralel". El crede ca acest "razboi va continua" si ca miza entitatii paralele din fruntea statului paralel ar fi schimbarea Guvernului Dancila. Amintim ca primele doua guverne PSD-ALDE au fost date jos chiar de coalitie, la dorinta lui Liviu Dragnea, primul chiar prin motiune de cenzura initiata de social-democrati impotriva propriului premier.

17:38 - Deputatul USR Lucian Viziteu, membru in Comisia SRI din Parlament, a anuntat ca va cere Serviciului sa faca publice comunicarile pe care le-a transmis institutiilor cu abilitati si responsabilitati in situatia de la protestul de vineri seara.

17:34 - Carmen Dan tine prima conferinta de presa dupa violentele de vineri seara. Spune ca Jandarmeria nu poate fi acuzata doar pentru ca a respectat legea si ca ea nu a dat niciun fel de ordin, chiar daca si-a intrerupt concediul si s-a dus la sediul MAI.

"Orice om normal a putut vedea ca actiunea jandarmilor in forta a fost justificata", sustine Carmen Dan.

Citeste aici toata declaratia ministrului de Interne

17:03 - Scriitorii iau atitudine dupa violentele de vineri.

"Sa terminam o data pentru totdeauna cu protestele de strada! Este scopul ultim al violentei incredibile a jandarmilor in noaptea trecuta. A fost o actiune de intimidare pe termen lung a demonstrantilor pasnici. Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultrasilor, care-a 'justificat' agresiunea fortelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, cand minerii au 'curatat de golani' Piata Universitatii", e mesajul scris de Mircea Cartarescu pe Facebook.

Profesorul si scriitorul Radu Vancu a scris: "Orice reactie de asemenea amploare si violenta a Jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai inalt nivel. Regimul Dragnea a inteles ca a pierdut lupta in Parlament - a inteles ca legile justitiei si cele penale nu vor iesi cum vor ei - si a ales ca, din abuziv, sa devina represiv. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv".

Si Ana Blandiana afirma pe Facebook ca odata cu aceste actiuni violente "ne-am reintors in 1990, sau poate inainte..." si ii indeamna pe romani sa nu se teama, "protestele sunt singurul mod de a ne dovedi ca suntem vii".

16:41 - Oamenii continua sa vina in Piata insotiti de copii sau cu bebelusi in carucioare. Nu interventia jandarmilor ii sperie, ci ce ar insemna pentru viitor daca ei acum nu si-ar sustine principiile.

Foto: Daniel, Elena si George Bondoc

16:36 - Toti cei care au fost raniti sunt indemnati pe retelele sociale sa se prezinte la Institutul Medico Legal sa obtina certificat medico-legal.

16:27 - Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a scris pe Twitter ca se asteapta la o clarificarea completa a faptelor in urma carora jurnalisti ai televiziunii de stat ORF au fost raniti de jandarmi in Piata Victoriei din Bucuresti.

"Libertatea de expresie asociata cu libertatea presei sunt libertati fundamentale ale Uniunii Europene, in care noi credem si care trebuie aparate neconditionat", a subliniat cancelarul austriac, adaugand: "Condamnam confruntarile violente din Bucuresti in urma carora multi demonstranti si jurnalisti au fost raniti. Asteptam clarificarea completa a acestor fapte. Cameramanului ranit al ORF ii doresc o recuperare rapida", a scris Sebastian Kurz.

16:21 - Cei de la Coruptia Ucide anunta ca pe Reddit se face o lista cu toate filmuletele care au surprins imagini cu abuzurile jandarmilor. Lista poate fi accesata AICI.

16:12 In Piata Victoriei sunt in jur de 200 de persoane deja. Majoritatea sta la umbra in fata Muzeului Antipa.

15:40 - Au avut deja loc imbranceli in Piata Victoriei, dupa ce unul dintre protestatari a zgaltait gardul de protectie. Barbatul a fost ridicat de jandarmi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#protest diapora jandarmi bataie, #nou protest Piata Victoriei violente jandarmi , #protest Diaspora