Violentele din 10 august: Cine o poate determina pe Carmen Dan sa nu mai blocheze ancheta prin secretizare?

Luni, 10 Septembrie 2018, ora 10:40
19099 citiri
Violentele din 10 august: Cine o poate determina pe Carmen Dan sa nu mai blocheze ancheta prin secretizare?
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Ancheta penala in dosarul 10 august este mult ingreunata de secretizarea unor documente, de aceea, trebuie pusa presiune publica asupra ministrului Carmen Dan in vederea desecretizarii acelor acte oficiale, fara de care nu se poate infaptui justitia rapid si corect, considera Adrian Baboi Stroe, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Nu este prima voce care spune raspicat acest lucru, dupa ce procurorul general, Augustin Lazar, a admis public ca dosarul violentelor din 10 august merge greu din cauza ca MAI si Jandarmeria au secretizat documente.

Paradoxal, painea si cutitul stau in mana unuia dintre cei considerati a fi principalii responsabili pentru numarul mare de victime de la protestul Diasporei, ministrul Carmen Dan. Totul se intampla in conditiile in care, potrivit cadrului legal in vigoare, este interzisa secretizarea "informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii".

Intrebat daca exista o ratiune pentru care respectivele documente au fost secretizate sau a fost o chestiune premeditata pentru intarzierea procedurilor, Adrian Baboi-Stroe, director executiv la Platforma Romania 100 si fost secretar de stat in Ministerul Justitiei (Guvernul Ciolos), a subliniat: "Observam ca secretizarea acestor documente ingreuneaza foarte mult desfasurarea actelor de urmarire penala, deci avem un efect clar".

De asemenea, intrebat daca cele 770 de persoane care au depus plangere in dosar pot face ceva pentru a o convinge pe Carmen Dan sa dea drumul documentelor, Adrian Baboi-Stroe a raspuns afirmativ.

"Sigur ca da. Cadrul legal permite oricarei persoane fizice sau juridice sa conteste in contencios administrativ clasificarea unui anumit document. Numai ca aceasta este o procedura destul de consumatoare de timp, deci va dura. Daca ne intereseaza celeritatea actelor de urmarire penala, evident ca asta nu este o solutie.

Importanta este procedura de declasificare, care trebuie aplicata in bloc pentru documentele care sunt relevante pentru infaptuirea justitiei. Asta este solutia corecta si ea sta in mana conducatorului institutiei, a doamnei ministru Carmen Dan", a subliniat fostul secretar de stat.

Citeste mai multe despre: Violentele din 10 august: Carmen Dan a ingreunat ancheta secretizand documente. Ce pot face victimele Jandarmeriadei

Si daca, totusi, Carmen Dan refuza sa deblocheze ancheta, ar putea-o cineva convinge, de exemplu Avocatul Poporului?

"Dupa cum am vazut pana acum, Avocatul Poporului este foarte selectiv in modul lui de a se activa. Dansul ar putea interveni, in sensul ca ar putea efectua o actiune de control si analiza pe situatia respectiva si sa emita un raport, dar care nu are o valoare juridica constrangatoare pentru cei in cauza. Deci Avocatul Poporului nu este o ruta valabila pentru a rezolva problema", a explicat Adrian Baboi-Stroe.

In opinia directorului executiv al Platformei Romania 100, solutia ar fi presiunea publica.

"Trebuie pusa presiune politica de fapt, nu trebuie sa ne ferim sa spunem asta. Presiune publica, politica, asupra doamnei ministru. Desigur, persoanele lezate (cei peste 700 de oameni care au depus plangeri penale) trebuie sa faca uz de posibilitatea de a initia actiuni in contencios administrativ, in care sa ceara desecretizarea acelor documente fara de care nu se poate infaptui justitia rapid si corect.

Dar mai trebuie spus un lucru: Am observat ca atunci cand le serveste intereselor lor politice (majoritatii guvernamentale - n.red.), sunt foarte iuti la desecretizari. Imediat desecretizam protocoale. Avem un consilier al premierului Dancila care a publicat pe pagina de Facebook un document secret. Deci pentru ei, pentru interesele lor se poate. Atunci cand e vorba de interesele a 770 de oameni, atunci cand s-a incalcat un drept fundamental - dreptul la intrunire publica - nu mai e aceeasi graba.

Observam ca PSD are un dublu discurs. Este marele campion al apararii drepturilor fundamentale numai pentru persoanele urmarite penal si pentru infractori, dar nu mai e asa de interesat de drepturile altor cetateni, care sunt la fel de importante. Si acest dublu standard trebuie amendat in permanenta", a mai explicat acesta.

Nici dinspre Parlament nu vine vreo speranta, pentru ca majoritatea PSD-ALDE, sustinuta de UDMR, a blocat pana acum orice initiativa de anchetare a evenimentelor din 10 august, inclusiv audierea celor direct implicati.

"Juridic vorbind, comisiile parlamentare nu pot obliga Ministerul de Interne sa desecretizeze documentele, dar, repet, trebuie creat un efect cumulat de presiune si dinspre partile vatamate, si din partea parlamentarilor, si din partea opiniei publice, in general", a conchis Adrian Baboi-Stroe.

Jandarmeriada va fi dezbatuta si in Parlamentul European

Inca de acum trei saptamani, Opozitia a cerut vehement desecretizarea documentelor, iar USR a anuntat ca, in caz contrar, se va adresa instantei.

Printre intrebarile ramase pana acum fara raspuns sunt "Cine si de ce a dat ordinul pentru a fi aduse la Bucuresti unitati din Dolj, Prahova si alte doua judete?", "Cum a ajuns jandarmerita sa fie agresata si sa i se fure pistolul?" sau "A fost sau nu intrunit comitetul operativ?".

Pe de alta parte, exista prevederi legale explicite care interzic secretizarea unor informatii cu scopul ascunderii incalcarii legilor, orice cetatean putand contesta o astfel de decizie.

Legea nr. 182 din 2002 privind protectia informatiilor clasificate:

Art. 24 - (5) Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului la informatiile de interes public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezarii altor interese legitime.

Art.33 - Este interzisa clasificarea ca secrete de serviciu a informatiilor care, prin natura sau continutul lor, sunt destinate sa asigure informarea cetatenilor asupra unor probleme de interes public sau personal, pentru favorizarea ori acoperirea eludarii legii sau obstructionarea justitiei.

Art.20 - Orice persoana fizica sau juridica romana poate face contestatie la autoritatile care au clasificat informatia respectiva, impotriva clasificarii informatiilor, duratei pentru care acestea au fost clasificate, precum si impotriva modului in care s-a atribuit un nivel sau altul de secretizare. Contestatia va fi solutionata in conditiile legii contenciosului administrativ.

De asemenea, Legea nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informatiile de interes public prevede la art. 13 ca "Informatiile care favorizeaza sau ascund incalcarea legii de catre o autoritate sau o institutie publica nu pot fi incluse in categoria informatiilor clasificate si constituie informatii de interes public".

In ciuda eforturilor depuse de majoritatea PSD-ALDE, scandalul declansat prin reprimarea brutala a mitingului din 10 august este departe de a se incheia, si nu doar din punct de vedere penal, ci si politic, el urmand sa fie subiect de dezbatere chiar si in Parlamentul European.

Citeste mai multe despre: Violentele de la protestul din 10 august vor fi dezbatute in plenul Parlamentului European

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Carmen Dan secretizat documente, #documente secretizate protest 10 august , #protest Diaspora