Ziarul Universitatii Cornell scrie cum un student de-al lor a fost calcat pe cap la protestul pasnic din 10 august

Vineri, 24 August 2018, ora 11:17
13472 citiri
Ziarul Universitatii Cornell scrie cum un student de-al lor a fost calcat pe cap la protestul pasnic din 10 august
Foto: Cornell Daily Sun

Modul violent in care Jandarmeria a inabusit protestul pasnic al romanilor pe data de 10 august continua sa faca inconjurul lumii.

The Cornell Daily Sun, publicatia prestigioasei universitati omonime, povesteste pe larg despre violente dupa ce un student care urmeaza cursurile doctorale la ei a fost batut, calcat pe cap si incatusat la protest.

Publicatia precizeaza ca Radu Parvulescu, doctorand in sociologie, se afla in Romania pentru a face cercetare in legatura cu evolutia parlamentului romanesc. Pe 10 august a participat la protestul pasnic de la Bucuresti si a fost batut, incatusat, injurat si calcat pe cap.

Parvulescu a povestit pentru sursa citata ca, desi in Romania sunt proteste constante de la inceputul lui 2017, cel de acum doua saptamani a fost diferit, pentru ca a fost organizat de "romani ca el, plecati la studii sau la munca in strainatate".

"Am fost chemati sa ne intoarcem sa protestam fata de coruptia generalizata si proasta administrare care ne-au facut sa plecam", este citat tanarul, care a povestit in continuare despre cum condamnati penal sunt in functii inalte si se folosesc de ele pentru a da legi care sa-i scape de inchisoare si sa le permita sa fure "legal".

Tanarul le-a spus celor de la Cornell Sun ca nu e prima sa astfel de experienta si ca, in 2012, pe cand era student la Universitatea McGill, a participat la Montreal la protestul fata de cresterea taxelor universitare.

El mai spune si ca vede paralele intre coruptia din Romania si cea din Statele Unite, "in ce priveste brutalitatea Politiei si, mai ales, in ce priveste modul in care oameni cu bani, oligarhi, incearca sa obtina cat mai multa putere si sa legalizeze coruptia".

Parvulescu a avut si un mesaj pentru colegii sai de la Universitatea Cornell, dar si pentru americani, in general. El spune ca spera ca ei sa nu fie victimele unor astfel de represiuni ale manifestatiilor pasnice, asa cum s-a intamplat in Romania, dar si ca "pretuiesc asta si lupta sa pastreze lucrurile asa, pentru ca altfel totul poate sa se schimbe radical intr-o clipa".

Radu Parvulescu este printre cei peste 650 de romani care au facut plangere penala impotriva autoritatilor care au recurs la violente in urma cu doua saptamani. Intr-o postare pe pagina sa de Facebook din noaptea de 10 spre 11 august, Radu Parvulescu povesteste ce a trait in Piata Victoriei.

"Astazi, romani din diaspora au protestat in fata sediului Guvernului din Bucuresti fata de guvernarea corupta care schimba legislatia penala pentru a-l scapa pe seful partidului lor.

Politia ne-a dat cu gaze lacrimogene, a pus tunul cu apa pe noi, a adus cavaleria si ne-a arestat.

Doar pentru ca nu m-am dat la o parte cand Politia a venit inspre noi, am fost tras in spatele cordonului fortelor de ordine, batut, injurat, m-au calcat pe cap, m-au incatusat si m-au dus la sectie, unde mi s-a spus ca pot sa ma astept la o amenda intre 150 si 1.500 de dolari pentru ca am instigat la violente", a povestit tanarul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cornell Daily Sun violente jandarmi protest, #doctorand roman Cornell batut arestat jandarmi , #protest Diaspora