UPDATE Curtea de Apel Bucuresti declina la Tribunalul Bucuresti cererea de redeschidere a anchetei in cazul 10 august

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 10 August 2020, ora 16:02
28162 citiri
UPDATE Curtea de Apel Bucuresti declina la Tribunalul Bucuresti cererea de redeschidere a anchetei in cazul 10 august
Foto: Facebook/ Jandarmeria Romana (Arhiva)

Un magistrat de Camera Preliminara de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) va analiza luni, 10 august, cererea procurorilor DIICOT de redeschidere a urmaririi penale in cazul violentelor stradale din 10 august 2018, partea din ancheta care ii vizeaza pe sefii din Jandarmerie.

UPDATE ora 16.00 Curtea de Apel Bucuresti declina la Tribunalul Bucuresti cererea de redeschidere a anchetei in cazul 10 august.

Iata minuta- "Declinare de competenta - Admite exceptia necompetentei materiale a Curtii de Apel Bucuresti - Sectia I Penala - judecator de camera preliminara. Declina competenta de solutionare a cererii de confirmare a redeschiderii urmaririi penale, dispuse prin ordonanta nr.111/II-2/2020 din 04.08.2020 a procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in favoarea Tribunalului Bucuresti - judecator de camera preliminara.

In baza art.29 alin.5 din Legea nr.47/1992 respinge ca inadmisibila cererea de sesizare a Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.90 din Legea nr.135/2010 (Codul de procedura penala), formulata de intimatul Cucos Gheorghe Sebastian, prin aparator. Cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare in privinta dispozitiei de respingere a cererii de sesizare a Curtii Constitutionale. Definitiva in privinta restului dispozitiilor. Pronuntata in camera de consiliu, astazi, 10.08.2020, ora 15.30," este minuta Curtii de Apel Bucuresti.

UPDATE ora 14.30 Procesul s-a suspendat din nou. Dupa ce cererea de recuzare a judecatoarei Ruxandra Grecu a fost respinsa, fostii sefi ai Jandarmeriei au mai venit cu o solicitare, o exceptie: invoca necompetenta Curtii de Apel Bucuresti si cer mutarea cauzei la Tribunalul Bucuresti. Instanta a ramas in pronuntare, dar nu a fost precizata o data. Procesul a fost suspendat.

In fata Curtii de Apel Bucuresti au venit mai multe persoane care cer ca vinovatii pentru violentele de la 10 august sa fie trasi la raspundere.

UPDATE ora 13.00 Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea de recuzare a judecatoarei Ruxandra Grecu, formulata de coloneii Sebastian Cucos si Catalin Sindile. Procesul continua.

"In temeiul art. 68 alin (2) si (5) rap. la art.67 Cod procedura penala respinge cererea de recuzare a judecatorului Ruxandra Grecu de a participa in cauza avand ca obiect confirmarea redeschiderii urmaririi penale, in dosarul nr. 4102/2/2020, cerere formulata de inculpatii Cucos Gheorghe - Sebastian si Sindile Ionut- Catalin, prin aparatorii alesi. Definitiva. Cercetata in camera de consiliu si pronuntata in sedinta din data de 10 august 2020."

UPDATE ora 12.50 Procesul prin care se discuta redeschiderea anchetei 10 august a fost suspendat, potrivit unor surse judiciare. Motivul: fostii sefi ai Jandarmeriei au recuzat-o pe judecatoarea Ruxandra Grecu, iar in aceste momente se solutioneaza cererea de recuzare.

Potrivit surselor citate, initial Ruxandra Grecu s-a abtinut de la judecarea acestui dosar, atunci cand i-a fost repartizat cazul, dar cererea sa a fost respinsa. Ulterior, fostii sefi ai Jandarmeriei au recuzat-o.

Procesul, inregistrat saptamana trecuta

CAB ar fi trebuit sa ia in discutie saptamana trecuta solicitarea procurorilor DIICOT de redeschidere a urmaririi penale, insa a stabilit "termen de judecata la data de 10 august, pentru cand se citeaza intimatii care nu au termen in cunostinta", conform deciziei.

Asta dupa ce DIICOT a anuntat, la incepetul sapatamanii trecute, redeschiderea dosarului "10 August", astfel ca fostii sefi ai Jandarmeriei vor fi din nou urmariti penal. Sefa DIICOT, Giorgiana Hosu, infirma, astfel, in parte, ordonanta de clasare a cazului.

Procurorul sef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a dispus admiterea plangerilor formulate de catre petenti impotriva ordonantei din data de 26 iunie emisa in dosarul "10 August" si infirma, in parte, ordonanta.

"Infirmarea in parte a Ordonantei din data de 26.06.2020 emisa in dosarul numarul 2122/D/P/2019 cu privire la dispozitiile de clasare a cauzei sub aspectul savarsirii de catre suspectii maior Cazan Laurentiu Valentin, comisar sef de politie Chirica Mihai Dan, colonel Cucos Gheorghe Sebastian si colonel Sindile Ionut-Catalin a infractiunilor de abuz in serviciu (...), participatie improprie la purtare abuziva (...), participatie improprie la fals intelectual (...), participatie improprie la uz de fals (...), complicitate la abuz in serviciu (...) si complicitate la participatie improprie la purtare abuziva", potrivit DIICOT.

Ancheta, clasata initial

Initial, toti sefii Jandarmeriei au fost scosi de sub urmarire penala, printr-o solutie emisa pe 26 iunie 2020 tot de catre procurorul Doru Stoica, dar Giorgiana Hosu a infirmat, marti, 4 august, aceasta solutie. Este vorba de ofiterii care au coordonatoat actiunile jandarmilor: Laurentiu Cazan, Mihai Dan Chirica, Gheorghe Sebastian Cucos si Ionut Catalin Sindile.

Potrivit documentului, cu toate ca in ordonanta se retine ca doar maiorul Laurentiu Cazan a coordonat actiunile desfasurate de catre lucratorii Jandarmeriei in fapt se constata ca, atat din inregistrarile video aflate la dosar, cat si din declaratiile unora dintre martori, rezulta prezenta la fata locului si a fostilor sefil ai Jandarmeriei, Ionut Catalin Sindile si Gheorghe Sebastian Cucos.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#dosar redeschidere, #10 august dosar, #judecatori dosar , #protest Diaspora