Ziare.com

Dosarul 10 august: De ce agresorii trebuie sa-i plateasca daune morale de 10.000 de euro jandarmeritei Stefania

de Ionel Stoica
Luni, 02 Martie 2020, ora 08:28

   

Dosarul 10 august: De ce agresorii trebuie sa-i plateasca daune morale de 10.000 de euro jandarmeritei Stefania
Femeia jandarm Stefania Nistor a suferit pe 10 august 2018 un prejudiciu moral in urma actiunilor violente conjugate facute de trei dintre huliganii din Piata Victoriei, "avand de suferit nu doar fizic, ci si psihologic".

Aceasta este concluzia Judecatoriei Sectorului 1 in procesul in care 7 persoane au fost condamnate la pedepse intre 1 an si 2 ani si 8 luni cu suspendare, in dosarul agresiunii asupra Stefaniei Nistor. Doi dintre inculpati au fost condamnati si pentru uz de arma fara drept, cei care au furat arma Stefaniei Nistor. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit sentintei, huliganii implicati in acest caz nu se stiau inainte de aceste altercatii si nu au actionat conform unui plan dinainte stabilit, "ci dintr-un spirit gregar alimentat de manifestarile colective de ura si dispret indreptate impotriva jandarmilor de catre o factiune din randul protestatarilor". Despre motivele pentru care acestia au fost condamnati, la finalul articolului.

Trei dintre huligani - Gabriel-Laurentiu Ilie, Ionut-Liviu Cojoaca si Claudiu-Mihai Dobre - au fost obligati sa ii plateasca Stefaniei Nistor daune morale de 10.000 de euro. Femeia ceruse de zece ori mai mult, 100.000 de euro.

Citeste intreaga sentinta - Protestul din 10 august: Cei 7 agresori ai femeii jandarm au primit inchisoare cu suspendare

Cum au fost calculate daunele? Iata motivele.

La stabilirea cuantumului despagubirilor echivalente unui prejudiciu moral, instanta de judecata a avut in vedere urmatoarele criterii: consecintele negative suferite de cei in cauza pe plan fizic si psihic, importanta valorilor morale lezate, masura in care au fost lezate aceste valori si intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care a fost afectata situatia familiala, profesionala si sociala, "avand in vedere ca, prin aceste despagubiri cu rol compensatoriu, se urmareste o reparatie justa si echitabila a prejudiciului moral suferit".

Iata cum s-a derulat ultimul termen din acest proces - Punct final in procesul celor doi jandarmi batuti la protestul din 10 august: Regrete si daune de 100.000 de euro

A fost internata 4 zile

Potrivit datelor medicale, in urma loviturilor primite, in cazul Stefaniei Nistor leziunile traumatice au necesitat 4-6 (patru-sase) zile de ingrijire medicala, iar femeia a fost internata in perioada 11-15 august 2018 cu diagnosticul la internare: "policontuzionata".

In esenta, Stefania Nistor a suferit leziuni minore, insa pe toata suprafata corpului, in urma loviturilor aplicate de cei trei huligani cu pumnii si picioarele, iar echipamentul din dotare pe care il purta (casca, scut s.a.) a atenuat forta acestor lovituri. Potrivit declaratiei mamei tinerei, Florina Nistor, aceasta a avut echimoze pe tot corpul si dureri fizice timp de doua saptamani, iar apoi a urmat tratament cu antiinflamatoare, "astfel incat instanta va retine ca s-a cauzat si un prejudiciu de agrement".

"In acest context, in ceea ce priveste prejudiciul moral suferit de catre partea civila, instanta retine fara dubiu ca un asemenea prejudiciu exista, date fiind urmarile actiunilor violente conjugate ale inculpatilor, partea civila avand de suferit nu doar fizic, ci si psihologic", explica Judecatoria Sectorului 1.

Instanta: Trebuie sa fie un cuantum echitabil

Instanta a apreciat ca suma de 100.000 de euro, solicitata de Stefania Nistor, este insa prea mare, "in raport de contextul social-economic actual si de prejudiciul moral suferit in concret de partea civila".

Cuantumul stabilit trebuie sa fie echitabil, de natura a oferi o compensatie rezonabila, prin raportare la consecintele negative concrete suferite de partea civila pe toate planurile, insa nu poate reprezenta o imbogatire fara justa cauza, explica judecatorii.

"Instanta apreciaza ca varsta persoanei vatamate Nistor Stefania, de doar 23 de ani la momentul agresiunii, si imprejurarea ca aceasta nu avea o bogata experienta profesionala, ci se afla la inceputul carierei, au contribuit la perceperea evenimentului traumatic, in sensul ca in mod evident partea civila a resimtit temerea ca ar putea fi si pe viitor agresata in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.

Persoana vatamata nu a suferit interventii chirurgicale, nu a necesitat pentru vindecare un numar ridicat de zile de ingrijiri medicale, a putut reveni repede in activitate si nu a suferit prejudicii fizice permanente, insa a fost indiscutabil lezata psihic, prin incercarea unui sentiment de umilinta, neputinta si revolta", motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

"Pregatita sa actioneze in situatii conflictuale"

Magistratii mai precizeaza ca Stefania Nistor, prin natura profesiei sale, a fost pregatita sa actioneze in situatii conflictuale ce pot degenera in violenta verbala si fizica, "insa aceasta imprejurare nu este de natura sa diminueze socul resimtit ca urmare a agresiunii, in contextul in care violentele s-au exercitat concomitent de catre mai multe persoane, dupa ce partea civila a fost despartita de dispozitivul de jandarmi, existand un dezechilibru evident de forte, atat numeric, cat si legat de sexele persoanelor implicate, victima fiind femeie, iar agresorii barbati".

"Pe cale de consecinta, pentru a asigura dimensiunea reparatorie a daunelor morale, dar si pentru a evita crearea premiselor pentru o eventuala imbogatire fara justa cauza a partii civile, neputandu-se corecta consecintele unei fapte ilicite printr-un abuz, instanta urmeaza a admite in parte cererea formulata de aceasta cu privire la prejudiciul moral", explica magistratii cum au stabilit daunele morale la suma de 10.000 de euro.

Agresivitatea spontana, nepremeditata

In ce priveste sentintele blande date huliganilor, pedepse intre 1 an si 2 ani si 8 luni cu suspendare, instanta a motivat ca cei implicati au recunoscut acuzatiile aduse de procurori, au colaborat cu organele de cercetare in acest caz si au respectat toate obligatile impuse in timpul procesului.

In cazul a cinci dintre acestia, mai putin cei doi tineri acuzati de furtul si folosirea armei de foc, instanta a explicat ca "au actionat sub imperiul unor intense trairi colective stimulate de protestul organizat la data de 10 august 2018 si de reactia Jandarmeriei la violentele stradale".

"Astfel, agresivitatea de care au dat dovada inculpatii a fost spontana, nepremeditata, de durata redusa (actele de violenta au durat aproximativ doua minute), loviturile fiind aplicate dezordonat si nefiind vizata o anumita persoana vatamata sau o anumita zona a corpului, ca dovada ca inculpatii si-au atacat victimele din randul celor mai vulnerabili jandarmi (cei despartiti conjunctural din dispozitivul din care faceau parte)", arata Judecatoria Sectorului 1.

Momentul in care cei doi jandarmi sunt despartiti de colegii lor. O parte dintre protestatari incearca sa-i apere pe cei doi de loviturile huliganilor.

Foto: Andreea Alexandru/ Mediafax/ Hepta.ro


"Nu au actionat conform unui plan"

In plus, acestia nu se stiau inainte de aceste altercatii si nu au actionat conform unui plan dinainte stabilit, "ci dintr-un spirit gregar alimentat de manifestarile colective de ura si dispret indreptate impotriva jandarmilor de catre o factiune din randul protestatarilor".

"In acest context, nu exista in cauza nicio proba din care sa rezulte ca inculpatii s-au deplasat in Piata Victoriei cu intentia de a exercita violente, din declaratiile acestora reiesind ca si-au justificat actiunile spontane violente drept o riposta instinctiva la folosirea de catre fortele de ordine a gazelor lacrimogene," conchide Judecatoria Sectorului 1.

Au deturnat protestul Diasporei!

Instanta a explicat contextul general, faptele au fost savarsite cu ocazia unui amplu protest public desfasurat in Piata Victoriei, iar cei implicati in acest caz au deturnat fiecare scopul unei manifestatii pasnice.

"Instanta apreciaza ca inculpatii, prin actiunile lor, au creat premisele agitarii unei multimi oricum tensionate si au pus in pericol potential un numar de aproximativ 100.000 de oameni, cei mai multi dintre acestia fiind protestatari pasnici", explica magistratii.

Instanta constata ca actiunile inculpatilor au produs urmari minime in raport de conditiile de la acel moment, insa actiunile acestora au fost apte sa conduca, prin precipitarea multimii, la urmari cu mult mai grave, inclusiv decese.

"Faptele savarsite prezinta o gravitatea ridicata, implicarea in actiuni violente impotriva agentilor puterii publice intr-o zona foarte aglomerata, in apropierea unui obiectiv de securitate major, Guvernul Romaniei, in prezenta institutiilor nationale si internationale de presa, demonstrand o agresivitate ridicata a inculpatilor si o incapacitate a acestora de a-si guverna emotiile".


Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro


De ce au actionat astfel?

Cat priveste persoana inculpatilor, instanta a constatat ca acestia sunt tineri, cu pregatire scolara medie sau universitara, integrati social si necunoscuti cu antecedente penale. Instanta constata ca toti inculpatii au dovedit o incapacitate in a-si stapani trairile si apar ca predispusi sa se implice in activitati antisociale necugetate, ignorand potentialele repercusiuni.

"Cu toate acestea, analizand circumstantele personale ale acestora, ar fi fost aproape imposibil de anticipat un astfel de comportament antisocial, intrucat toti inculpatii sunt integrati social, se intretin singuri din veniturile licite pe care le obtin cu forme legale de la angajatori, nu s-a dovedit ca inculpatii s-ar fi manifestat vreodata violent in trecut, nefiind cunoscuti nici cu antecedente penale sau conduite antisociale, agresivitatea din seara zilei de 10 august 2018 aparand drept o manifestare izolata, necaracteristica acestora.

In acest context, singura explicatie pentru care inculpatii au savarsit infractiunile este aceea ca au actionat dintr-un instinct gregar, in mod impulsiv si teribilist, simtindu-se incurajati si antrenati de spiritul multimii si avand impresia ca se afla sub umbrela anonimatului, ca nu vor putea fi identificati si mai mult, ca raportat la dimensiunea si importanta sociala a manifestatiei de protest, contributiile lor individuale nu pot fi semnificative", motiveaza Judecatoria Sectorului 1.

Verdict: Condamnare cu suspendare

Astfel, instanta apreciaza ca rolul preponderent educativ al pedepsei poate fi asigurat prin condamnarea inculpatilor la inchisoare si acordarea beneficiului suspendarii executarii sub supraveghere, pericolul social concret al faptei savarsite de catre fiecare inculpat urmand a se reflecta in cuantumul pedepsei, termenul de supraveghere si obligatiile impuse.

Instanta considera ca insasi existenta procesului penal, masurile preventive si obligatiile impuse au fost de natura a incepe reeducarea inculpatilor, acestia avand ocazia sa observe ca implicarea in acte de violenta nejustificata impotriva autoritatii poate avea grave efecte asupra situatiei juridice individuale.

Jandarmeria a cerut bani, dar nu a aratat cat

Trebuie spus ca, in acest caz, Jandarmeria Bucuresti s-a constituit parte civila, dar nu a precizat natura si intinderea pretentiilor si nici motivele sau probele pe care se intemeiaza, potrivit Codului de Procedura Penala, desi a fost citata expres in acest sens, arata instanta.

"In acest context, intrucat nu sunt indeplinite conditiile esentiale prevazute de lege pentru cererea de constituire ca parte civila, sanctiunea care intervine este inadmisibilitatea, motiv pentru care instanta va respinge cererea Directiei Generale de Jandarmerie a Municipiului Bucuresti in consecinta", explica judecatorii.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

In aceasta logica

toti eroii revolutiei trebuie condamnati cu suspendare si plata daune catre securitate si armata, mai exact familiei postelnicu, ceausescu...
Astept rejudecarea procesului rivolutiei..

 

Pe cand vom vedea despagubirile platite de Jandarmerie, Dragnea,

Carmen Dan, Veorica Dancila celor 110'000 de romani si mai ales familiei Gazea, decedat in urma gazelor inhalate pe degeaba!!!

Criminalilor, Romanii si Diaspora nu va uita!!!

 

Agresorii Republicii

Una din cele mai jalnice inscenari puse la cale de PSD !
De aripa komunicto kaghebista !
Oamenii de bine si-au facut datoria inca o data !
Tot Yon Ilye Esku si partidul stat ne delapideaza impozitele.
Cine sa apere tara, sarpele negru Shindile ?
Ascultati-l pe Marcoci, bine de tot !
El va arata cine conduce Romania !
Trageti romani la jug!
Nu va lasati!

 

rafalle....

agresorii au scapat usor .
daca esti smart a'ss asa trateaza situatzia fortzele de ordine in marile democratzii ale lumi nu umbla cu jumatatzi de masuta.
youtube.com/watch?v=GrDAPPiu1QE

Alooo...si oamenii nevinovati batuti de

Jandarmerie...cat???...

Binenteles ca au scapat usor si nu o sa plateasca

in final, nici un ban pentru ca ei sunt angajati ai serviciului doi si un sfert, au actionat la ordin. Sper insa ca sefii lor, cei care au dat ordinul sa fie maltratati doi jandarmi(daca mureau era si mai bine pentru planul lor), sa primeasca pedeapsa binemeritata pentru ticalosia pusa la cale.

lovituta de stat esuata

artizanii trebue sa plateasca. indiferent din ce tabara fac parte. iar legea protejeaza persoana agresata fizic. oricine ar fi aceasta persoana.

Ea tr sa plateasca pe huligani ca nu se cunosteau si au actio-

nat spontan. Sa sara Sica, sa se imprumute Citu si sa-i plateasca.

Paradeala, numele tau e PHUSHKARIE!

Acolo e locul agresorilor!

Pun pariu

ca ai 2 clase mai mult ca trenul si esti ori politist ori jandarm!
Ati terfelit imaginea Romaniei la un nivel de nedescris. Incasati salarii ca sa puneti umarul la alcatuirea principalelor nuclee de crima organizata, basca le mai si coordonati. Nu intamplator presa abunda de cazuri cu politisti corupti, mituitori, spagari, profesori de-ai vostri care amenita presa, etc.
Ne-am saturat de voi!

Dupa cum

se intelege dupa parerea matale mai mult decit "inteleapta" trebuie batute ca fasolea toate fortele de ordine din Romania.
Traiasca huliganii si sustinatorii lor!
Nu poate fi decit foarte "bine" pentru Romania.

 

Hmm..

Dupa aceleasi standarde ar trebui condamnati si capii jandarmeriei la ani de inchisoare dar mai ales politicienii de la varful PSD care au ticluit totul dupa acelasi calapod kgb-ist ca la mineriade la ani grei cu exe .Dragnea si Carmen Dan dar si altii ar trebui sa fie primii..

 

"Agresorii

trebuie sa plateasca daune morale jandarmeritei", ptr. ca este frumoasa, dar se pare ca-i si isteata.Le-a "imbarligat" mitea la toti. Nu stiu daca nu cumva si cealalta, unde cu un spray paralizant a bagat un "maidanez" in pamant, nu a primit si ea daune morale. La noi cam asa se procedeaza. Am iteles sa fie laudata in fata frontului, promovata, etc. dar sa o platesti ca fiind daune morale, mi se pare ceva pro?tesc strict romanesc. Ce ar insemna ca toti militarii,in teatrul de razboi, sa fie platiti de adversari, ca au fost atinsi in amorul propriu ? Este identic si la jandarmi, politie, etc. , ei sunt pregatiti si cunosc ca asta-i meseria lor.Pot preantampina si astfel de situatii. Cei care au destabilizat si au atacat jandarmerita, trebuiesc aspru pedepsiti, dar nu la plata daune morale.

 

Femei in jandarmeria romana

si inca bagate in "prin foc ,prin fum prin mii de baionete..." este de domeniul bataii de joc. Cine poate crede ca acest eveniment nu a fost instrumentat la nivel de conducere a acestui seviciu public?
Acestor capi din varful jandarmeriei ar fi trebuit sa le fie deschise dosare de urmarire penala, ei au dat ordine ei sa raspunda pt aceasta provocare marsava!

heducatiunea huliganilor de catre Justitie

Condamnare cu suspendare... Vai de capul nostru! Caci educarea lor ar fi inceput deja prin acest proces, ca sa vada ce pot pati daca se leaga de autoritati... Ce mai hargumentatie!

 

Mai sa fie!

o sa deie banii inapoi! Ma scarpin in caciula de ras.

 

face ea triplu in cateva nopti

daca vrea, si nu prea are cum sa nu vrea.
legea-i lege.

Si totusi

intregul Dosar 10 august, pe cand pe masa judecatorilor ? Ca angajat al Jandarmeriei este de presupus ca nu va participa numai la impartit ghiocei pe strada de 8 martie, ci ca va avea parte si de astfel de situatii.Dar, intreb eu, cum este cu manevra murdara prin care a declarat prima data ca nu are nimic, a iesit pe "usa din dos" a spitalului si mai ales ca acesti "huligani" se pare ca sunt dintre cei platiti/adusi de psd sa distruga mitingul pasnic al diasporei? Pe cand si capii acestei "manevre" numiti Dragnea L.N., Carmen Dan, Viorica V, Dancila, "fantoma in alb" si toti comandantii jandarmeriei?!
Si inca o intrebare: militarii cand depun juramanul de credinta, jura "conducatorilor" sau POPORULUI credinta ?

 

Normal asa trebuia inceput:

Cu dragnea & psd...
Acest ultraj a fost facut in acord chiar cu victima: un detector de minciuni ar furniza piste interesante, la una ca aceasta amazoana.10000 euro! Interesante detalii...
Si apoi, de ce credeti ca raspund odraslele jandarmilor si politistilor, la unison ca-si doresc cariera in respectivele domenii?
Pt. ca stiu ca acolo-i "trai pe vatrai". Salarii nemuncite+ spagi+ fanfaronada+haine si hrana moca+ varsta redusa la pensie+ceva pensii speciale. Iar rezultatele se vad: o tara cu un popor complet abandonat sortii.

@terente: "Pun pariu ca ai 2 clase.......bla bla"

Bah brebenel cracanat cu cash la botik, noteaza:
am maximus de clase cat poate un om normal sa faca (in orice caz mult peste ce are un prostovan ca tine), NU sunt nici politist si nici jandarm.
Da tu fiind crescut in incubator inca nu ai luat contact cu lumea reala. Tu faci HATZ la tot ce-tzi flutura unii prin fatza, indiferent daca e comestibil sau e un ***.
Intr-un stat normal, 10 august nici nu exista, va spulbera statul de drept inca din fasha. Nu toata lumea e dispusa sa inghita magariile unor prostovani care inca nu stiu pe ce lume traiesc.

asadar medgid nicolai

de ce ucigasii lui Ursu mai sunt liberi daca legea protejeaza partea vatamata ?

 

incapacitatea acestora de a-si guverna emotiile

s-a vazut la jandari cand si-au ascuns matricolele, cand au batut turisti, cand au spart teste si rupt oase, cand au bagat colega la inaintare.
ala de-a iesit in pijama cu fular sa "coordoneze", nu se stie ce, clar nu si le controla deloc.

 

ieri avea splina rupta

azi e polilezionata

sper ca sta bine cu activitatea la pat
sefii ar trebui sa stie cel mai bine, insa si niscai colegi

a propos, unde-i metralera ? ca el afirma ca e moarta.
n-ar putea prelua el doliul, pe PF ?

 
 

 

A avut o misiune precisa

sa declanseze scanteia. Constient sau nu. La cum arata, nu stiu ce cauta la jandari, nu se cere multa minte acolo si nici frumusete.
Poate are vreun parinte sau vreo ruda undeva la loc caldut ?
Merita aflat ?

Ziceau ca e moarta sau in coma

tot la Antena 3.
Unde le doresc daca nu un Bataclan, atunci macar un Charlie.

 

@maleaga: stiam , ca ai scoala exact cat ai spus,

chiar tu. Roman normal, ce esti; nici nu ma astept sa-ti mearga morisca prea repede, ca-ti gripezi neuronul ala fagocitat de imprecatiile venite din unica ta sursa de informatii de la antene.
Daca nu esti nici politist nici jandarm, inseamna ca nu poti beneficia nici de prezumtie de nevinovatie: caci pt. ei, toata lumea simtea nevoia sa-i inteleaga ca nu pot mai mult. Atat ii duce capul!
Inseamna ca esti om al regimului care se agata cu ghearele de ultimele ramasite din ciolan. Probabil, doar pt a-l suge, ca asta ti-a mai ramas!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor