La PSD in poarta, oare cine bate? Frica de diaspora, in anul centenarului francofon

Autor: Ciprian Apetrei - profesor, jurnalist
Miercuri, 08 August 2018, ora 19:02
15748 citiri

Exista in Romania un electorat adormit, care s-a mobilizat doar pe mesaje negative. A avut asteptari mari si s-a declarat foarte repede dezamagit. Au fost trei astfel de momente dupa Revolutie.

1996. Victoria lui Emil Constantinescu si Victor Ciorbea. "Cheia e la tine!", in tandem cu "Jos Iliescu". Doua dezamagiri teribile, Tapu' si Chioru', cum ii alinta atunci PSD-ul. Intre timp, au ajuns amandoi slugi jalnice ale acelui PSD.

2004. Victoria lui Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu. "Sa traiti bine!", in tandem cu "Jos Adrian Nastase (mogulii si coruptii) ". Victorie partiala, pentru ca sustinerea parlamentara a fost foarte slaba. Tariceanu a tradat la prima ocazie si acum este varful de lance al ofensivei coruptilor.

2014. Victoria lui Klaus. "Ne-am luat tara inapoi", in tandem cu "Puie Monta". Iarasi sustinerea parlamentara a fost slaba, cea mai slaba chiar. Electoratul care s-a mobilizat, exemplar, la vot pentru alegerile prezidentiale a stat acasa la cele parlamentare.

Pentru ca PSD a avut intelepciunea sa nu il supere. Fara un bun motiv de vot negativ, oamenii nu s-au mobilizat. Opozitia, care era partial la putere, prin Ciolos, care era si nu era, simultan, candidat pentru doua partide diferite, nu a reusit sa ii atraga printr-un mesaj pozitiv.

De acest electorat ii este acum frica PSD-ului. De asta disperarea de a fugari soferul cu placuta MUREPSD.

Acest slogan, asa frust cum este, prinde la acest electorat. Daca reuseste sa il trezeasca, bazinul traditional de votanti PSD nu poate creste cat sa compenseze acest adversar. Caruia nimeni nu ii cunoaste forta. Pana acum au votat, in Diaspora, sub 10% din cei care aveau dreptul. Daca se mobilizeaza de doua ori mai multi? De trei ori mai multi? Si isi influenteaza si familiile din tara?

Asa a pierdut arogantul de Ponta alegerile pe care le credea castigate prin simpla sa participare. "Pufosii" dispretuiti din afara tarii, pe care i-a antagonizat, prost sfatuit, i-au dat planul peste cap. Mesajul negativ a fost foarte puternic. "Klaus, Klaus, scapa-ne de Mickey Mouse".

Le este greu celor de la PSD sa nu fie dispretuitori cu diasporenii, pe care ii urasc din tot sufletul. Este un electorat pe care nu il pot cumpara.

Foto: Devis Grebu

In plus, ei reprezinta tot ceea ce ei nu sunt. Un "capsunar" care lucreaza cinstit in Spania este mai implinit sufleteste decat un smecher care fura din fondurile publice ale tarii. Din ce in ce mai sarace, cu oameni din ce in ce mai needucati si mai bogati la conducere.

Sunt personaje care nu s-ar descurca nicaieri in lumea larga. Au valoare doar in propria mocirla.

De aici complexul lor moral. Oricate vile si masini ar avea, oricate concedii de lux isi permit. Stiu ca nu sunt obtinute prin valoare personala, ci printr-o forma sau alta de inselatorie. De asta se agata de putere, pentru a nu ramane fara ele. Ce ar face, daca nu ar avea asta?

Faptul ca o turma de politisti a lucrat o saptamana sa ii gaseasca un purice in blana soferului suedez si nu a reusit arata cat sunt de disperati. Au mobilizat si garda veche, asa zis civica.

Alina Mungiu ne spune ca diaspora care vine la protest este formata din saraci, nespalati, cu masini la mana a doua si care iau zacusca cu portabajul.

"Maestrul" Cristoiu preia, in ziarul sau, articolul plin de ura al lui Mungiu despre "lumpendiaspora". Articol scris initial in fituica lui Nistorescu. Alt "maestru". Amandoi, inainte de Revolutie, cam colaborau cu Securitatea, pe tema diasporei, se pare cam dusmanoasa inca de atunci.

Cristoiu face si pasul urmator, soferul suedez cu numerele MUREPSD este agent SRI si SIE, trimis de Iohannis sa tulbure apele in Romania. In acelasi ziar ni se spune ca LCK este cetatean american si potrivinica intereselor nationale.

Sinistrul Tudorel pune la punct ambasadorii german si american in Romania.

Centenar patriotic. In care ne punem mandria de a fi romani pe tricoaie, dar nu ne intereseaza sa ne mai deschidem catre lume.

Demitem oameni care sunt apreciati in strainatate pentru ca ne strica imaginea in lume.

Dupa 100 de ani, Romania este opusul tarii de atunci. In care "in fruntea Armatei romane, intrata victorioasa in Bucuresti, dupa terminarea Primului Razboi Mondial, se aflau: regele Ferdinand, regina Maria si generalul Berthelot. Un neamt, o englezoaica si un francez".

Atunci aveam ministri scoliti in Occident, vorbitori fluenti de limbi straine si care ar fi putut lucra oriunde in lume. Astazi avem ministri care nu pot citi de pe o foaie in limba romana.

Dar vor sa fie lasati in pace. Sa faca ei ce vor. Sa nu le spuna nimeni ceva. Sunt experti cu studii la Drobeta Turnu Severin, la fara frecvanta, sau la Balti. Nu au nevoie de priceperea nimanui.

Cat despre diaspora, sa ne trimita bani, dar sa nu emita pretentii. Scriam acum trei ani, in Adevarul, ca "Emigrarea masiva a fost o supapa care a permis conducatorilor de dupa '89 sa isi vada de treburi linistiti. A fost si este un flux important de bani care au cazut din cer si au tinut in viata o economie din ce in ce mai pradata. A rezolvat si problema locurilor de munca, a fost ca mana invizibila a lui Smith care a reglat piata. In logica damboviteana, fraierii au plecat sa isi caute de lucru afara ca sa trimita bani in tara pe care sa ii fure smecherii ramasi aici. Dar sa nu se bage in treburile de aici".

De aici furia fata de acest slogan, cu "fructe de padure". Cine sunt astia, sa ne spuna noua MURE? Poate cei carora le-a ajuns de atata Manipulare-Uzurpare-Indignare-Exasperare. Care nu mai suporta gasca de aroganti agramati din fruntea tarii.

Acesti jupani, care se vad stapani peste tara, s-ar putea sa afle vineri ca Romania este mai mare decat Teleormanul. Disperarea lor arata ca le este frica. Daca au si motive, vom vedea. Mai sunt trei zile.

In asteptare, un cantecel vesel putem sa cantam.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#protest diaspora 10 august , #protest Diaspora