Manipulare inainte de protestul diasporei: Barbatul care a spus la Antena3 ca are dreptul sa omoare jandarmi, pus sub acuzare de DIICOT

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 08 August 2018, ora 13:39
27428 citiri
Manipulare inainte de protestul diasporei: Barbatul care a spus la Antena3 ca are dreptul sa omoare jandarmi, pus sub acuzare de DIICOT
Foto: Facebook/ Ovidiu Grosu

Ovidiu Grosu, cel care sustine ca a initiat protestul diasporei din 10 august, a fost pus sub control judiciar de procurorii DIICOT, dupa ce a instigat public la violente intr-un interviu difuzat la Antena3.

Organizatiile civice s-au delimitat imediat de afirmatiile lui Ovidiu Grosu si spun ca nu stiu nici macar cine este acesta.

"Verificarile intreprinse in cauza au relevat faptul ca, inscriindu-se pe aceeasi linie a demersurilor de instigare publica la savarsirea de acte de violenta impotriva reprezentantilor autoritatilor chemate sa asigure desfasurarea in conditii de siguranta a manifestatiei organizate a avea loc in data de 10 august 2018 in municipiul Bucuresti, numitul Ovidiu Grosu a indemnat publicul verbal si scris sa savarseasca in conditiile Legii nr.535/2004 infractiuni contra vietii si integritatii corporale a persoanelor, respectiv distrugere", precizeaza DIICOT intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Eu vorbesc de o revolutie"

Barbatul care se autointituleaza "adevaratul organizator al protestului diasporei din 10 august" a spus intr-un interviu pentru Antena3 ca protestul pasnic nu este o varianta.

Ovidiu Grosu este cercetat pentru instigare publica, dupa ce a declarat ca protestul trebuie sa fie insotit de flacari, fum si sange pe strazi.

"Eu vorbesc de o revolutie, nu de un protest. (...) Trag acum un semnal de alarma, un avertisment catre fortele de ordine: oricine va incerca sa reprime aceste manifestari va fi judecat de Tribunalul Penal International, pentru ca avem drept inclusiv sa ucidem in aceste conditii (...) . Daca jandarmul imi pune bastonul in gat sau pistolul in cap, eu am dreptul sa-i iau viata", declarat Grosu.

Procurorii au luat masura controlului judiciar fata de Ovidiu Grosu, pentru un termen de 60 de zile, de la data de 8 august si pana pe 6 octombrie.

Pe durata controlului judiciar, inculpatul urmand sa respecte, printre altele, urmatoarele obligatii:

- Sa nu foloseasca sisteme informatice ce au conexiunea de date activa (sa nu utilizeze Internetul);

- Sa nu depaseasca limita teritoriala a judetului de resedinta decat cu incuviintarea prealabila a DIICOT;

- Sa nu acorde interviuri;

- Sa nu participe la adunari publice;

- Sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Procurorii i-au atras atentia lui Ovidiu Grosu cu privire la faptul ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu arestul la domiciliu sau preventiv.

ONG-urile se delimiteaza

Mai multe ONG-uri s-au delimitat de declaratiile facute de Ovidiu Grosu. Acestea sunt Asociatia Aradul Civic (membra a platformei civice nationale & diaspora Contract Romania), Coruptia Ucide, Insistam, Iasul Nu Tace, Iesiti in strada daca va pasa, One Vision: Rezist, #REZISTENTA, Romania Vie, Reset, Stafeta Steagului Uniunii Europene, Umbrela Anticoruptie Cluj, VaVedem din Bucuresti, VeDem Just - Voci pentru Democratie si Justitie. ONG-urile si miscarile civice au facut mai multe precizari.

1. Protestele civice nu sunt organizate centralizat, ca mitingurile de partid, ci sunt facilitate, pentru a asigura prezenta in conditii de siguranta a celor care isi doresc sa participe, prin intermediul mai multor pagini si grupuri de Facebook. Ovidiu Grosu nu este membru al acestora.

In practica jurnalistica profesionista se face verificarea din 3 surse inainte de a accepta si prezenta un anume eveniment ca stire, insa postul de televiziune Antena3, intr-o incercare de a manipula opinia publica, nu a facut acest lucru.

2. Nu stim cine este, de fapt, domnul Ovidiu Grosu, stim doar ca este important ca protestatarii sa nu isi asume riscuri inutile si sa nu recurga la violenta, chiar daca sunt provocati. Ne dorim ca protestul din 10 august sa ramana un protest pasnic, prin care sa triumfe simtul civic si democratia si prin care oamenii sa poata sa isi exercite dreptul de a protesta in mod liber.

3. Dorim sa reiteram recomandarile in privinta participarii la proteste pe care le-am sustinut, incepand cu momentul Colectiv, la toate protestele pe care organizatiile noastre le-au facilitat si pe care va invitam sa le aplicati si in data de 10 august.

Sursa: Facebook/Rezistenta

Eveniment Quarterly Report

Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Surpriza ultimului sondaj politic: Partidul Dianei Șoșoacă ar atinge pragul electoral dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, câștigător ar ieși PSD, potrivit ultimului sondaj politic realizat de CURS la comanda PNL. Lupta e strânsă pentru locul doi,...
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Traseismul, boala incurabilă a politicii românești. Toate partidele parlamentare au deschis porțile pentru trădători
Cu doar câteva luni înainte de maratonul celor patru rânduri de alegeri din 2024, partidele parlamentare au început să îmbrățișeze fenomenul traseismului politic și au deschis ușa, cu...
#Ovidiu Grosu protest diaspora, #protest diaspora, #Ovidiu Grosu DIICOT, #Ovidiu Grosu instigare , #protest Diaspora